Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ariston clas one wybucha/ wyje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć
Mam w domu zainstalowany piec gazowy kondensacyjny Ariston clas one +Ariston Cube net +pogodówka . Po starcie za każdym razem piec strzelał tak jakby wybuchał, po zmniejszeniu mocy startowej tzn "Powolne zapalanie" kolejno 10>20>30>40>50 % wydobywa się z niego wycie które słychać w całym domu i nie daje spać w nocy. Może ktoś tutaj spotkał się z podobnym przypadkiem i pomoże?

Opublikowano

Pmin. ustawiona za nisko. 

Te wycie to zmora instalatorów - często tak się zdarza przy zbyt niskich obrotach, nawet jeśli są zgodne z DTR - a wtedy użytkownik jest wkurzony bo kocioł miał schodzić np. do 3 kW a fizycznie instalator ustawił np. 5kW... Ale po prostu w pewnych warunkach (głównie to zależy od komina) tak już jest. 

Co do wybuchowego zapłonu to prawdopodobnie zbyt niska lambda (za bogata mieszanka).

Opublikowano
3 godziny temu, mistalova napisał(a):

Te wycie to zmora instalatorów - często tak się zdarza przy zbyt niskich obrotach, nawet jeśli są zgodne z DTR - a wtedy użytkownik jest wkurzony bo kocioł miał schodzić np. do 3 kW a fizycznie instalator ustawił np. 5kW... Ale po prostu w pewnych warunkach (głównie to zależy od komina) tak już jest. 

Co do wybuchowego zapłonu to prawdopodobnie zbyt niska lambda (za bogata mieszanka).

Też mam dokładnie taką sytuacje. Zastanawia to że skoro komin jest taki sam jakiego używał producent w DTR a nadal jakieś opory skutkujące koniecznoscią ustawienia wyższych obrotów minimalnych. Czy możliwe jest że kwesti zaworu gazowego lub wentylatora sztuka sztuce nierówna i nie zachowują się dokładnie tak samo co powoduje te sytuacje?. Jeśli kolega zna takie sprawy to gdzie szukać winowajcy ? Dolot powietrza? (nasada komina), nieprawidłowe ciśnienie gazu? Może coś ze spalinami , jakie dokładne procenty w spalinach powinny być, jedni twierdzą że 5%o2 jak w DTRach inni ze przy niskich temperaturach WG trzeba próbować bliżej 3,5%o2.

Opublikowano (edytowane)

Dobrze tu kolega kombinuje ze spalinami . Regulacja spalania powinna być wykonana na małej i max mocy i to po wstępnych  regulacjach  zaworu gazowego dla obu stanów pracy ,to taki szczegół który uniemożliwia zapłon detonacyjny niewłaściwej mieszanki   . Co do takiego pędu ograniczania mocy minimalnej to raczej bym proponował ograniczenie mocy z jaką kocioł pracuje normalnie czyli max . Wbrew pozorom kocioł pracujący z mniejszą ilością postojów będzie pracował bardziej ekonomicznie od tego który taktuje non stop po kilkanaście razy na dobę , za każdym razem studząc palnik wentylatorem tylko po to żeby go za kilka minut znowu nagrzewać to już lepiej wykorzystać harmonogram i grzać tylko w określonych godzinach . Jeszcze co do wentylatora to im dłuższy komin tym powinien pracować dłużej lub wydajniej ( większa moc przy uruchomieniu ) zwłaszcza przy przewietrzaniu przed uruchomieniem i w przypadku zasilania gazem płynnym  który samodzielnie nie opuści komory spalania i komina . To takie moje  refleksje może się przydadzą .

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Nie jest to jakiś wielki problem że mam ustawione wyżej moc min  moje zapotrzebowanie to 1-2KW więc tak czy tak działac będzie z przerwami ale jednak chciałoby się mieć jak na ulotce 3KW. Moc maksymalna jest ograniczona do 7KW.

Standardowo serwisanci robili regulacje dla min  i maks ale czy zawór sprawdzili tego nie wiem ostatecznie niczego nie wymyślili tylko ustawili stopień wyżej moc min.

W necie są jednak posty/filmy pokazujace że ta sprawa została rozwiazana, Może jest na forum jakiś ambitny serwisant Termet który zna tą sytuacje. ?

To co piszesz o taktowaniu to w 100% prawda w przypadku kotłow atmosferycznych.Jeśli chodzi o kondensacyjne to zależy. Jeśli "ałtoryzowany" instalator ustawił wszystko na pałe w kontekscie instalacji  jak to mają w zwyczaju, w tym przypadku za duże przedmuchy za małe wybiegi pompy to taktowanie może generować straty. Ja wspomniane dostosowałem oraz przetestowałem spalanie i na pracy cyklicznej pali dokładnie tyle samo co na ciągłej w danym(dłuższym) przedziale czasu.  Ba, nawet nowoczesne regulatory pracują w trybie proporcjonalno czasowym który jest niczym innym jak inteligntnym taktowaniem i niezależnie jest potwierdzone że taka praca nawet zwiększa sprawność bo utrzymuje niższą temperature powrotu. Jeśli kluczowe parametry są dobrane do instalacji to dziś nie ma co demonizować jeśli urzadzenie włączy się nawet te kilkadziesiąt razy na dobe. U mnie najtańszy kocioł na rynku kupiony za 3000zł,  6.5 lat pracy, szacuje spokojnie  250 000 startów i nic się na razie nie "zataktowało".

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Komin mam systemowy 200 a w nim wkład z kwasowki 60 zakończona daszkiem

Przyszła niedziela i znalazło się trochę czasu na testy

Powolne zapalanie ustawione na 60

Opóźnienie zapłonu ogrzewania  210 s

Regulacja max mocy ogrzewania na 10 co z tabeli wskazuje na ok 5kW

Min PWM pompy ustawione na 80%

Po zwiększeniu mocy na 60 piec co prawda przestał wyć ale nadal wybucha i taktuje