Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia parametrów kotła do ilości spalanego ekogroszku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam do was takie pytanie. Kocioł z podajnikiem 10kw mocy. Bawię się ustawieniami aby zejść ze spalaniem ekogroszku.

Obecnie mój kocioł pracuje non stop w podtrzymaniu i w ogóle nie wchodzi w tryb pracy.

Kocioł zadana temp.55 stopni

Temp kotła w podtrzymaniu zawsze o 4 do 5 stopni więcej.

Ustawienia pracy 

Podawanie węgla 5 s

Przerwa w podawaniu 54 s

Nadmuch 30%

Ustawienia w podtrzymaniu

Podawanie węgla 5s

Przerwa w podawaniu 120s

Czas nadmuchu w podtrz. 50s

I teraz moje pytanie jest czy nie ekonomiczniej byłoby podgonic temp tak aby ją kocioł podbił powiedzmy o 10stopni i wtedy zmienić parametry podtrzymania na takie aby tylko nie zgaslo palenisko ? Logicznie patrząc na parametry podtrzymania to i tak spala mniej niż w pracy

Opublikowano

Przy takim domu nie dziwię się, że więcej stoi niż pracuje. Podtrzymanie bardzo często jest ustawione, ja bym dał 1200 s wyjściowo i nadmuch 30s, jak nie będzie wygasał wydłużałbym przerwę ile się da bo w nim tylko opał się marnuje. Jak masz dobry sterownik to w nim ustawisz histerezę kotła i możesz dać 10C. Napisz więcej - jaki to kocioł, palnik, sterownik, czy komin jest z cegieł czy z wkładem, jakie są temperatury spalin gdy kocioł pracuje na 100% mocy to podpowiem czy w ogóle zmieniać parametry pracy.

Opublikowano

Sterownik Fuego Foster v2

Palnik Ekoenergia 10kw

Kocioł Adamkiewicz 10kw

Komin cegła czerwona

Mogę na sterowniku ustawić histerezę większą tylko czy jest sens palić w nim na tyle żeby podbiło temperaturę o 10 stopni a później dawać mu węgla aby tylko nie zgasło czy aby te ustawienie nie będzie gorsze pod względem spalonego węgla?

Jak uważasz warto bawić się ustawieniami ? Zejdę coś z ilości spalonego węgla?

Opublikowano

No o dziwo nie włącza się w ogóle a wciąga 12kg na dobe

Opublikowano

No to rzeczywiście sporo idzie na takie grillowanie. 
Na początek, z własnych doświadczeń ( i z tego co tu pisano na forum), da się zejść niżej ze zużyciem w podtrzymaniu, rekordziści  mieli zdaje się 2-3 kg dziennie, ale to w lecie gdy kocioł w ogóle nie musiał grzać.
Proponuję ustawić przerwę w podtrzymaniu na 5 min (300 sek) i podawanie na 5-7 sek i nadmuch 30 sek.
I sprawdź czy nie będzie gasło.

A poza tym normalne ustawienia grzania (te co masz prawdopodobnie są ok). No i większą histerezę CO, tak z 7-8 stopni.

Ewentualnie spróbuj podłączyć termostat pokojowy i niech on decyduje kiedy kocioł ma się włączać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No właśnie gdy już zmieniam ustawienia podtrzymania to już wtedy kocioł odpala się co jakiś czas i normalnie dogrzewa  dziwny temat i myślę że już chyba tak muszę zostawić