Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widze że wielu kolegów ma zły pogląd na temat jak powinien wyglądać płomień . ,,,,

 

,,,, 90% dmuchaw jest za słabych ajeszcze je tłumicie i ograniczacie. Ja mam dorobioną dmuchawe 2-3x od orginalnych i ustawiam najpierw na max mam spieki następnie zmniejszam obroty do momentu braku spieków i wtedy mam ,,,,

 

Kociołsam tak z ciekawości zajrzałem w Twój "życiorys na forum".

Masz bardzo ciekawe poglądy, określę to jako "0 / 1". Przypominają mi Twoje podejście do sterowania ogrzewaniem i wymiany grzejników żeliwnych na aluminiowe.

 

A przecież świat to nie tylko kolory czarny i biały, są też odcienie szarości jak i cała paleta barw.

 

 

Andrzej

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

nie przejmuj się bardzo moim życiorysem bo i tak za wiele się nie dowiesz [ nie rób z siebie Kaszpirowskiego ] Każdy ma swoje poglądy ty też to dlaczego ja nie mogę ?

Opublikowano

,,,, Każdy ma swoje poglądy ty też to dlaczego ja nie mogę ?

 

Ja Ci nie zabraniam mieć własnych poglądów.

Natomiast mnie, swoimi radykalnymi przekonaniami uwidocznionymi w Twoich postach na forum, nie przekonałeś mnie i raczej nie przekonasz.

 

Jest mały wyjątek. Zgadzam się z Tobą, że przed podaniem następnej porcji paliwa należy żar w palenisku bardziej rozpalić.

 

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano

No no takiego mądręgo człeka nie jest wstanie nikt przekonać nawet ja taki malutki jak ja . ty masz zawsze racje ! nawet jak nie masz racji to masz zawsze racje,

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak pałe...

Na kotle jest 75oC

Zawór 3D + bufor w postaci bojlera 160l, pompa w obiegu pieca na 2 biegu

Histereza 3 oC

Piec chodzi tak żeby jak najdłużej dochodził z 72oC do tych 75oC, czyli żeby dłużej pracował przez zmniejszenie obrotów na dmuchawie i wydłużenie czasu stania podajnika i żeby nie dochodził do stanu podtrzymania.

czas podawania 6s

czas stania 50s

obroty 2/24 przy zamknietej klapce na dmuchawie;

 

Ekogroszek sie lepiej dopala, mało go idzie, prawie zero spieków, temperatura na piecu to 72-75oC, mało sadzy w piecu, z własnych przemyśleń ruszt wodny w piecu to duzy błąd, bo mocno wychładza spaliny i sa one nie wykorzystane.

 

Pozdrawiam

Jerziszek

Opublikowano

Witam.Posiadam piec slimakowy Witkowski 25kw.

Jako ze ogolnie jestem kombinatorem to i z ustawieniami pieca sobie kombinuje niemal caly czas i doszedlem do wniosku ze wieksza histeryza kotla przeklada sie na oszczednosc w opale.A przeczy to ogolnym zasada przyjetym.Ogolnie mam calkiem inne ustawienia pieca od ogolnie przyjetych.

Histeryza 5C

kociol 55C

czas pod. 20s

przerwa 40s

podtrzymanie 15min

krotnosc 2

 

A teraz czemu tak.Ano dlatego ze piec pracuje srednio co 4.5godziny co powoduje wypalanie sie groszku w palniku i przy tych ustawieniach podczas pracy podajnik wlacza sie 9 razy zanim nabije tem do 55 i sie wylaczy jednoczesnie tworzac ladny kopczyk na palniku ktory to oddaje potem cieplo przez dlugi czas.Dodam ze nie mam praktycznie zadnych strac w popielniku.Pale PIEKLORZEM.

Nie wiem jak te ustawienie bedzie sie sprawdzac przy mrozach ale na chwile obecna mam w domku 24C przez cala dobe.

Opublikowano

Proszę o podanie parametrów domu (powierzchnia/ocieplenie).

Opublikowano

Domek 160m budowany z ytonga energy 36.5 plus tynki(zadnego ocieplenia) pod wylewkami dol 10cm steropianu gora 5cm domek na lanej plycie z lanym stropem skosy ociplone welna 20cm sufit 2x20cm.Okna plastiki dwuszybowe z roletami zew.

Piec ma do ogrzania 300m podlogowki 12 grzejnkow(pozakladane glowice grzejniki zawsze chlodne bo podlogowka doskonale sobie radzi)Na chwile obecna na podlogowke puszczona woda o temp 40C. cwu 160l.

Opublikowano

wieksza histeryza kotla przeklada sie na oszczednosc w opale.A przeczy to ogolnym zasada przyjetym.

Jakim zasadom? Gdzie to wyczytałeś?

 

A z drugiej strony to skąd wiesz, że oszczędzasz tym sposobem opał?

Opublikowano

Ps. Stary dom, dół nie ogrzewany. Na górze 160 m2, 10 grzejników, wys. pomieszczeń 3m. Okna stare, strych nie ocieplony. Z tąd też ocieplenie klimatu biggrin.gif pzdr.

 

Alf ty u mnie mieszkasz?? W takiej wielkiej chacie to nawet możliwe że się rzadko spotykamy na korytarzu ;)

No dobra, u mnie dwie małe różnice że dół jest ogrzewany na pół gwizdka (albo i mniej, w każdym pomieszczeniu jeden grzejnik ciut odkręcony) i że okna mam nowe.

Póki co odkrycie klapki wentylatora sprawiło że umiem nagrzac do temp zadanej i piec mi się nie wyłącza piszcząc że nie może osiągnąć temperatury.

Ale poza tym tragedia. Mieszam, kombinuję, zmieniam i dalej NIC. Popiołu prawie nie mam tylko same spieki+niedopalony węgiel (tak tak, jedno i drugie razem - i ktoś mi powie czy mam zwiększać czy zmniejszac nadmuch?), i wynoszę toto wiadrami (tak ze dwa wiadra z jednej nocki). MASAKRA. Do tego komin na piętrze gorący jak się ściany dotknie ( a to jakieś 6m nad kotłem..) - nie wie czy to ok :/

Nie wiem już co robić, nie rozumiem tego ustrojstwa..

Opublikowano

Zmniejszyłam na razie o 10%. I o dziwo - za parę minut poszłam zobaczyć a płomień LEPSZY. Poprzednio słaby płomień był winą za małej ilości powietrza = zamkniętej klapki.

Hm, a co z niedopalonym węgiel?

Martwi mnie jeszcze nierówność kopczyka - z jednej strony żar prawie po brzeg, z drugiej czarno.

Opublikowano

sprawdzałam, ale co ja mam sprawdzać jak palić nie umiem??

Kupiłam opał który wydał mi się w porównaniu podobny do najdroższego z castoramy (tyle że bardziej energetyczny -0 i mam wrażenie że da się to odczuć), 200 zł tańszy na tonie. Kupiłam na razie tonę bo czymś palić muszę a nie mogę latać co pare dni po kilka woreczków.

Opublikowano

Na nierówny kopczyk, to może pomogą koledzy, którzy się na tym doktoryzują - jakieś przeróbki bubla trzeba dokonać.

 

Jak jest stopiony popiół to zazwyczaj towarzyszy mu niedopalony węgiel.

Po prostu popiół się topi i w niego wsiąka jeszcze niespalone paliwo i z braku powietrza się już nigdy nie dopali.

Popiół się topi jak jest za gorąco, czyli za duża moc albo za dużo powietrza. Dlatego zmniejszenie ilości powietrza powinno pomóc na obie bolączki naraz.

Jednak nie można bezkarnie zmniejszać powietrza w nieskończoność, czasem trzeba przy okazji wydłużyć czas przerwy w podawaniu (gdy kopiec za duży i się zaczyna przesypywać).

 

Niestety niektóre typy węgla mają duże sklonności do tego typu zachowania i czasem trzeba bardzo mocno zmniejszyć moc, co utrudnia nagrzanie mieszkania.

Sprawdź jaki masz węgiel.

Opublikowano

sprawdzałam, ale co ja mam sprawdzać jak palić nie umiem??

Kupiłam opał który wydał mi się w porównaniu podobny do najdroższego z castoramy (tyle że bardziej energetyczny -0 i mam wrażenie że da się to odczuć),

Sprawdzić to wystarczy się dowiedzieć u sprzedawcy co to za ptica.

Z jakiej kopalni.

 

Tak jak pisałem wcześniej, może się okazać, że przy mniej kalorycznym będzie Ci cieplej niż przy bardziej kalorycznym (a za to nie nadającym się do normalnego palenia).

Masz bardziej kaloryczny ale za to bardziej się spiekający.

Żeby nie biegać z wiaderkami po nocy i narażać się na wampiry ze Sjobo, będziesz musiała zmniejszyć radykalnie moc i w domu zimno.

