Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Separator Powiertrza, Gdzie Montować?

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam

Gdzie montować separator powietrza? Przed, czy za pompą. Jeżeli przed, to czy może być przed filtrem zanieczyszczeń?, Czy jest możliwość zatkania się tego urządzenia zanieczyszczeniami - mam na myśli FLAMCO

Opublikowano

Przed pompą mogę zamontować, ale będę miał problem by zamontować przed filtrem. Boję się o zanieczyszczenia. Będzie tak: zawór kulowy, separator, filtr, pompa. Wolałbym by filtr był przed separatorem, ale w/w wymienianej kolejności mam mało przeróbek.

Opublikowano

Witam

Separator założony i nie widze poprawy. Instalacja się dalej zapowietrza, a nie widzę by separator cos syczał. Czy te urządzenia u was działają?

Opublikowano

Witam

Zamontowałem separator FLAMCO, zamontowałem przed pompą. Parę dni i dalej się instalacja zapowietrza, miałem wrażenie że nawet bardziej. Po paru dniach doszedłem, że to pompa przez niego zasysa powietrze. Przełożyłem go za pompę i EUREKA - działa. Instalacja praktycznie sie nie zapowietrza. Nawet w przypadku, gdy zamknę CO na dom i tylko pracuje sam bojler, i na piecu przez nieuwagę zrobiło się prawie 100st. to separator wtedy syczał, czyli działa. Jestem zadowolony z tego urządzenia.

Pompa Grundfoos 40, cały czas pracuje na 1 biegu

post-5955-1258982331_thumb.jpg

post-5955-1258982921.jpg

post-5955-1258982930.jpg

Opublikowano
Witam

Gdzie montować separator powietrza? Przed, czy za pompą. Jeżeli przed, to czy może być przed filtrem zanieczyszczeń?, Czy jest możliwość zatkania się tego urządzenia zanieczyszczeniami - mam na myśli FLAMCO

Witam.na dokumentacjach fachowych montuja go na wyjsci z kotla :P

• 1 rok później...
  • 3 lata później...
Opublikowano

Separator powinien być zamontowany na wyjściu kotła, za pompą.

możliwie jak naj blizej i jak najwyżej.

Opublikowano

Może i Macie rację. Że przed pompą...

Faktycznie w dtr taki sposób montażu jest zalecany.

Jednak z moich obserwacji instalacji wykonanych przez moją firmę.

300KW< to zawsze separator zamontowany jest za pompą.

Opublikowano

Hehe i weź bądź teraz mądry  :> 

Kto ma racje jedni mówią, że również może zajść okoliczność  np. napowietrzania ;s 

Albo, że niby nie może być mieszacza ehh czyli podłogówka plus ten separator nie ma sensu bo tam też jest mieszacz. Dla mnie to bez sensu.

Opublikowano (edytowane)

Nie koniecznie, u mnie odpowietrznik Flamcovent jest co prawda za kotłem , ale przed buforem, pompa kotłowa jest za buforem na powrocie  :P

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Dopytałem...

separator dlaczego w większych instalacjach jest za pompą.

"pompa przed pełni funkcję wstępnego separatora odśrodkowego"

"w samej pompie następuje separacja gazów"

• 2 lata później...
Opublikowano

A co w przypadku montazu zaworu trojdrogowego termostatycznego na powrocie (ochrona powrotu przed niska temperatura) - schemat: wyjscie z kotla / separator / trojnik na zawor termostatyczny / pompa. Bedzie okej? Mam dylemat czy montowac go na malym czy duzym obiegu, ale na pierwszy rzut oka wydaje mi sie, ze maly obieg bedzie ok .

Druga sprawa, chociaz troche offtopic - zwykle montujemy 3d termostatyczny bez pompy kotlowej, ale tutaj z racji tego, ze sterownik takowa obsluguje zastanawiam sie, czy nie dac osobnej pompy na maly i na duzy obieg. Warto? Czy moze bedzie to przerost formy nad trescia?

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć, Podepnę się do tematu. Jeżeli producent na swoich przykładach nie zamieścił opcji ze sprzęgłem, to czy w takiej instalacji z dwoma źródłami ciepła nie montuje się takiego separatora?

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty