Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem Z Temperaturą Wody Na Powrocie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 161
  • Wyświetleń 38.3 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Jestem na etapie montowania ZZ za pompa CO i CWU sprezynowych,gdzieś na forum wyczytałem ze te sprężyny można usunąć ze środka...dzialaja wtedy lepiej,pewniej?

Opublikowano

Sprężyny zostaw,  bez nich obieg może fiksować

A ci co tak radzą to pewnie przerabiają też samochody na motocykle 

Opublikowano

Kurczę już zdążyłem jedna sprężynę wyciągnąć...zostawic czy kupić nowy zawór? Jeszcze nic nie poskrecalem..czy te zawody sprezynowe mogą pracować w pinie i poziomie?

Opublikowano

Było nie psuć, teraz to kupić nowy tylko nie z plastikowym środkiem.Pracują w dowolnej pozycji,nawet po skosie)Czyli w Chinach też by działały ;)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano

Wszystko fajnie chodzi,ZZ założyłem nowy ze sprężyna firmy KFA ...tylko nie wiem czemu mi ZZ nad pompa CO cały czas dzwoni jak pompa chodzi? Wszystko mam zrobione jak na zdjęciach iryd56 z tym,ze nie mam obejscia pompy tylko mam odrazu wpiete na zasilaniu na instalacje a za pompa ten zawór 1 cal. Reszta ok fajnie to działa. Musi być ten zawór za pompa na instalacje,a może jednak dać go bez tej sprężyny albo klapowy? Chyba nie jest wadliwy ? Sam już nie wiem

Opublikowano

Mi tez brzecza oba za pompami. W domu tego nie slysze wiec wisi mi to.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wszystko fajnie chodzi,ZZ założyłem nowy ze sprężyna firmy KFA ...tylko nie wiem czemu mi ZZ nad pompa CO cały czas dzwoni jak pompa chodzi? Wszystko mam zrobione jak na zdjęciach iryd56 z tym,ze nie mam obejscia pompy tylko mam odrazu wpiete na zasilaniu na instalacje a za pompa ten zawór 1 cal. Reszta ok fajnie to działa. Musi być ten zawór za pompa na instalacje,a może jednak dać go bez tej sprężyny albo klapowy? Chyba nie jest wadliwy ? Sam już nie wiem

Do układów pompowych montuje się zawory zwrotne ze sprężyną a klapowe można zastosować w instalacjach grawitacyjnych.Tak że może nie kombinuj)

Edytowane przez odpowietrznik

Opublikowano

Tez sprezynowe z KFA tak maja, juz wymienialem 2 u klientow, bo halas nioslo po rurach. Zdecydowanie polecam Arco albo Womix, ale oba ciezko dostepne.

Opublikowano

Te Arco albo Womix zdawaja na 100% ze nie dzwonią...? Troche to dzwonienie wkurza,niesie się po rurach...KFA mam tez za pompa od bojlera zainstalowany poziomo nie dzwoni ale mam pompę na 1 dopiero zaczyna hałasować jak dam na 3...a na instalacji hałasuje caly czas na 1 biegu i na 3 ale wpiety jest w pionie,pompa to wilo yonos pico...

Opublikowano

A mógłbyś jakieś foto rzucić wg zdjec iryd56? Jestem zielony z tego a instalacje robił mi hydraulik wg zdjec iryd56..

Opublikowano

Chcesz pomocy to się wykaż - daj rys swojej instalacji!

A nie pisz że masz wg jakiejś innej!

żebym to miał czas,wpadam tylko czasem na chwile.

Ok,nie to nie. Dziekuje. Pozdrawiam

Opublikowano

Arek810316 prosisz o pomoc bo mowisz ze jestes zielony z tego tematu, kolega sambor (wiedzacy co pisze)ci udziela jej, a ty sie unosisz niewiadomo o co.

Tak to jest. Wpadaja na chwile i chca wszystko na tacy bez zadnego wysilku ze swojej strony.

Opublikowano

Nie unoszę się i nie chciałem nikogo obrazić...Przepraszam jeśli tak postąpiłem.

A może muszę zrobić obejscie tej pompy CO ale co to da ?tylko nie wiem czemu zapisuje odwrócone zdjecie

post-62098-0-27078800-1510223342_thumb.jpg

Edytowane przez arek810316

Opublikowano

Nie powinno się dławić pompy zaraz na wyjściu - środek zaworu wibruje bo pompa (jej łopatki) - jako źródło rozpędzania cieczy napotyka od razu na opór w postaci zwężenia - zawór zwrotny (wali w ścianę). Zawór powinien być dalej gdzie przepływ się już trochę uspokoi - swoją drogą potrzebny tam Ci ten zawór?

Edytowane przez shogunzlasa

Opublikowano

Obejście z zaworem roznicowym ma sens gdy instalacja jest grawitacyjna.

Opublikowano

Jak dla mnie nie musi być zz ale czy zda to egdzamin...a w którym miejscu mogę ten zawór podłączyć?

Opublikowano

Tam masz tylko 1 obieg - grzejniki?

Jak tak, to ZZ ci nie potrzebny.

Zawór różnicowy także zbędny.

Natomiast gdzie masz podłączony zbiornik wyrównawczy???

Opublikowano

No i nie stosuje się ocynku w instalacjach grzewczych.A po co zbiornik wyrównawczy do układu zamkniętego ;)

I jak zwykle pasjonująco się zapowiada walka o to czy 4D zapewni ochronę powrotu a zarazem da odpowiednią temp.na instalację)

Edytowane przez odpowietrznik

Opublikowano

No i nie stosuje się ocynku w instalacjach grzewczych

Cały temat był o tych wywodach, ocynk jest do d... ale w domowych warunkach nie ma co znowu panikować. Najwyżej mu zeżre ziobro z amelinum - to sobie wymieni za 30 zł bo tego to nie pomalujesz...