Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomarańczowa woda C.W.U po modernizacji zasilania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po modernizacji kotłowni w domu rodzinnym mamy taki właśnie problem.
Woda ciepła z zasobnika ma kolor lekko pomarańczowy. Tak jak przedstawia zdjęcie.
Woda zimna z lewej strony na zdjęciu jest ok. Środkowe zdjęcie to woda zagotowana w garnku zaś zdjęcie z prawej przedstawia ciepłą wodę ze zbiornika.Modernizacja zakończyła się około dwa miesiące temu. Dwa dni temu zostało przeczyszczone przyłącze wodne i wymienione filtry. Nowy kocioł gazowi i zasobnik wody.

IMG-20221201-WA0015.jpg

20221124_132250.jpg

20221124_132035.jpg

Edytowane przez sebasp
Opublikowano

Jak miałem mocno zakamieniony zbiornik i podgrzałem mocno wodę, miałem taki właśnie efekt. Wyciągnąłem z bojlera jakieś 5kg "kamienia" Twardość wody mam ok 30 w stopniach niemieckich.

Opublikowano

To normalny efekt po spuszczeniu wody z zasobnika i szybki jego napełnieniu. Cały osad z wody osiada z czasem na dnie w czasie napełnienia się unosi.

Możesz zbiornik przepłukać ze 2 razy czyli spuścić zalać i szybko zlać wodę. W jakimś stopniu ten osad wypłuczesz. Najlepiej to na odłączonym zbiorniku przez otwór na grzałkę wypłukać środek myjką ciśnieniową.

Jak nie masz czasu odczekaj jeszcze ze 2 dni i wszystko osiądzie na dnie i woda będzie czysta.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tak jak pisałem. Czekam już na ten efekt czystej wody ponad dwa miesiące.  To chyba trochę za długo.  Modernizacja czyli wymiana kotła i zasobnika zakończyła się dwa miesiące temu i od tej pory jest problem z barwą ciepłej wody

Opublikowano (edytowane)

A to nie. To zdecydowanie za długo.
Zbiornik jest nowy czy była jedynie zmiana podłączenia?

Edytowane przez Przemyslaw85
Opublikowano (edytowane)

Anode wymieniałeś czy jest stara po kontroli wg daty na zasobniku  , ile lat ma zasobnik , czy w instalacji CO kotła nie ma spadku ciśnienia podczas pobierania ciepłej wody z kranu . Kolor przypomina wodę kotłową a to by oznaczało dziurawą wężownicę w zasobniku CWU.

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Ciśnienia w układzie CO i cwu są takie same czy różne ( manometr do CWU masz nad zbiornikiem przeponowym niebieskim a w kotle powinien być drugi . Porównaj te ciśnienia , jeśli są takie same to masz dziurę w wężownicy .

Opublikowano

W zasobniku CWU bo to jedyne miejsce gdzie te dwie instalacje się łączą . Jeśli ciśnienia są takie same to trzeba będzie zamknąć zawory od wężownicy CO w zasobniku 2 i 3 licząc od dołu i odkręcić śrubunki spuszczając wodę z wężownicy . Będzie tego kilka litrów ale jeśli jest dziura to woda będzie ciekła cały czas z dolnego śrubunka .

Opublikowano (edytowane)

Tak wyglądają wskazania manometrów w instalacji CO i C.W.U.
odkręcając ciepłą wodę ciśnienie spada do 2 bar. Zakręcając ciepłą wodę wraca do 4 bar.

IMG-20221201-WA0025.jpg

IMG-20221201-WA0024.jpg

Edytowane przez sebasp
Opublikowano

No to pozostaje tylko dwie rzeczy

1. Wyłączyć pompę cyrkulacyjną na kilka dni żeby woda sie odstała .Jeśli to nie pomoże to :

2 . Odłączyć zbiornik CWU , wykręcić korek w denku dolnym i przepłukać zasobnik i jednocześnie przelać rury ciepłej wody  łącznie z cyrkulacją .

Opublikowano

Jeżeli zbiornik ma wadę to jak najbardziej ale najpierw bym sie upewnił że to wina zbiornika a nie np. montażu do zardzewiałej czy zanieczyszczonej instalacji . Zbiornik można opróżnić bez jego demontażu i zobaczyć co sie tam dzieje np telefonem z kamerką endoskopową . Jak emalia odskoczyła i jest korozja to może byc ten objaw .

Co do jakości produktu to natknąłem się na coś takiego

https://allegro.pl/oferta/kospel-sw-140-termo-max-140l-wymiennik-1-wezownica-10222086273?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_pmax&ev_campaign_id=17303547827&network=x&placement=&test=pmax&category=heating&gclid=Cj0KCQiA4aacBhCUARIsAI55maEyTh8yjS8MGWbsSwpHEJpv9w-XmaOvCpJ0tg_J39Tc-fUrVuJuaQYaAvqTEALw_wcB

Opublikowano

Zaopatrzyłem się już w kamerkę endoskopową i przeprowadzę sobie inspekcję zbiornika. Jak spuścić wodę ze zbiornika?  Czy od góry jest jakiś odkręcany dekiel? W domu cała instalacja jest z PP. Miedź jedynie od kotła do zbiornika jak widać na zdjęciach.

Opublikowano

Prawdopodobnie ta emalia Ci barwi tą wodę , spotkałem się już z takimi objawami przeglądając dawno temu opinie użytkowników o zasobnikach różnych producentów .

Opublikowano

Wodę łatwo spuścić o ile jest zawór spustowy
U Ciebie go widzę na samym dole przy zasilaniu. Podłączasz jakiś wąż ogrodowy, zakręcasz dopływ zimnej wody następnie odkrecasz zawór spustowy i odkręcasz przy dowolnej umywalce kran od ciepłej wody by zasysał powietrze.
Jak zrzucisz wodę w tym zbiorniku możesz do środka w 2 miejscach.
1. Na samej górze masz anodę magnezowa.
2. Na samym dole od przodu zbiornika pod szarym kaplem masz albo miejsce na grzałkę albo dekiel rewizyjny.
Odkręcasz i zaglądasz do środka.