Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Złe podpięcie cwu z bufora ?

stonefistt
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Przemyslaw85,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki problem że podczas załączenia pompy od cwu miesza mi wodę w buforze. Cwu zasilanie ma wzięte z samej góry bufora (w miejsce odpowietrznika na szczycie bufora wpięty trójnik) a powrót z cwu podpięty na sam dół bufora.Bojler dwu płaszczowy 130 litrów. Zaczynam ładować cwu temp 31,7 (termometr na samym dole bojlera) rozkład temp na buforze 81/80/67/39 po 20 minutach cwu 50 stopni a bufor 81/66/64/71 poczekałem jeszcze 15 min to powrót spadł tylko do tych 64 stopni. Gorzej sytuacja wygląda jak mam mniej naładowany bufor i miesza górę z dołem i z 70 stopni robi się 50 na całym buforzę. Pompa co jest na wysokości góry bufora (na I biegu działa im wyższy bieg tym bardziej mieszało wodę w buforze) i tylko zawór zwrotny mam na powrocie z cwu na zasilaniu nie mam zz.

Tak sobie wymyśliłem żeby powrót podpiąć wyżej mam wolne miejsce w 1/3 wysokości od góry bufora.

Na czarno zaznaczyłem jak jest teraz podłączone, na niebiesko jak chcę zrobić.

Bez tytułu.jpg

To przykreczaj troche zaworu na przeplywu cwu,poki pompka na 1 bieg za mocno miesza.

• Rozwiązanie

Ja mam powrót z bojlera na drugim króćcu od góry bufora. Ale pompa musi ganiać na 1 max 2 biegu. Na 3 biegu za bardzo miesza w buforze.
Zasilanie jest z 1 króćca. Na szczycie mam jedynie odpowietrznik i podmieszanie gdy pracuje grzałka.

U mnie działa na 1 biegu ale i tak mocno miesza widać to szczególnie jak góra buforu ma 80 dół 30 i włączy się pompa od cwu cały bufor wtedy zmiesza na 50-pare stopni. 

Bo masz powrot z bojlera na samym dole bufora to niestety tak będzie że to cały bufor będzie miał jednakową temperaturę.

Będę miał hydraulika w sobotę w kotłowni przełożymy wyżej a na razie zostanie bieg 1. W lato grzałek panelami i grzałką to nie mieszało tak a teraz masakra 1000 litrów na grzanie wody 4 dni tylko bo się miesza.  

• 2 tygodnie później...

Podpięty powrót wyżej (2 wyjście od góry bufora) pompka na 1 biegu ciepła woda z bojlera wraca do bufora nie miesza się wszystko w porządku. 

Bufor przed grzaniem cwu 80/80/40.

Bufor po nagrzaniu cwu 70/70/40.

Temacik rozwiązany.

No i super tak winno być od samego początku. Zawór zwrotny masz za pompa CWU? Chodzi o to by woda grawitacyjnie nie krążyła, gdy latem bojler jest grzany panelami.

Zawór zwrotny mam tylko na powrocie do bufora.

Na lato odcinałem zaworami bufor i grzałka na bojlerze tylko. W przyszłym roku montuje grzałkę w bufor i będę grzać bufor bo jak wejdą godzinowe stawki to w weekend ceny za prąd będą prawdopodobnie bardzo niskie. Teraz się tylko zastanawiam ta grzałka w bufor czy 3 fazy czy 1 i jak duża?

Edytowane przez stonefistt