Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Lepiej Palić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam się czy większa będzie stałopalnośc w piecu jak będę utrzymywał 45 stopni na piecu, czy jak 60 stopni i zaworem trójdrożnym wyreguluje na 45 stopni na dom?

Wiem, że dla pieca jest wskazana temp. 60 stopni ale mam pieć żeliwny Viadrus U 26 to sie tym nie przejmuje.

Opublikowano

Ja rozpalam o godzinie 18:00 na full - 75 stopni a za 2 godziny gdy się pierwszy wkład wypali to wrzucam drugi raz pełny zasyp drzewa "DĄB" i mi się tak pali do godziny 5:00 rano. Potem piec wygasa i w domu mam ciepło mimo że się w ogóle nie pali do godziny 18:00.

Na początku paliłem 24/h nonstop ale zauważyłem że 1/4 opału idzie w komin a zmniejszenie temperatury na 50 praktycznie nic nie dało bo w niskiej temperaturze miałem nie to że zasyfiony piec, a dwa dużo popiołu.

Moim zdaniem palić to co najmniej 60 stopni i wygaszać. Między 5:00 rano a 18:00 piec mi się wychładza do temperatury 41 stopni. Ponowne rozpalenie i nagrzanie całego domu to moment

Opublikowano

aby tak mozna palic to trzeba mieć podłogówke która zakumuluje ciepło

natomiast jesli mówimy o paleniu całodobowym to oczywicie ze ekonoicznie bedzie palić na 40 i tyle samo dawac na grzejniki ,natomiast bezpiecznie bedzie palic na 60 i dac na grzejniki 40st ale biorąc aspekt strat kominowych przy załozeniach ze kocioł wymienimy po 10 latach to opłaca sie palic na 40st

Opublikowano

warto też na noc zamknąć czopuch ewentualnie ustawić 3/4 na zamknięciu, dłużej będzie się wtedy palić.

Ja testowałem na otwartym i zamkniętym i różnica jest według moich spostrzeżeń około 1.5 godziny

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
warto też na noc zamknąć czopuch ewentualnie ustawić 3/4 na zamknięciu, dłużej będzie się wtedy palić.

Ja testowałem na otwartym i zamkniętym i różnica jest według moich spostrzeżeń około 1.5 godziny

To jest bardzo niebezpieczna zabawa a korzyści wątpliwe. Nie radził bym nikomu tego robić. Nie wszystkie kotły, kotłownie,kominy się do tego nadają.

Opublikowano

Ja takze się z tym zgadzam. Kombinowanie i zabawa z szybrem jest niebezpieczna,no może jeśli ktos ma kotłownie z bardzo dobrym dostępem powietrza i jest fachowcem to może sobie na to pozwolic. U mnie niestety nei wchodzi to w gre.

Opublikowano

a i jeszcze jedno. Palenie w 40 stopniach ? na samą podłogówkę to może i dobre ale z połączeniem grzejników i jeszcze CWU to ja nie wiem jakim cudem to dawać ciepło. Woda w CWU przy takiej temperaturze nagrzeje się chyba po tygodniu.

poza tym 40 stopni dla kotła to na dłuższą metę jego samobójstwo

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Że to dobre pytanie, to wiemy, ale może jednak coś bardziej konkretnie - w końcu jesteś najbliżej własnego pieca ?