Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Państwo prosze o pomoc sama palę weglem od tego roku , kupiłam groszek i codziennie piec jest zalepiony jakims plastikiem ciezko wyczyscić jest twarda sadza , jestem samotna kobieta nie wiem co z tym robic . Może ktoś poradzi czy to jest wina węgla czy moja . z góry dziekuje za odpowiedz

124555.jpg

Opublikowano

W jakim piecu jest palone? Piec z podajnikiem czy jakiś zasypowiec?

Jaki to węgiel?

Jaka temperatura ustawiona na sterowniku?

To czarne to wygląda jak taka smoła od kiszenia węgla w piecu, nie łatwo to doczyścić. To białe powinno dać się trochę zdrapać. 

Na tym zdjęciu nie ma jakiejś wielkiej tragedii, ale też nie widać całości.

Tak czy siak, nie wyczyścisz pieca dokładnie, zawsze coś na nim będzie.

Opublikowano

To czarne,poki nie jak beton twarde daje sia oszkrobac na goracym piecu-przepalic ostro w nim jemno polupanym drewienkom,ktore szybko zagrzeje pieca i szybko wypali sia,potym szkrobac.Tež potrzebne poprawic technike palenia i do porady potrzebne wiecej danych-co to za kociol i jaka temperatura pracy..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kocioł Płomyk firmy slawex zasypowy,  bez podajnika A węglem pale groszek pisze na worku Energo sp.o.o ilość opałowa: 26-28 mj/kg ,wartosc siarki do 0,5 %. Czyszcze codziennie przed paleniem ten piec ale rano drzwiczki są jakby zalepione plastikiem ciężko otworzyć mi je. Nigdy nie paliłam węglem i nie wiem sama już co.robic. dziękuję za odpowiedź

Nie mam na tym.piecu żadnego sterownika 😞

Opublikowano

Lekarstwem będzie palenie od góry.

Czyścisz komorę z resztek popiołu, zasypujesz węgiel i rozpalasz na wierzchu. Czyli na górze. 

Ustawiasz na pokrętle miarkownika temperaturę jaka Ci odpowiada i to wszystko. Uchylenie klapki w górnych drzwiczkach ustaw na 5mm .

Nie dosypujesz węgla. Po wypaleniu , czyscisz komorę i powtarzasz wszystko od początku. Jeśli tak będziesz palić, kocioł po kilku paleniach sam się oczyści a smoła zniknie i będzie OK.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Gdybyś miała czas i ochotę, zrób fotki jak wygląda górna część komory spalania oraz dolna część komory. 

Zobaczymy co to w ogóle za typ kotła.

Opublikowano
W dniu 11.03.2023 o 11:34, MylaLipińska8987 napisał(a):

kupiłam groszek i codziennie piec jest zalepiony jakims plastikiem ciezko wyczyscić jest twarda sadza , jestem samotna kobieta nie wiem co z tym robic . Może ktoś poradzi czy to jest wina węgla czy moja . z góry dziekuje

Wina kotła o większej mocy niż jest potrzebna - szczególnie w okresach ocieplenia. 

Wskazane zmniejszenie mocy kotła lub zmniejszenie mocy kalorycznością - czyli palić mniej kalorycznym paliwem - z domieszką lub przewagą drewna.