Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik K1vP4 Tech-Samoczynna Kalibracja Zaworu Mieszającego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam piec ze sterownikiem K1Pv4 z PID. Jak wiadomo obsługuje on także zawór mieszający. Problem w tym, że czasami sam robi sobie kalibrację podczas pracy, co powoduje jego maksymalne otwarcie i wychłodzenie pieca. Kalibr Ktoś ma podobny problem? Jak jest na dworze ciepło to tym bardziej to jest uciążliwe bo przy kalibracji pompa cały czas pracuje a zawór jest całkowicie prawie zamknięty - nagle się otwiera na maxa i kalibruje. Na piecu mam ustawione 65st i całe ciepło z niego ucieka. Niepotrzebnie wtedy także wzrasta temperatura w domu i są straty paliwa. Ciężko wyczuć co ile to robi bo zauważam to tylko jak jestem w domu i grzejniki zaczynają strzelać od nagłego wzrostu temperatury. Od razu zaznaczam, że ustawienia zaworu mam zgodne z producentem (czas otwarcia, itp.). 

Opublikowano

Zjeba… jest program w sterowniku. Nie przemysleli tego.

Po pierwsze kalibracje nie sa potrzebne to bzdury. Po drugie jesli juz to wylaczyc pompe, zawor zamknac (max. czas zamkniecia zaworu). Zalaczyc pompe i nastepnie uruchomic regulacje automatyczna. Bedzie trwalo dluzej ale bedzie bezpiecznie. Tak to byc powinno ale nie jest.

Opublikowano

Poki jest w sterowniku možliwosc ustawienia trybu podlogowki z zachowaniem zakresu temperatur,potym užyj ta funkcja i sterownik mialby zawor przy kalibracji tylko zamykac.

Opublikowano

Potwierdzam to, co pisze Kolega bercus. Mam ten sterownik i po ustawieniu na zawór do podłogówki, podczas kalibracji zamyka się on, a nie otwiera. U mnie raz na kilka dni.

Opublikowano

To sparawdz jaka temperature max. mozesz tam ustawic.

Opublikowano

Zmieniłem na zawór podłogowy, gdyż kalibrował mi się już praktycznie po kilka razy w ciągu dnia, co rozbijało całą pracę kotła. Może jakaś aktualizacja sterownika pomoże. PioBin o jakiej temp. max wspominasz?

Opublikowano

Wyjscie za zaworem. Przy podlogowce mialem ograniczenie do 35 badz 40 jak dobrze pamiatam, na grzejniki moze byc malo sprawdz czy masz takie cos.

Opublikowano

Owszem mam, ale do 50 stopni, więc wystarczy mi, nigdy aż tyle na grzejniki nie puszczałem. Dodzwoniłem się dzisiaj do serwisu Tech-a, serwisant mi powiedział, że zawór mieszający się kalibruje raz na dobę lub przy zmianie ustawień zaworu. Ponadto stwierdził, żeby wyłączyć ochronę powrotu, gdyż to może zaburzać jego pracę z czym się nie zgadzam. Będę jeszcze dzwonił jak będę przy piecu, ma mi wskazać jakie ustawienia sprawdzić.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Powiedz im zeby to poprawili jesli chca cos kalibrowac wedlug tego co podalem.

Po drugie najwazniejsze zadne kalibracje nie sa potrzebne zeby regulowac temperature! Totalne bzdury.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Haha,to jest jak z ochrona powrotu pluma.zamyka do konca,odmyka do konca,zamyka do konca,odmyka do konca................i zakonczy ta ochrona totalnie schladzonym kotlom na temperaturze CO.Myslalem,že poszalal sterownik i to on bronil powrot,haha.

Opublikowano

Tak jak sądziłem, nic mądrego mi serwis Tech-a nie powiedział, że kalibracja odbywa się raz na dobę i nie ma pojęcia dlaczego częściej, zalecił wyłączenie ochrony powrotu i wgranie nowego softu. Soft mam zamiar wgrać po sezonie, zostawiam na podłogówce i zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)

Sadze,že tak robi kalibracja w kombinacji z ochrona powrotu.Wylaczyl bym ochrone powrotu i ustawial podlogowy tryb,by kalibracja byla tylko o zamykaniu.Poprzypadnie zwiekszal bym temperature kotlowa,poki ochrona powrotu jest wlaczana prawidlowo.

Edytowane przez bercus