Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam piec stalmark ekosilver 24kW, mam dom z piętrem.

Do góry i na dole mam po jednym sterowniku pokojowym salusa. Tylko jeden sterownik (górny) dając sygnał do pieca rozpala go. Drugi dolny sterownik od podłogówki dając sygnał, uruchamia tylko pompę podłogówki ale nie rozpali pieca. Na tą chwilę wyłączyłem opcję sterowania pokojówką i piec chodzi 24h w modulacji, zazwyczaj pomiędzy 30 - 60% mocy. Przez to, że kocioł w zasadzie się nie wygasza i pracuje 24h, spalanie dobowe znacząco wzrosło (ok. 30 kg na dobę) a w piecu z ładnego szarego koloru zrobiło się czarno. Dodatkowo na dole w domu sauna - 24*, pomimo, że podłogówka skręcona na minimum. Dodam, że podłogówka chodzi teraz również 24h - tak zalecił instalator ale nie do końca wiem czy tak powinno być - w końcu po to jest pokojówka, żeby działało na żądanie.

Temperatura kotła zadana 67* powrót zazwyczaj ma 3-4* mniej niż aktualna temperatura na piecu. Kocioł dogrzany przy modulacji utrzymuje na kotle 63-67*

Pytanie moje jest następujące jak podłączyć lub ustawić sterowniki aby i górny sterownik i dolny rozpalał piec. Bo do tej pory jak chciałem dogrzać dół to musiałem lecieć z górnym sterownikiem na dół, a to jest bez sensu. Ale gdy tak robiłem to w piecu siwo a spalanie dobowe oscylowało w granicach 15-20kg, czasem pewnie mniej. No i wtedy piec również pracował w modulacji i w większości czasu na 100% ale wygasił się gdy nie był potrzebny.

Opublikowano

Generalnie to piec jest przeznaczony do pracy z jednym termostatem pokojowym, a nie dwoma.

Ale można to rozwiązać, na przynajmniej dwa sposobny

Sposób 1. Sterownik pieca ma wejście dla termostatu pokojowego (2 przewody). Zakładam że termostaty mają złącze typu 'NO', czyli normalnie rozwarte, zwierane gdy trzeba grzać. W takim wypadku mozna połączyć oba termostaty równolegle do wejścia na piecu - wtedy wystarczy że jeden zadziała żeby włączyć piec.

Sposób 2: ustawiamy na piecu pracę bez termostatu, ale tak żeby trzymał non stop temperaturę zadaną 67 stopni. A z termostatu załączamy pompy - z pierwszego pompę do grzejników na górze, z drugiego - pompę do podłogówki na dole. Załączenie którejkolwiek pompy spowoduje wychłodzenie pieca, co w rezultacie zmusi go do rozpalenia się.
Wada sposobu nr 2 jest taka że kocioł będzie się przegrzewał gdy termostaty zatrzymają pompy. Trzeba by jakoś się upewnić że nie dojdzie np do zagotowania (kocioł 24kw to trochę przygrzać potrafi), jakieś zabezpieczenie czy coś. Do ustalenia jak podłączyć pompy do termostatów (być może jest taka opcja, jak nie to jakiś przekaźnik).

Być może rozwiązaniem ostatecznym była by kombinacja sposobu 1 i 2 - czyli oba termostaty nie tylko rozpalają piec, ale też każdy załącza odpowiednią pompę. No ale tu już nie będę rozpisywał sterowania, w kazdym razie da się to zrobić.

Opublikowano

Teraz jest coś na kształt sposobu nr 2, i właśnie gdy wyłączą się pompy to piec się przegrzewa i wygasza ale jest jeszcze trzecia pompa od drabinek łazienkowych, która chodzi non stop i ona po jakimś czasie wychłodzi piec i ten znowu się rozpala, ale znowu przegrzewa bo pompa od drabinek ma zbyt mały odbiór.

Najchętniej zrobiłbym tak jak w sposobie nr 1 ale musiałbym mieć łopatologicznie wytłumaczone co mam gdzie połączyć bo nie jestem jakimś wielkim specjalistą. Wtedy sterownik od góry rozpalił by piec i włączył piec od kaloryferów, sterownik od podłogówki na dole rozpalił by piec i uruchomił pompę od podłogówki a pompę od drabinek ustawić, żeby wyłączała się gdy temperatura na piecu spadnie poniżej 45 stopni.

Opublikowano

No to może żeby nie tylko górny termostat rozpalał ten piec, ale też i ten dolny (od podłogówki), to można to zrealizować dodając przekaźnik (sterowany równolegle z pompą podłogówki. Czyli termostat tak jak teraz załącza pompę, a dodatkowo załącza też przekaźnik, który z kolei zwiera styki termostatu w sterowniku kotła.

To samo z pompą z górnego piętra. A jeśli chodzi o pompę do drabinek, to tę po prostu wepnij w sterownik jako pompę CO, i ustaw minimalną temperaturę załączenia pomp tak wysoko żeby nie wychładzała kotła nadmiernie (tj żeby uniknąc niepotrzebnego rozpalania).

Opublikowano

Zastosuj ST 517 i będziesz miał spokój.

Opublikowano

gersik fajne rozwiązanie, jak dla mnie wydaje się najprostsze. I podłączając dwie pompy pod sterownik st517 to sterownik da sygnał do pieca o konieczności rozpalenia?

Opublikowano (edytowane)

Popieram ST 517, nie wiedziałem że takie urządzenie jest. Wygląda że robi dokładnie to co dłubanina na przekaźnikach którą próbowałem tu opisać (tak, z instrukcji wynika że podaje też sygnał sterujący dla kotła).

Edytowane przez nightwatch