Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy temperaturze na zewnątrz ok -5st. mam kaloryfery gorące do godziny 23-24. Temp o tej porze w sypialni to 26-27 st. W nocy nie palę. Rano o 9tej  jest niestety ok 9-10 st mniej. Czy to normalne? Dom ocieplony 10 cm styropian , okna plastikowe. 

Opublikowano (edytowane)

Nie normalne. Sciany, posadzka i sufit z papieru?

Edytowane przez PioBin
Opublikowano (edytowane)

cegła max i 10 cm styropian, dach blacha i jakieś ocieplenie tam jest ale nie wiem ile dokładnie

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Tragedia, rozumiem spadek 2-3 stopnie, ale tyle? Aż trudno mi to sobie wyobrazić. Myślę, że warto zaprosić kogoś z kamerą termowizyjną, bo to totalna masakra. 

Edytowane przez MrWolf
Opublikowano

To nie jest normalne. Strych dziurawy termicznie. 2 stopnie w dół do przyjęcia przy takim ociepleniu i przepalaniu.

Opublikowano (edytowane)

Sugerowałbym zamykać okna na noc...

A tak serio - jak wygląda dom? Ile godzin dziennie jest palone? Na jakich temperaturach? W czym?

Edytowane przez Gregor887
Opublikowano (edytowane)

Kupiłam go jako dom letniskowy bo podobała mi się okolica i chciałam tu mieszkać na stałe, ocieplilam ściany, powiększyłam i wymieniłam okna, zrobiłam wiatrołap, położyłam styropian na podłodze na poddaszu ale mam wrażenie że im więcej robię tym jest zimniej. Mam piec na ekogroszek i jak paliło się dzień i noc to było ciepło ale popsuł mi się podajnik i teraz podkładam ręcznie, nie pali się w nocy i wtedy się strasznie wyziębia. Planuje od przyszłego roku kominek z płaszczem wodnym. Obecnie palę od 9-10 do ok 22-23 i przed snem w sypialni jest ok 26-27 st , w salonie ok 22st. Zauważyłam też że jak miałam 25st to temperatura spadła też do 17 rano tak samo jak przy 27st.wieczorem. I przy podobnej temperaturze na zewnątrz.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
5 minut temu, Livia78 napisał:

Kupiłam go jako dom letniskowy

Może być tak, że instalacja c.o. zbudowana była na dogrzewanie a nie ogrzewanie w sezonie zimowym. Bez zdjęć albo wizji lokalnej trudno wyrokować. Zaproś jakiegoś instalatora, obejrzy podajnik i całą instalację. Może coś doradzi na szybko. 10 godzin palenia, temp. pomieszczeń 25 stopni - nie ma siły, mury powinny być wygrzane. Podłoga na gruncie? Ocieplona?

Opublikowano

Tutaj chyba problemem jest zdolność budynku do akumulacji energii. Jeżeli jest to konstrukcja drewniana, to tam nie ma nic co to ciepło podtrzyma. Po prostu drewno i styropian.

A tak ciężko jest naprawić kocioł na groszek? Obawiam się, że kominek to będzie grzał dokładnie tak samo  jak ten kocioł teraz.

Opublikowano
Godzinę temu, Gregor887 napisał:

Może być tak, że instalacja c.o. zbudowana była na dogrzewanie a nie ogrzewanie w sezonie zimowym. Bez zdjęć albo wizji lokalnej trudno wyrokować. Zaproś jakiegoś instalatora, obejrzy podajnik i całą instalację. Może coś doradzi na szybko. 10 godzin palenia, temp. pomieszczeń 25 stopni - nie ma siły, mury powinny być wygrzane. Podłoga na gruncie? Ocieplona?

Ja robiłam ogrzewanie co więc to jest ok , chodzi o to że się wychładza bardzo a nie że nie wystarczająco grzeje bo w domu jest ciepło jak się pali. Jest mała piwniczka, reszta podłóg niepodpiwniczona. Nie wiem czy jest jakieś ocieplenie podłogi.

23 minuty temu, mkwapisz napisał:

Tutaj chyba problemem jest zdolność budynku do akumulacji energii. Jeżeli jest to konstrukcja drewniana, to tam nie ma nic co to ciepło podtrzyma. Po prostu drewno i styropian.

A tak ciężko jest naprawić kocioł na groszek? Obawiam się, że kominek to będzie grzał dokładnie tak samo  jak ten kocioł teraz.

Dom jest murowany z pustaków max tak jak pisałam. On się ciągle psuje i i tak muszę go wymienić a poza tym nie chodzi mi o to żeby hajcowac dzień i noc na ful tylko żeby dom się tak szybko nie wyziebial.