Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam piec na ekogroszek  firmy " TUR " . Sterownik do pieca fuzzy logic pid FL500 . Spędziłem w kotłowni pewnie już 4 zimy , co zima dzieli mnie krok od alkoholizmu bo każdy wieczór spędzam przy piecu 😄 . Za żadne skarby świata nie potrafie ustawić pieca tak jak bym chciał . Na ten sezon planuję wymienić sterownik na jakiś bardziej intuicyjny .Moje pytanie brzmi . 

Czy każdy jeden sterownik będzie kompatybilny z piecem ? 

Jakieś sterowniki godne polecenia ? 

Na co zwrócić uwagę ? 

PS: DOM ma pewnie z 70lat . Piwnica jak kto kiedyś nie jest ani zaizolowana od zewnątrz (duża wilgoć) ani od wewnątrz . Myślicie , że jak poprzyklejam styropian na ściany i sufity  to ociepli to na tyle że oszczędzę chociaż jeden worek w skali miesiąca  ? 

piec.jpg

zx.jpg

Opublikowano

To ten piec co jest na zdjęciu? Cosik mi tu nie pasuje...

• Lubię to 1
Opublikowano

Sterownik Skzp-02,  jest super. Tu masz cały temat o nim.  https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/34148-sterownik-skzp-02-ustawienia-porady/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Malo informacji podajesz

Ile pomp ma obsłużyć?

Czy jest zamontowany zawór mieszający, czy ma siłownik i jest on sterowany ze sterownika?

Jak masz zawór i mieszacz, jak kolega wyżej poleca SKZP-02 tradycyjny (w sensie bez zapalarki) marki Timel albo Iryd 601 marki Prond. To bardzo solidne i godne polecenia urządzenia.

SKZP02 podstawa wersja E cena 899zł (możesz rozbudować o czujnik mieszacza i nim sterować)

Iryd 601 z obsługa mieszacza cena 735zł

jak nie sterujesz mieszaczem, to jest wersja Iryd z obsługa do 4pomp bez mieszacza, nazywa się IRYD 610, cenowo 685zł

sa oczywiście produkty tańsze czy opcje bardziej wypasione jak chociaż SKZP-02 wersja Full,

to jest podany złoty środek i produkty godne uwagi o bardzo niskiej awaryjności, renomowanych producentów.