Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 
Planuję wymianę kotła. W domu tylko grzejniki. Mały dom parterowy z początku lat 2000. Wymagana moc to 10kW. Lokalizacja kujawsko-pomorskie.
Planuję palić pelletem. Zastanawiam się nad kotłem z palnikiem SV200 (palink na ekogroszek i pellet) i sterowaniem Argos PID. 
Powiedzcie mi proszę czy kocioł z tym palnikiem SV200 będzie tak samo sprawny/wydajny jak kocioł przeznaczony wyłącznie do spalania pelletu?
Słyszałem różnorodne opinie o tym palniku, jedni go chwalą że spali wszystko, inni krytykują że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Dodam tylko że na pewno będę palić pelletem niższej klasy i nie planuję palić ekogroszkiem. 
Czy ten palink SV200 spowoduje wyższe zużycie pelletu w stosunku do palnika przeznaczonego/dedykowanego tylko do spalania pelletu?
Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Nie znam innych palników, swój sv200 przestawiłem z ekogroszku na pelet (tylko przez dołożenie zapalarki) i działa OK. Tzn pelet pali się poprawnie, pod warunkiem że nie ma zbyt dużego nadmuchu (przy za dużym nadmuchu niespalone pelety są wyrzucane do popielnika. Palnik nie zatyka się, nie robią się żadne spieki, płomień prawidłowy - więc wg mnie spalanie jest efektywne. Duża rola sterownika (ja mam własnej roboty więc się nie wypowiem o ArgosPID) żeby pilnował prawidłowego nadmuchu i dawkowania peletu - mysle że trzeba poświęcić czas na nauczenie się jak sterownik działa i którymi ustawieniami kręcić żeby mieć prawidłowy płomień.

Tu link do video na którym ktoś prezentuje spalanie - choć wg mnie ma on za mały płomień, tzn za mało peletu jest podawane. Może na małej mocy to wszystko jedno, ale jak chcesz solidnie przygrzać to płomień musi być duży, jasny, sięgać do ścianki kotła. 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
Witam. 
Planuję wymianę kotła. W domu tylko grzejniki. Mały dom parterowy z początku lat 2000. Wymagana moc to 10kW. Lokalizacja kujawsko-pomorskie.
Planuję palić pelletem. Zastanawiam się nad kotłem z palnikiem SV200 (palink na ekogroszek i pellet) i sterowaniem Argos PID. 
Powiedzcie mi proszę czy kocioł z tym palnikiem SV200 będzie tak samo sprawny/wydajny jak kocioł przeznaczony wyłącznie do spalania pelletu?
Słyszałem różnorodne opinie o tym palniku, jedni go chwalą że spali wszystko, inni krytykują że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Dodam tylko że na pewno będę palić pelletem niższej klasy i nie planuję palić ekogroszkiem. 
Czy ten palink SV200 spowoduje wyższe zużycie pelletu w stosunku do palnika przeznaczonego/dedykowanego tylko do spalania pelletu?
Z góry dziękuję za pomoc.
SV 200 idealnie do spalania gorszego pelletu
Opublikowano
1 godzinę temu, nightwatch napisał:

Palnik nie zatyka się, nie robią się żadne spieki

Dzieki za odpowiedz. A jak ten palnik oczyszcza się ze spalonego pelletu? Po prostu wydmuchuje popiół na zewnątrz? Jakiej klasy pelletu używasz że nie powstają Ci spieki? Czy próbowałeś palić pelletem niższej klasy A2 lub B? Czy wtedy powstawały spieki i czy palink był w stanie sam się oczyścić? Wiesz może czy ten palnik jest w stanie samodzielnie usunąć spieki z pelletu gorszej jakości?

1 godzinę temu, Kijasr napisał:

SV 200 idealnie do spalania gorszego pelletu

Dzieki za odpowiedz.

1. A czy ten palnik SV200 jest w stanie samodzielnie oczyścić się ze spieków powstałych po spalaniu pelletu niższej klasy?

2. Czy spalanie pelletu w tym palniku będzie wyższe niż w palniku dedykowanym/przystosowanym tylko do pelletu?

Opublikowano

Oczyszczanie wygląda tak że albo popiół zostaje wydmuchnięty albo wypchnięty, w każdym razie nie zostaje w palniku. Teraz mam pelet nie sklasyfikowany - jakiś sosnowy kupiony w lokalnej firmie drzewnej, nie wiem jakiej jest klasy ale nie robi spieków ani nie zostawia żadnych większych resztek.
Nie wiem co rozumiesz jako pelet gorszej jakości, ale na pewno pelet torfowy się nie nadaje do tego palnika.

Opublikowano
3 godziny temu, nightwatch napisał:

pelet torfowy

😲 O matko ale spiek!!! Chodzi mi o ten spiek na filmie z youtuba.

Widać że ten palnik był w stanie wypchnąć kilka mniejszych spieków i część tego wielkiego spieku więc wnioskuję że ten palnik dobrze radzi sobie ze spiekami. Małe spieki nie powinny być dla niego problemem podczas spalania pelletu niższej klasy A2 lub B.

Dzieki za podesłanie tego wideo.

Opublikowano

Do swojego domowego czekam właśnie za dostawą pelletu ze słonecznika 6mm. Do tej pory cały czas palone takim lokalnym no name. 

To jest konstrukcja rurowa z powietrzem wtórnym,  wcześniej robiąc testy w tym samym wymienniku bardziej wydajny i sprawny od wcześniejszego modelu pelletowego ecomat24 .

Jak potrzebny model 10kW to #TechnixPel 10kW 

Opublikowano
2 godziny temu, Pieklorz napisał:

To jest konstrukcja rurowa z powietrzem wtórnym,  wcześniej robiąc testy w tym samym wymienniku bardziej wydajny i sprawny od wcześniejszego modelu pelletowego ecomat24

Dzieki za pomoc. 
Ale mam zasadnicze pytanie. Czy palnik SV200 będzie mieć mniejszą wydajność/sprawność w stosunku do palników dedykowanych tylko do pelletu? Palnik SV200 może spalać ekogroszek i pellet więc może nie jest tak dobrze dostosowany do pelletu jak palniki zaprojektowane tylko do pellet? Dlatego zastanawiam się czy zużycie pelletu w palniku SV200 może być wyższe niż w palnikach dedykowanych tylko do pelletu? Może palniki zaprojektowane do spalania tylko pelletu są bardziej wydajne i sprawne?

Opublikowano

Moim (amatorskim) zdaniem to najbardziej zależy od dobrego sterowania, bo SV200 trudniej ustawić prawidłowo na pelecie niż na ekogroszku. A to dlatego że przy pelecie nie wolno za mocno dmuchać bo pelet zacznie wypadać do popielnika. Czyli musi być dobra kontrola prędkości nadmuchu.