Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dobie internetu  ta wiedza powszechnie dostępna , jednak dawniej można by rzec samo rosło , dziś co byś nie posadził wymaga to szczególnej troski , choroby szkodniki coraz bardziej upierdliwe .

Opublikowano

Kiedyś to temperatury i opady były przyjazne uprawom, teraz bez nawadniania to ryzyko klęski na polach. W tym sezonie rozciągam znacznie system nawadniania i podciągam pod większość moich roślin, szczególnie arbuzy i ogórki w grunncie. Porzeczka czarna i złota przy ogrodzeniu też dostanie regularne nawadnianie. Mam własne ujęcie, więc mogę sobie pozwolić na lanie wody.

Opublikowano
2 godziny temu, Fozgas napisał(a):

,,,, Kolega @Kordjano, poruszył ważny wątek, chodzi też o sąsiedztwo roślin. Mając tę wiedzę można polepszać plony, unikać błędów.

@Fozgas do jutra włącznie, możesz zakupić na portalu Infouprawa od Tomasza Wodziński dwa E-booki, każdy w cenie 9,90 zł.  JAK UPRAWIAĆ WARZYWAPlaner Warzywnika.

Źródła nie podaje, ponieważ była by to gruba przesada  z mojej strony. 

Opublikowano

Przyjemniej jest chyba posłuchać na jego kanale YT, jak opowiada o swoich uprawach, teraz na wielkim polu z domkiem. Czasem wleci cos ciekawego z ,,Szumilasu'' ale ostatnio więcej fachowej wiedzy dostałem od Karola z ,,tunelowego love''. Kupiłem tez od niego nasiona pomidorów kolekcjonerskich. Zobaczymy jak smakują.

Opublikowano

Nasionami raczej się nie najesz...

Z kanałami na YT jest jeden zasadniczy problem. Co kanał to opinia i niemal każdy chce coś opchnąć. I jakbym ich wszystkich słuchał, to by mi godzin w dobie zabrakło do robienia czegoś w ogródku.

Opublikowano

@kreciq21 Nasiona pomidorów nie kupuje się do bezpośredniego zjedzenia, tylko do uprawy i myślę że nie łykasz wszystkiego co się pojawia na kanałach. Ja słucham w pracy i nie marnuję swojego czasu na przesiadywanie w wolnym czasie przed monitorem.

Opublikowano

Kiedyś uległem reklamie i kupiłem nasiona pomidora czarnego ,zdrowy smaczny antyrakowy itd. i zamiast posadzić parę krzaczków obsadziłem całą szklarenkę ,owszem urosło niby czarne ,bardziej fioletowe , Jezu jakie to było nie dobre ,jaki byłem zły na siebie ,cały sezon poszedł się ...

Od tej pory jestem ostrożny co do tych różnych  wynalazków .

Opublikowano
11 minut temu, Kordjano napisał(a):

Jezu jakie to było nie dobre ,jaki byłem zły na siebie ,cały sezon poszedł się ...

I dlatego są nazywane antyrakowe - nawet rak to omija szerokim łukiem😁

Opublikowano

Ja uprawiam kilka różnych gatunków, szczególnie malinowe i trochę tych typowo na przeciery i pizze ,,san marzano''. Teraz zachciałem spróbować niby polecanych jako stare odmiany o dosyć wybitnym smaku. Jedna z odmian to Cherokee, uprawiana już przez Indian 150 lat temu. Wprowadzam co roku kilka nowych odmian dla sprawdzenia co jest godne uprawy i daje ciekawy smak. Najlepsze przeciery są z pomieszanych różnych gatunków pomidora.

Opublikowano (edytowane)

@carinusyou-the-joke-missed-you-flew-flies-over-you-arrow.jpg.92f469cb5bf65cacc2de6500e0289049.jpg

Ja z pomidorów sadzę tylko Cuore di Bue Albenga, Red Pear (sakiewka, nie gruszka) i koktajlowy Moncherry Ibrido (niestety jest F1). Żadnych innych wynalazków. A wymienione jak dla mnie najlepsze na kanapki, do przekąszenia i na przecier.

Malinowych nie sadzę, bo obrzydzane mi są one przez okres bez pomidorów z własnego ogródka. Bo tylko takie są jeszcze jako tako zjadliwe z marketów.

Edytowane przez kreciq21