veliside88 Opublikowano 1 Września 2022 #1 Opublikowano 1 Września 2022 (edytowane) Witam, składam instalację CO według poniższego schematu? Gdzie umieścić zawory zwrotne? Za sprzęgłem to na powrotach pomiędzy sprzęgłem a zaworem 3D ale na obiegu kotłowym gdzie są odejścia na CWU ? Edytowane 1 Września 2022 przez veliside88 Cytuj
sambor Opublikowano 1 Września 2022 #2 Opublikowano 1 Września 2022 na obiegu pompy grzania CWU np za nią i na za pompą kotłową, przed wpięciem powrotu grzania CWU Cytuj
tomekb Opublikowano 2 Września 2022 #3 Opublikowano 2 Września 2022 Ja bym dał w czterech miejscach: 1 Cytuj
veliside88 Opublikowano 2 Września 2022 Autor #5 Opublikowano 2 Września 2022 Ok, takie też były moje przemyślenia, teraz pytania. Jak bardzo zawór zwrotny ogranicza przepływ? Cytuj
mkwapisz Opublikowano 2 Września 2022 #6 Opublikowano 2 Września 2022 Ja bym się raczej zastanawiał jak przekroje rur ograniczają przepływ. Bo to jest problem z większością instalacji a nie zawór zwrotny (chyba że jest zepsuty). Producenci zaworów zwrotnych podają minimalne ciśnienie otwarcia więc można je ze sobą porównać pod tym względem. Z własnego doświadczenia miałem drobny problem z zaworem zwrotnym na pętli CWU. Ustawiłem pompę na 2W (minimum mocy) i przepływ wody powodował drgania zaworu. Słychać było grzechotanie. Wystarczyło zwiększyć moc pompy do 4W i jest ok. Ale tak to jest jak chce się energię oszczędzać ;-). Cytuj
veliside88 Opublikowano 2 Września 2022 Autor #7 Opublikowano 2 Września 2022 ` 36 minut temu, mkwapisz napisał: Ale tak to jest jak chce się energię oszczędzać ;-). W dzisiejszych czasach trzeba oszczędzać. Pozatym te ceny opału. Średnice rur to CU 28 i PP 32 więc myślę że będzie ok. Cytuj
szakallo Opublikowano 2 Września 2022 #8 Opublikowano 2 Września 2022 Tak zapytam z ciekawości - ten schemat z podłączeniem sprzęgła na wyjściach na podłogę to tylko taki schematyczny a nie gdzie podpinać rury, bo trochę średnio to wygląda? Cytuj
veliside88 Opublikowano 2 Września 2022 Autor #9 Opublikowano 2 Września 2022 (edytowane) 6 godzin temu, szakallo napisał: Tak zapytam z ciekawości - ten schemat z podłączeniem sprzęgła na wyjściach na podłogę to tylko taki schematyczny a nie gdzie podpinać rury, bo trochę średnio to wygląda? tzn? Edytowane 2 Września 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
szakallo Opublikowano 2 Września 2022 #10 Opublikowano 2 Września 2022 Króćce po prawej stronie sprzegła i wyjścia,wejścia na podłogę. Cytuj
veliside88 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor #11 Opublikowano 12 Stycznia 2023 W dniu 2.09.2022 o 08:07, tomekb napisał(a): Ja bym dał w czterech miejscach: Można jeszcze raz przeanalizować położenie zaworów zwrotnych ? Nie podoba mi się kierunek przepływu na powrocie do kotła ze sprzęgła. Cytuj
sambor Opublikowano 12 Stycznia 2023 #12 Opublikowano 12 Stycznia 2023 5 godzin temu, veliside88 napisał(a): Nie podoba mi się To ma działać, a nie podobać się. Jest OK. Cytuj
veliside88 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor #13 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zaznaczyłem strzałkami kierunki przepływy cieczy użytkowej i kierunek montażu zaworów zwrotnych. Pisząc nie podoba mi się miałem na myśli czy to będzie działać poprawnie. czy ten zawór na powrocie nie jest narysowany odwrotnie ? Cytuj
sambor Opublikowano 13 Stycznia 2023 #14 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Przepływy muszą być tak jak pokazałeś A jak ktoś narysował symbole to już inna sprawa Cytuj
veliside88 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor #15 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Tak na chwilę obecną wygląda instalacja. Konstruktywna krytyka mile widziana. Cytuj
PioBin Opublikowano 13 Stycznia 2023 #16 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Obieg podlogowy nr 2 bedzie dostaw nizsza temperature zasilania niz obieg nr 1. Cytuj
veliside88 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor #17 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Witam, jak odpowietrzyć taki układ, odpowietrzyłem rozdzielacz na piętrze i parterze jednak jak odkręcę zawory do rozdzielaczy to powietrze z rur znowu wejdzie mi w pętle. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi