Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry poszukuję użytkowników kotła HG Stalmark EkoWood  oraz Atmos. Który jest lepszy ?
Z tego co widzę to Stalmark ma szybę w dolnych drzwiczkach oraz wymiennik rurowy czego nie ma Atmos. 

I z tego co widzę regulacja PP, PW jest z przodu kotła a nie gdzieś z tyłu jak w Atmos. 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Lepszy będzie ten, który ma większą komorę do opału. Moje zdanie jest takie, że jeśli atmos, to nie w wersji s, chyba że PP przeniesiesz niżej. Co do wymiennika to jak wiesz, jak palić drewnem (nie zasmolić), to nie ma się czego bać.

Opublikowano

Chodziło mi o to, że w tym Stalmarku jest wymiennik rurowy i zawirowywacze czyli teoretycznie powinien mieć większą sprawność niż wymiennik w Atmosie przez co nie powinien grzać komina tak jak Atmos. 

Co jest nie tak z tym PP pod sufitem ? 

Opublikowano

Atmosy w wersji GD mają też wymiennik rurowy, także zależy od budżetu. Jednak sterowanie i tak jest słabe w podstawowej wersji. Ja osobiście jeśli jeszcze raz mógłbym wybrać kocioł o mocy około 20kw, wybrałbym cichewicz sigma, bo ma komorę 115 litrów, wymiennik rurowy i mało szamotu w komorze załadunkowej, bo nie każdy chce delikatnie układać drewno, jak jajka. Stalmarkiem się nie zainteresowałem, jeśli ma dużą komorę to może być ciekawy.

56 minut temu, PredatorC napisał:

Co jest nie tak z tym PP pod sufitem ? 

Jednym nie przeszkadza ale mi się cały wkład zapalał i za ostro się paliło, a zmniejszenie powietrza nie pomoże, gdzieś to już na forum opisywałem.

Opublikowano

Ale nadal atmos nie ma szyby w dolnych drzwiczkach i trzeb ciąć by ją zamontować. 

Opublikowano

Nie wiem, czy podglądanie płomienia coś daje, bez czujnika tlenu i automatycznej regulacji PW to ciężko ustawić, inne paliwo, inny sort lub inna wilgotność, inna faza spalania to inne nastawy. Nie chce tego rozwiązania negować z tą szybką, na pewno ułatwia regulacje.

Z doświadczenia przy atmosie to mam 2 regulacje. Dla drobnego opału PW na max, dla grubego na min. PP nie reguluje. Nie jest to idealne, ale wystarczające, żeby każdy ogarnął, nie tylko 1 osoba w domu.

Mi w dc18s akurat kulista komora się podoba cała wyłożona ceramiką, umiejętnie można wszystko spalić bez śladu. Innych + nie widzę dla atmosa, a tylko ten model ma taką komorę dolną w wersji s, dlatego nie chce nikogo namawiać do wyboru atmosa. No chyba, że się zastanawiasz nad wersją gse, to chyba jedyna wersja atmosa, która może osiągać wysoką sprawność.

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty