Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostatnia fotka histereza kotła masz ustawione na 5 C czyli należy to rozumieć że temperatura zadana kotła ( z Twoich ustawień ) + 5 C (histereza ) i kocioł przechodzi w podtrzymanie jeśli czas w podtrzymaniu jest większy niż 0 jeśli jest 0 to kocioł sie wygasza jeśli w funkcji termostatu kotła jest ustawione "wyłącz palnik " Jeśli czas podtrzymania jest wprowadzony to kocioł na ten czas przechodzi w podtrzymanie ale jeśli temperatura nadal rośnie to po upływie wprowadzonego czasu i tak sie wyłączy .

Teraz ster sam Ci podpowiada jakie max temperatury pracy możesz ustawić ( masz max  85 C)

schładzanie to T max +  T histereza =90 C a STB wyłącza wszystko przy 95 C ( wyłączenie awaryjne )

Nie pamiętam jak dojść do ustawień pracy w podtrzymaniu a nie mam w tej chwili możliwości sprawdzić ale masz to na wcześniejszych fotkach .

Edytowane przez mac65
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki za wytłumaczenie tego, nadzór mam fabrycznie ustawiony na 10 min ale póki co mam w zakładce "funkcja termosy kotła" →wyłącz palnik, pytałem o to bo chcę te ustawienia nadzoru dopasować w zimie, jak już temperatura będzie niska na zewnątrz.

Opublikowano

Czy ten czujnik na zasilaniu ( czerwona strzałka) nie powinien być przymocowany pod zaworem 4-ro drogowym ( żólta strzałka)
Teraz mam taką sytuację że gdy kocioł grzeje tylko cwu to powrót jest cieplejszy o 1-2 stopnie od temperatury kotła, przy grzaniu c.o. temperatura powrotu jest trochę niższa IMG_20221010_073832.jpgIMG_20221010_062813_edit_1697262530991012.jpg