lukaszm89 Opublikowano 6 Maja 2020 #1 Opublikowano 6 Maja 2020 Witam, stoję przed wyborem pieca do kotłowni. Wiele osób poleca mi piec Heiztechnik ONE, a hydraulik poleca mi piec Heiztechnik ONE BASIC. Piec musi być bardzo wąski ponieważ mam wąską kotłownię a obok musi wejść jeszcze zasobnik cwu. Nie za bardzo się na tym znam, pytanie do was - czym się różnią te 2 piece? Różnica w cenie pomiędzy nimi to ok. 2000zł. Podobno piec Heiztechnik ONE ma już wbudowane wszystkie potrzebne pompy (do podłogówki, wody, grzejników,...) ale nie wiem ile w tym prawdy ... Najgorsze jest to, że każdy (sprzedawcy, instalatorzy) mówi co innego. Cytuj
Outsider Opublikowano 6 Maja 2020 #2 Opublikowano 6 Maja 2020 Nie kupiłbym żadnego z tych dwóch. 99 procent hydraulików nie poleci ci dobrego produktu a tylko ten na którym ma najwyższą prowizję. Cytuj
lukaszm89 Opublikowano 6 Maja 2020 Autor #3 Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Outsider napisał: Nie kupiłbym żadnego z tych dwóch. 99 procent hydraulików nie poleci ci dobrego produktu a tylko ten na którym ma najwyższą prowizję. Ok, w takim razie jaki piec byś polecił, ważne żeby był wąski na max 80cm Edytowane 6 Maja 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Outsider Opublikowano 6 Maja 2020 #4 Opublikowano 6 Maja 2020 Poczytaj poniżej. Jeżeli oczekujesz porady to uzupełnij profil. Zawsze więcej wiadomo co potencjalny kocioł miałby ogrzewać. Też ze względu na moc kotła. Większość pakuje sobie parowozy do kotłowni. A potem w kotle smoła, sadza, woda!, dlaczego opał tak szybko znika itd. Cytuj
radik81 Opublikowano 6 Maja 2020 #5 Opublikowano 6 Maja 2020 8 godzin temu, lukaszm89 napisał: Ok, w takim razie jaki piec byś polecił, ważne żeby był wąski na max 80cm Laguna Edilkamina. A tak z ciekawości ile ma Cię kosztować Heiztechnik ONE i ile Haiztechnika ONE BASIC? Cytuj
makrela Opublikowano 7 Maja 2020 #6 Opublikowano 7 Maja 2020 ja mogę śmiało polecić produkty Tekli, sprawdzony polski producent z dobrym wsparciem serwisowym. Z wąskich modeli z tego co widziałem mają model Draco Bio Compact FII :) Cytuj
lukaszm89 Opublikowano 7 Maja 2020 Autor #7 Opublikowano 7 Maja 2020 8 godzin temu, radik81 napisał: Laguna Edilkamina. A tak z ciekawości ile ma Cię kosztować Heiztechnik ONE i ile Haiztechnika ONE BASIC? HT ONE BASIC 11600, a HT ONE 13200. Wczoraj dzwoniłem do serwisanta który mi potwierdził że HT ONE ma wbudowane podobno 3 pompy, dokupić muszę tylko jedną, a w HT ONE BASIC wszystkie 4 pompy trzeba kupić osobno. Cytuj
Outsider Opublikowano 7 Maja 2020 #8 Opublikowano 7 Maja 2020 Po zakupie tego kotła prawdopodobnie zostaniesz stałym bywalcem tego forum https://heiztechnik.pl/forum/4-pomoc-techniczna/3747-one-basic-11-kw?start=100 1 Cytuj
Heiztechnik Opublikowano 7 Maja 2020 #9 Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) Outsider, Poczytałem Twoje inne posty i widzę, że zakochałeś się we włoszczyźnie :) i masz podobne wpisy przy wielu innych wątkach... Niestety jak w samochodach, może to i ładne, ale jakość i żywotność pozostawia wiele do życzenia. Co do kotła ONE, to jest on w produkcji od dwóch lat i rzeczywiście pierwsze egzemplarzy miały tzw. problemy wieku dziecięcego. dzisiaj są to już tysiące kotłów pracujące w kraju i za granicą. Wyposażone są w standardzie w sondę lambda, tak że nie ma już możliwości wystąpienia smoły jak pokazano na forum. Zresztą jeśli przeczytałby ś cały ten wątek, to znajdziesz wielu zadowolonych użytkowników, a z reguły piszą Ci którzy są niezadowoleni, chociaż i tak było ich niewielu... Co do opinii na temat instalatorów, to jest to jeden z zawodów, który musi dbać bardzo mocno o swoje dobre imię i nie poleci niczego, za co musi się wstydzić. To co piszesz to może dotyczyć tylko sprzedawców internetowych, któremu możesz nawrzucać jedynie przez telefon, o ile ktoś go odbierze. Lukaszm89 Co do kotła ONE i ONE Basic to jeśli nie masz jeszcze elementów kotłowni, to najlepszym rozwiązaniem jest kompletny kocioł ONE, a w kotłowni nic nie będzie Ci wisieć na ścianie. Kocioł ten wewnątrz obudowy ma zainstalowane większość podzespołów, jakie są niezbędne w instalacji hydraulicznej, takie jak pompa ochrony powrotu, pompa do cwu, pompa obiegu grzewczego wraz z zaworem mieszającym i napędem, naczynie przeponowe i zawór bezpieczeństwa, sondę lambda i automatyczne czyszczenie wymiennika, oprócz tego ładny, duży kolorowy wyświetlacz. Montaż tego kotła to tylko kilka godzin, bez konieczności wykonywania instalacji która jest wewnątrz kotła. Basic z tego wszystkiego posiada pompę ochrony powrotu i sondę lambda, a czyszczenie jest ręczne, mechaniczne. Raz na dobę trzeba ruszyć wajchą. A sama kotłownia może wyglądać tak... Edytowane 7 Maja 2020 przez Heiztechnik Cytuj
eliks Opublikowano 7 Maja 2020 #10 Opublikowano 7 Maja 2020 6 godzin temu, lukaszm89 napisał: HT ONE 13200 Dobra cena. Ostatnio patrzyłem u dystrybutora to stał po 16k. Cytuj
Outsider Opublikowano 7 Maja 2020 #11 Opublikowano 7 Maja 2020 @Heiztechnik Mam prawo wyrażania swoich opinii. A co do tego w czym albo w kim sie zakochałem pozostawmy moją prywatną sprawą. 3 godziny temu, Heiztechnik napisał: ale jakość i żywotność pozostawia wiele do życzenia A wam życzę, żeby wasze kotły miały takie tylko problemy jakie mają Włosi. 1 Cytuj
lukaszm89 Opublikowano 7 Maja 2020 Autor #12 Opublikowano 7 Maja 2020 @Heiztechnik dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) pytanie mam jeszcze o ten zbiornik zasypowy, czy warto dokładać nadstawkę? W sensie ile pelletu zmieści się bez nadstawki, a ile z nadstawką? Na stronie widzę pojemność w litrach, ale nie wiem ile to wyjdzie kg pelletu? oraz pytanie czy taką nadstawkę można bez problemu później dołożyć? Czy trzeba będzie jakieś rurki przerabiać? Cytuj
Heiztechnik Opublikowano 7 Maja 2020 #13 Opublikowano 7 Maja 2020 Nadstawkę możesz dokupić nawet później, nic nie trzeba przerabiać. Co do pojemności zbiornika i nadstawki, to wartości pojemności w litrach znajdziesz w katalogu. Średnio wychodzi około 60 kg pelletu na 100 litrów pojemności Cytuj
pospisz Opublikowano 7 Maja 2020 #14 Opublikowano 7 Maja 2020 @Heiztechnik popracujcie nad sterowaniem i bezobsługowościa to nie będzie potrzebna reklama. Wystarczy tylko opinia klientów, jak to mówią jeden zadowolony klient to 10 nowych. Wygrane przetargi w gminach raczej wam tych plusów nie przynoszą, wychodzą niedoskonałości sprzedaży leżaków magazynowych. To też o czymś świadczy i przynosi odwrotny skutek. 2 Cytuj
Heiztechnik Opublikowano 8 Maja 2020 #15 Opublikowano 8 Maja 2020 Kolego Pospisz, Chciałoby się napisać, o co Ci kurna chodzi? Jakie leżaki? Jakieś spiskowe teorie dziejów? Piszesz o rzeczach, o których nie do końca wiesz, ale niestety tak bywa. Regulatory są bardzo funkcjonalne, jednak co do przetargów, to ich funkcjonalność była określona w specyfikacji przetargowej i takie zostały dostarczone, pretensje możesz mieć do zamawiającego, no i oczywiście do kryterium, czyli cenaaaaa. Co do kotłów, to też określone były w projektach i takie zostały wykonane, więc o co Ci chodzi. Jeśli chcesz kupić chociażby nasz sztandarowy kocioł ONE, to wyskocz z kilkunastu tysi i bez problemu będziesz miał super kocioł, z najnowszym, dotykowym dużym wyświetlaczem, sondą lambda, automatycznym czyszczeniem itp. Męczące jest już to czytanie niektórych komentarzy osób, które dla porównania, kupiły BMW serii 1 i żałują, że nie ma w nim tyle miejsca i mocy silnika co w BMW X7 :( Pozdrawiam Cytuj
lukaszm89 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor #16 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Dzięki wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji. Zdecydowałem się ostatecznie na kocioł HT One 15kw. Piec został uruchomiony 2 tygodnie temu. Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ dziś sprawdzałem i popiół nie trafia do popielnika tylko w miejsce widoczne na zdjeciu. Co może być przyczyną? Cytuj
eliks Opublikowano 23 Czerwca 2020 #17 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Pewnie Ci go wydmuchuje, to jakiś duży problem? Cytuj
lukaszm89 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Autor #18 Opublikowano 23 Czerwca 2020 49 minut temu, eliks napisał: Pewnie Ci go wydmuchuje, to jakiś duży problem? Nie wiem czy to duży problem, nie znam się, to mój pierwszy piec i zastanawiam się czy nic się nie zapali czy coś podobnego :) wolałbym żeby to trafiało do popielnika na dole Cytuj
Outsider Opublikowano 23 Czerwca 2020 #19 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Bardziej martwiłbym się tym skąd niespalony pellet wziął się w popielniku. Cytuj
Robert6068781 Opublikowano 30 Listopada 2020 #20 Opublikowano 30 Listopada 2020 W dniu 23.06.2020 o 08:31, lukaszm89 napisał: Nie wiem czy to duży problem, nie znam się, to mój pierwszy piec i zastanawiam się czy nic się nie zapali czy coś podobnego :) wolałbym żeby to trafiało do popielnika na dole Mam taki sam problem. Czy udało Ci się go rozwiązać? Co było przyczyną? Cytuj
Adeknml Opublikowano 5 Grudnia 2020 #21 Opublikowano 5 Grudnia 2020 W dniu 30.11.2020 o 19:40, Robert6068781 napisał: Mam taki sam problem. Czy udało Ci się go rozwiązać? Co było przyczyną? Co z tym problemem zrobić. U mnie jest to samo. Zapycha się zapalarka przez to i nie odpala peletu W dniu 22.06.2020 o 22:23, lukaszm89 napisał: Dzięki wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji. Zdecydowałem się ostatecznie na kocioł HT One 15kw. Piec został uruchomiony 2 tygodnie temu. Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ dziś sprawdzałem i popiół nie trafia do popielnika tylko w miejsce widoczne na zdjeciu. Co może być przyczyną? Czy udało Ci się ustalić przyczynę tego,lub co trzeba z tym zrobić, dlaczego tak jest. U mnie jest to samo. Przez to nie odpala zapalarka i pelet nie pali sie Cytuj
Adeeriaen Opublikowano 13 Lutego 2021 #22 Opublikowano 13 Lutego 2021 Mam podobny problem, ten piec to jakiś dramat, chętnie bym go wyp..... gdyby nie fakt, ze kosztował tyle pieniędzy... u mnie problemem jest tez to że trociny z peletu zapychają komin. Co do problemu z „nieudanym rozpalaniem” udało mi się go rozwiązać przez zwiększenie dawki rozruchowej, znajdziesz ją gdzieś w menu serwisowym, zwiększyłem chyba do 120%, przez co zasypuje więcej pelettu i lepiej wpada w zapalarkę, od tego momentu mimo zawalonego całego pieca popiołem (oczywiście oprócz popielnika), piec odpala za każdym razem Cytuj
lukaszm89 Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor #24 Opublikowano 13 Lutego 2021 Niestety nic z tym nie zrobiłem, serwisant stwierdził że tak ma być, więc tak zostało. U mnie nie przeszkadza to w użytkowaniu pieca, po prostu raz na 1-2 tygodnie przy czyszczeniu trzeba zacząć od tego co się nazbierało przy drzwiczkach ? Cytuj
emigrant Opublikowano 13 Lutego 2021 #25 Opublikowano 13 Lutego 2021 Kolejny produkt z błędami konstrukcyjnymi, nieprzemyślanymi rozwiązaniami. Coś @Heiztechnik pisał, że w tym roku ma być nowy model HT ONE. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi