BrodatySQu Opublikowano 6 Kwietnia 2022 #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam, Mam problem z piecem Skamp PV 13. Piec zamiast modulować mocom, grzeje aż przebija temperaturę, następnie przechodzi w podtrzymanie, czeka aż spadnie temperatura, po czym znów idzie z dużą mocom by przebić i przejść w podtrzymanie. Co robię nie tak? Mój sterownik: https://ekotlownia.pl/sterownik-7/1290 Piec: -Skamp PV13 + Argos PID PLUS, Instalacja: -13 grzejników, pompa CWU, zespół mieszacz + pompa, ciśnienie w instalacji około 1,5bar. Dom około 146m2 ocieplony styropianem 10cm, nieocieplony strych. Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
Krzysztofcwik Opublikowano 6 Kwietnia 2022 #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Z tego co widzę masz wybrany tryb stały zima a nie automatyczny Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 To wygląda jakbyś palił w dwustanie. W trybie pracy masz zaznaczone stały-zima. Jest tam też tryb automatyczny. Nie znam tego sterownika,ale w większości tryb automatyczny oznacza PID. Cytuj
BrodatySQu Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Autor #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Dzięki wielkie za pomoc. Póki co wygląda na to że zmiana na automatyczny zadziałała. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 6 Kwietnia 2022 #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Możesz jeszcze zejść z mocą minimalną na 10% Reszta już zostala powiedziana. Cytuj
BrodatySQu Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Autor #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Znów to samo, piec ładnie modulował przez godzinkę, potem moc na maxa, i w podtrzymanie. 😕 Zmieniłem moc minimalną. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 6 Kwietnia 2022 #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Sprawdź z 3h o daj znać. Zrób foto z menu 0100 Można zmienić dane PIDa aby dopasować do danej instalacji. Cytuj
BrodatySQu Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor #8 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Trochę mnie nie było, ale wracam ze zdjęciem. Było cieplej to wyczyściłem piec i nie rozpalałem przez moment, Wiecie może ile się czeka po opłaceniu e-kotłowni na aktywację? Cytuj
Pieklorz Opublikowano 15 Kwietnia 2022 #9 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Serio, w wielki piątek przy kotle? Zostaw to na święta w spokoju. Możesz tu zmienić I:20 na I:22 ale nie grzeb w święta. Cytuj
BrodatySQu Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor #10 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Niestety chłodno się zrobiło to musiałem rozpalić, bo po czyszczeniu nie rozpalałem jak było ciepło. Dzięki za odpowiedź, zobaczymy po świętach jaki będzie efekt. Wesołych 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi