Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Koza/kominek z płaszczem wodnym + bufor 1000l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich. Z racji tego ze z kasą lipa i rosnącymi cenami prądu, Chcę kupić kominek z płaszczem wodnym. Kominek mocy 15kw. Moc grzewcza pieca to 4.4kw a moc plaszcza wodnego to 8.7kw. Ogrzewałem dom bufor 1000l i grzałki 12kw w taniej taryfie. Super sprawa! Była;( nowe ceny pradu będą baaardzo wysokie. Do tego bufora chcial bym podłączyć koze i grzać zbiornik. Czy ktoś ma doświadczenie z takim zestawem? Koza niestety oddaje duzo Ciepla od siebie i wiem że w maszynowni moge mieć saune. Chodzi mi głównie czy duzo tzreba palić w takiej kozie żeby podnieś temperature o 30/40 stopni.

Edytowane przez Mafialoso
Opublikowano

„Koza” czy „kominek” to miejscowy ogrzewacz bez wymiennika. Ogrzewa powietrze wiec bedzie „sauna”. Chcac grzac bufor trzeba dolozyc wymiennik spaliny-woda CO. I mamy prawie kociol… wiec dołóż lepiej kociol. Lepsza sprawnosc, obsluga.

Opublikowano

Z 14kW na CO idzie 8,7kW. Czysto teoretycznie ma to 60% sprawnosci (nie odliczajac faktycznej sprawnosci spalania). Praktycznie to na CO pojdzie 30-40% reszta w komin i /lub „saune”. Trzeba miec darmowy opal (drewno).

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Żeby efektywnie spalać drewno, kocioł musi pracować na swojej mocy maksymalnej. I dlatego stosuje się bufory. Koza, kominek to średnie rozwiązenie i ślepa uliczka.  Jeżeli na chwilę obecną problemem jest kasa to nic to nie zmieni,  Bo jakaś koza na dłuższą metę będzie droższa w użytkowaniu. Do bufora i drewna tylko kocioł zgazowujący. 

Zakładając sprawność takiego układu w okolicach 80% żeby zagrzać taki bufor z 40 do 80 stopni potrzeba będzie jakieś 15 kg drewna. W kozie bedzie to co najmniej drugie tyle. Rachunek jest prosty. 

• Zgadzam się 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Tylko skąd to drewno. Trzeba szukać wysuszonego i najlepiej liściastego, bo wtedy nie jest takie trujące. Może nowe przepisy pozwalają na spalanie byle czego, ale u nas we Wrocławiu chyba obowiązują przepisy antysmogowe. Za palenie byle czym grożą mandaty. Straż miejska ma drony sprawdzające co leci z komina.  Ja mam swoje źródło na dobre drewno w składzie drewna  ***

Edytowane przez Ryszard
Link usunięto
  • Haha 1