Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy mogę w ta drabinkę wkręcić grzałkę od góry z lewej strony? W tej chwili jest tam odpowietrznik ale przełożył bym go na lewą stroną pod skos jeżeli tak można. Od dołu grzałki nie wkręcę bo jest zasilanie i powrót a sam tego nie przerobie.

IMG_20220909_191230.jpg

Opublikowano

Zapewne nie zakupisz tak długiej grzałki jak wysokość tego grzejnika.

Moja propozycja.
Powrót wody z CO przełożyć na górę grzejnika po lewej stronie, odpowietrznik przenieść na prawą stronę grzejnika.
U dołu grzejnika po lewej stronie zamontować grzałkę.

Opublikowano
5 minut temu, Szczypiorr napisał:

Odpada przenoszenie itd, nie chce żadnych kuć płytek itd co sam nie zrobię. ,,,

Ja nie proponowałem Tobie żadnej ingerencji mechanicznej w konstrukcje ściany.

Dobierasz odpowiednie złączki i przenosisz odpływ wody na górę grzejnika.
O ile mnie wzrok nie myli, to złączki na dole kaloryfera są skręcane na rurach doprowadzających wodę CO.

Opublikowano (edytowane)

1. Pomysł do bani.                     2.Grzałka będzie grzała praktycznie górę grzejnika ( może do jego połowy uda się go zagrzać) i będzie ją termostat wyłączał.                          3. Obieg pewnie zakręcisz, aby nie grzać całego CO przez tę grzałke, więc należy upuścić z 10-15% wody z grzejnika, aby mogła się rozszerzać podczas grzania grzalką, więc zamontowanie jej od góry będzie skutkowało tym, że nie będzie cała znurzona. 

Edytowane przez Trener40
Literówka
Opublikowano

Jak dobierze grzałkę o ok 3-5cm krótsza niz grzejnik to będzie grzać z tym że będzie się szybciej wyłączać ze względu na termostat. Efekt zostanie usuwany.
By woda nie krążyła wystarczy zakręcić jeden z zaworów bez znaczenia który. Ważne by woda po rozszerzeniu się miała gdzie uciec.

Opublikowano

Jak masz możliwość podpięcia grzałki od góry, to masz też od dołu. Grzałka ma przewód zasilający i ten przewód ma sięgnąć na dół grzejnika.
Oczywiście, estetycznie przewód zwisający w dół będzie słaby, ale w takim razie zastanów się na czym Ci zależy, na estetyce, czy na efektywności.

Opublikowano

Właśnie to u siebie przerobiłem i zastosowałem takie zawory https://www.sklepbaterie.pl/p/116584/komex-integra plus grzałkę 400w na wifi, ale u ciebie przy tym grzejniku to i 200w lub 300w starczy. Zawory te można kupić pod rurki pex jak i miedź lub i na gwint do CO jak kto woli. Oczywiście link to przykład można kupić taniej i innych firm, chciałem pokazać tylko rozwiązanie.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1