A i tak się dobrze nie dopali, więc z dodatkowej kaloryczności nie skorzystasz, tylko na wampiry pójdzie.

 

Za to na mniej kalorycznym a nie spiekającym się będziesz mogła palić większą mocą i w domu od razu ciepło i się lepiej dopali dając w sumie może nawet więcej energii do Twojego domu niż ten bardziej kaloryczny.

No i wiaderek mniej i spać można spokojnie albo co innego po nocy robić.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam:)

Jakie ustawienia polecacie dla kotła bawaria seko 25kw? Do ogrzania mam około 120m2 nieocieplonego domu.

W tej chwili mam ustawienia fabryczne:

czas podawania 20 sekund

przerwa podawania 40 sekund

histereza 2st.

nadmuch 10 bieg

przesłona nadmuchu odsłonięta na ok. 2 cm

podtrzymnie 30minut.

Temperatura zadana 60st.

 

Kocioł osiąga około 68-69st.

Jest bardzo dużo popiołu i niedopalonego ekogroszku. Od wczoraj dwa pełne wiadra.

Co polecacie zmienić?

Opublikowano

zmniejsz moc kotła

dłuższa przerwa podawania

Opublikowano

Zmieniłem na temperaturę 58st.

Czas podawania 18sek

Przerwa podawania 45sek

 

Zauważyłem, że jest mniejszy ogień i co ciekawe przy podtrzymaniu podczas nadmuchu część dymu wychodzi dolnymi drzwiczkami...

Przy okazji mam pytanie, czy zmniejszać bieg nadmuchu?

Opublikowano

Jeśli temperaturę na kotle ustawiacie np. 55 czy też 60 stopni to też całą tą temp dajecie na CO (kaloryfery)- chodzi mi o ustawienie zaworu trójdroznego (w moim przypadku), gdzie jest on tak ustawiony, że na CO, a konkretnie na kaloryfery daje temp. w przedziale 42-46 stopni. Czy ktos to testował jak sie ma ustawiane temp wychodzącej z kotła do spalania, bo w przypadku:

1. na kotle 55 stopni i całość tego ciepła oddaje na CO, z kotła wychodzi dużo ciepła przez co szybciej się zacznie kolejny cykl pracy, ale za to woda na powrocie ma wyższą temp. i mniej wychładza kocioł przez co jego praca jest bardziej stabilna.

2. na kotle 55 stopni i tylko część tego ciepła oddajemy np zawór tak ustawiony, że około 45 stopni wychodzi na CO przez co kocioł wolniej się wychładza, gdyż mniej ciepła traci, ale za to na powrcoie do kotła jest dość niksa temp, która znowu wychładza kocioł i praca jest mniej stabilna.

C o myślicie o powyzszch rozwiązaniach i które może byc lepsze. Jeśli znajde trochę wolnego czasu to może to przetestuję.

Opublikowano

popiz

po to zawór aby regulować temperaturę w układzie ale dobrze jest dbać również o temperaturę powrotu.

w Twoim przypadku nie potrzebujesz tyle ciepła dając niższą temperaturę zasilania grzejników. zawór miesza sobie zimną wodę z powrotu z cieplejszą z kotła i w efekcie potrzebuje mniej energii czajnik do zagrzania wody.pytanie jaką masz temperaturę powrotu? może być dość niska :(

 

eSz

zmieniając jeden z parametrów ulega zmianie całe ustawienie układu

zmieniłeś moc tylko nieznacznie

miałeś 1:2 (20:40)

zrobiłeś 1:2,5(18:45)

to niewielka zmiana. dymienie może być spowodowane wieloma czynnikami

problem z kominem lub ciągiem, przymknięty czopuch za mocno albo np nieszczelne drzwiczki

sprawdź wszystko czy jest poprawnie potem zmień ustawienia bardziej drastycznie

zrób 1:4 (10:40) i do tego dopasuj moc nadmuchu

nie wiem jaki masz opał ale zawsze warto podawać mniejsze dawki wtedy obniza się zjawisko spiekania

intensywność nadmuchu reguluj w zależności od tego jak wygląda efekt spalania

jak spieki to nadmuch w dół

jak niespalony węgiel to nadmuch w górę

Opublikowano

kup na alledrogo termometr z sondą wyskalowany do 150st kosztuje 13zł i podłacz na stałe będziesz wiedział stale co się dzieje. brak wiedzy o temperaturze spalin i o temperaturze powrotu nie pozwala dobrze regulować kotłem i układem

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.