Tomeks2912 Opublikowano 23 Maja 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Witam serdecznie wszystkich. Krótko i na temat. Deweloper chce zamontować w domu 106m2 taką o to pompę ciepla wh-mxc09h3e5 panasonic. Czy ktoś jest w stanie mi coś powiedzieć w tym temacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witek-z-Ulicy Opublikowano 23 Maja 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Witaj @Tomeks2912 na forum Info-Ogrzewanie. To nie jest pompa ciepła, przeznaczona do budynku o tej powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeks2912 Opublikowano 23 Maja 2022 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Czemu? Co masz na myśli? Sąsiad ma od stycznia tego roku i nie narzeka. Ale wolałem tu zapytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witek-z-Ulicy Opublikowano 23 Maja 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Skoro sąsiad jest zadowolony, więc się pytam Ciebie, dlaczego pytasz ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeks2912 Opublikowano 23 Maja 2022 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Bo sąsiad nie jest fachowcem w tym temacie do końca. A wolałem zasięgnąć opini innych. Osób które mają więcej do powodzenia niż sąsiad:)Czy ta odpowiedź jest dla Ciebie satysfakcjonująca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witek-z-Ulicy Opublikowano 23 Maja 2022 #6 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Zapewne zawiodę Cię, ale także nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeks2912 Opublikowano 23 Maja 2022 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Ok dziękuję za informację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 23 Maja 2022 #8 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 A jaką instalację masz w tym domu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeks2912 Opublikowano 23 Maja 2022 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Jeśli chodzi o fotowoltaike to jeszcze żadnych paneli nie ma. Pompy też nie ma. Deweloper proponuję albo gazowe albo pompę ta która podałem wyżej i tak się zastanawiam co mam zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 23 Maja 2022 #10 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Jaka instalacja grzewcza?- grzejniki ? podłogówka, mieszana. Jaki kocioł gazowy w opcji? Ta pompa to monoblok HP, moc ok 5,8kW przy -7C + grzałka 3kW. Na upartego może być, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeks2912 Opublikowano 24 Maja 2022 Autor #11 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Instalacja to podłogówka A kocil to sam niecwiem jaki będzie. Ten dom jeszcze nie jest wybudowany i tak na prawde to tylko wiem jaka pompę chcą zamontować A co do reszty to dopiero będę jechał na spotkanie z kierownikiem budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witek-z-Ulicy Opublikowano 24 Maja 2022 #12 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 8 godzin temu, sambor napisał: ,,, Ta pompa to monoblok HP, moc ok 5,8kW przy -7C + grzałka 3kW. ,,, Błędne dane podałeś. źródło: https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/model/wh-mxc09h3e5/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeks2912 Opublikowano 24 Maja 2022 Autor #13 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrol Opublikowano 24 Maja 2022 #14 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 To chyba rekord będzie - 106m2 nowego domu z t-cap. Dopytaj dewelopera o inne, słabsze, jednostki, np. to co wymienił Sambor tj seria HP (gen J masz już na r32 tylko moc dobrana pod jeden dom, a nie trzy). Jakie będzie zabezp. główne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o6483256 Opublikowano 24 Maja 2022 #15 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Pompę musisz dobrać do zapotrzebowania na ciepło budynku, poproś dewelopera o dane szacunkowe jakie budynek ma zapotrzebowanie na ciepło, potem możesz skonfrontować z tym: https://cieplo.app/ Na oko (to chłop w szpitalu umarł), pompa ma za dużą moc. Pewnie deweloper chce mieć święty spokój z klientem i woli dobrać mocniejszą jednostkę "z zapasem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeks2912 Opublikowano 24 Maja 2022 Autor #16 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Więc Panowie może będzie prościej jak byście podpowiedzieli o co mam zapytać konkretnie. Dodam że jestem całkiem zielony w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 24 Maja 2022 #17 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Godzinę temu, Witek-z-Ulicy napisał: Błędne dane podałeś. Trudno, ale czasem się też mylę, a tylko dzięki czujności obywatelskiej kolegów moje błędy są szybko prostowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeks2912 Opublikowano 24 Maja 2022 Autor #18 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Kto podał błędne dane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 24 Maja 2022 #19 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Ja . Po prostu pomyliłem tą pompę WH-MXC09H3E5 T-cap z pompą WH-MDC09H3E5 HP, której dane podałem w poście #10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witek-z-Ulicy Opublikowano 24 Maja 2022 #20 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 11 godzin temu, Tomeks2912 napisał: Więc Panowie może będzie prościej jak byście podpowiedzieli o co mam zapytać konkretnie. ,,, Moim zdaniem, najpierw zapytaj dewelopera o Świadectwo Charakterystyki Energetycznej Budynku. Oczywiście, zapytanie złożone do dewelopera, jak i jego odpowiedź najlepiej gdyby była przedłożona w formie papierowej. ps. Nic nie wspominaj o pompie ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeks2912 Opublikowano 24 Maja 2022 Autor #21 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Co to za pytanie ? I co ma na celu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witek-z-Ulicy Opublikowano 24 Maja 2022 #22 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Pytanie jest proste. Świadectwo Charakterystyki Energetycznej Budynku. Bo w tej chwili nie mam bladego pojęcia, czy podpisałeś umowę z deweloperem na wybudowanie szałasu, czy budynku spełniającego obecne normy (wybacz ale nie wiem jakie). ps. 1 Oby Ci ten deweloper nie wcisnął jakiegoś komina (kominów) wentylacyjnego. ps. 2 11 minut temu, Tomeks2912 napisał: ,,, I co ma na celu ? Jaki cel. A taki, by określić prawidłowo wybór pompy ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 24 Maja 2022 #23 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Komin raczej jest - gdyż są dwie opcje - kocioł gazowy lub PC Ciekaw jestem jak ze świadectwa energetycznego budynku określisz potrzebną moc grzewczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witek-z-Ulicy Opublikowano 24 Maja 2022 #24 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Powinna być tam wzmianka o Energii Końcowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 24 Maja 2022 #25 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Ciekawe jak z energii końcowej określisz moc grzewczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.