Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam kocioł zębiec onyks 10kw. Dom nowy 150m2, docieplony styropianem 20cm, poddasze 30cm wełna, od gruntu 12cm styropian. Temperaturą zasilającą podłogówkę (wszystko na jednym obiegu) steruje siłownik zaworu 3 drogowego, aktualnie jest ona ustawiana na sztywno na 27.5 stopnia, zamówiłem czujnik zewnętrzny, który założę na dniach aby sterować krzywą grzewczą. Wydaje mi się, że kocioł spala mi dosyć dużo pelletu jak na aktualnie panujące temperatury, jest to trochę ponad worek dziennie. Do tego odpala się średnio co jakieś 30min, szybko dobija do 65° i tak w kółko. Hydraulik nie zamtował żadnej ochrony powrotu kotła, temperatura powrotu ma jakieś 24-25°. 
Moje pytanie brzmi: czy dorobienie ochrony powrotu kotła wpłynie znacząco na spalanie? Czy to spalanie jest w normie i nie potrzebnie się przejmuję? Dodam, że temperatura w domu to około 21° i jest to pierwszy sezon grzewczy. Myślałem zamienić ten zawór na 4 drogowy i zamontować dodatkową pompę na powrocie, czy to by zdało egzamin? 

Opublikowano

Jak na takie ocieplenie to masz za duże spalanie.
U mnie przy 15cm styropianu na ścianach, 13cm w podłodze, 25cm na skosach i na suficie 30cm na poddaszu spala mi do 10kg z tym że u mnie kocioł włącza się raz na dobę by naładować cały bufor 1000l do 65*. A metraż jaki mam to całe 140m². Z tym że mam głównie grzejniki.

Moim zdaniem brakuje u Ciebie małego bufora chociażby 300-500l.
Niestety sam proces rozpalania i nabicie samego kotła do zadanej pociąga z 0.5kg pelletu.
Spróbuj wyłączyć przejście w tryb czuwania (wygaszanie).
Co do temp powrotu to zamontuj tylko pompę kotłową między zasilaniem a powrotem. Tylko że to akurat raczej nie zmiejszy Ci spalania a jedynie wydłuży żywotność kotła. Ale możliwe że kocioł przestanie się wygaszać.

Opublikowano (edytowane)

Przerob zaraz na 4d,kiedy juž przerobka bedzie.Czy ten buforek i 3d poza nim.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Jak bufor to nie 4d...