Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Ciepła Monoblok samsung 16kw do bufora 1000l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam bufor 1000l i grzeję go grzałkami w taryfie nocnej.  Mam opcje kupic pompe ciepła Samsung Monoblock w super cenie. Zastanawia mnie to czy takie zestawienie bedzie ze sobą współgrać. Moja myśl jest taka żeby grzać bufor do 40c cały czas. Sterowanie do ogrzewania domu juz zrobione i grzeje 2 sezony i jest spoko. Chcę pompą grzać bufor do 40-45c a sterownik tech i1 steruje ogrzewaniem w domu i miesza wode według pogodówki. . W sumie moze i bym mógł grzać bufor do 35c w ostateczności. Tamta zima była taka ze na zasilanie nie poszło więcej niż 35c. U mnie to dom 120m2 i wszędzie podłoga i ogrzewanie ścienne. Dom z 2018r dobrze ocieplony. Czy ma ktoś doświadczenie żeby się wypowiedzieć? Dziękuje za każdą poradę.

Opublikowano

Mam dom 120m2  średnio a nawet słabo docieplony  porównując do dzisiejszych standardów , całość ogrzewanie podłogowe i średnia temp to 30*C na zasilaniu co daje mi 24 *C ,   podłogówkę najekonomiczniej jest zasilać ciągle stała temperatura , jedyne regulować przepływami   

Opublikowano

ogrzewam pompa ciepła monoblok 8kW bez bufora , dom 120m2 całość podłogówka w domu 24*C , max zasilanie na podłogę 32*C min 28*C w zależności od warunków na zewnątrz , roczne zużycie prądu z podlicznika 3500kWh .

Pompa 16kW na dom 120m2 jest zdecydowanie za duża , a sens grzać bufor do wyzszej temp. niż wyaga tego temp. zasilania podłogówki nie ma sensu 

Opublikowano
23 godziny temu, Mafialoso napisał(a):

Witam wszystkich. Mam bufor 1000l i grzeję go grzałkami w taryfie nocnej.  Mam opcje kupic pompe ciepła Samsung Monoblock w super cenie. Zastanawia mnie to czy takie zestawienie bedzie ze sobą współgrać. Moja myśl jest taka żeby grzać bufor do 40c cały czas. Sterowanie do ogrzewania domu juz zrobione i grzeje 2 sezony i jest spoko. Chcę pompą grzać bufor do 40-45c a sterownik tech i1 steruje ogrzewaniem w domu i miesza wode według pogodówki. . W sumie moze i bym mógł grzać bufor do 35c w ostateczności. Tamta zima była taka ze na zasilanie nie poszło więcej niż 35c. U mnie to dom 120m2 i wszędzie podłoga i ogrzewanie ścienne. Dom z 2018r dobrze ocieplony. Czy ma ktoś doświadczenie żeby się wypowiedzieć? Dziękuje za każdą poradę.

Bardzo ale to bardzo zły pomysł , grzejąc tak wysoko pozbawiasz się COP-a dobrego , grzanie pompą ciepła jest wtedy jak zjedzie się na najniższą możliwą temperaturą, ja np grzeję nonstop zasilając 26-28 stopni a jak bym chciał grzać wg sterownika pokojowego to musiałbym podnieść temp na 35 stopni aby to jako tako w miarę szybko podgrzało po postoju ale postój to niby oszczędność ale tylko pozorna bo pompa musi po postoju nadgonić a i sam rozruch to też zjedzona energia bez wyników i z doświadczenia wiem że grzejąc nonstop stałą niską temp najtaniej to wychodzi ,

miałem pompę monobloka na 120m2 i to była katorga dla pompy 8kw bo szła powiedzmy pół do godziny i stop postała i znów to samo i tak w kółko a to niezdrowe , na 120 m2 szukałbym pompy w granicach 5kw lub jak się upierasz na taką która schodzi bardzo nisko z modulacją ale to raczej nigdy nie jest poniżej 30 proc mocy większości pomp a daję głowę że w takie średnie temp twoja podłoga nie potrzebuje więcej jak 2 kw to teraz sobie policz jaka ta pompa .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja mam pompę 8kW stiebel eltron i  potrafię ustawić ja tak że moduluje moc do minimum , i pracuje non stop  24/24 , tylko w okresach przejściowych ma  postoje ale to normalne 

Opublikowano
W dniu 6.08.2023 o 17:15, Mafialoso napisał(a):

Jaka to jest dobra cena ?  Za 10 tys zł można kupić monoblok 6 kW i grzać bufor do 35C w 2 taryfie to by miało sens w tym przypadku.

Opublikowano

Dzieki kazdemu z osobna za zainteresowanie tematem.  Dobra cena to 10tys. Okej mogę grzać bufor cały czas do temperatury 35c. Z temperatura 40-45c napisałem bo tak mi sie wydawało ze bedzie dobrze. Grzać bufor w taniej taryfie pompą ciepła musial bym grzać do 70c żeby bufor wystarczył na caly dzień. A grzanie do tak wysokiej temperatury to tak jak mówicie że, grzanie nie efektywne.

Opublikowano

Nie zapominaj że wtedy kiedy jest tania taryfa jest przeważnie i mróz więc nici dalej z COP , grzać stale niskim parametrem .

Opublikowano

Przy G12W mamy tanią w godzinach 13-15 + dni wolne i łykendy jednak jeśli nagrzanie bufora w 2 taryfie nie wystarczy to faktycznie lepiej stale do 35 C grzać.