Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano (edytowane)

Witam

Czy ktoś mógłby doradzić mi co mam dokupić do zasilania awaryjnego pieca Junkers Cerapur Smart. Zakupiłem okazyjnie agregat Hondy ECM2800K2. Co mam dokupić i jak to podłączyć żeby to chodziło -UPS, Stabilizator i jaki dokładnie?. Nie znam się na tym, mimo że przeczytałem kilka tematów na forum. Dużo osób ma UPS + akumulator, też tak chciałem zrobić wcześniej. Ale teraz mam agregat i chciałbym go wykorzystać. Dzięki za pomoc.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Dokleję się do tematu bo też miałem zamiar kupić agregat prądotwórczy a w tym temacie jestem laikiem.
Nie wystarczy podłączyć piec bezpośrednio pod agregat prądotwórczy??
Coś trzeba dokupować

Opublikowano

Niektóre agregaty maja takie funkcje z automatycznym przełącznikiem przeważnie małych mocy do 20-30kVA

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie chce nic automatyzować, nie chce podłączać całego domu pod agregat.

Chce odpalić ręcznie agregat i podłączyć go np. pod piec lub inne urządzenie.

Opublikowano
4 godziny temu, ldonut napisał:

Co mam dokupić i jak to podłączyć żeby to chodziło

Generalnie niewiele. Warto agregat uziemić. Tylko nie byle jak. I nie do instalacji domowej. Jeżeli masz zamiar z jednej wtyczki zastosować jakieś rozgałęzienie należy zastosować RCBO np 16A, 30mA. Tak zaleca Honda. Masz to na piątej stronie instrukcji.

https://www.mojahonda.pl/download/agregaty/ECM2800_ECMT7000_(2013).pdf

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Czyli UPS jest zbędny?

Opublikowano

Jak już bazujemy na instrukcji.

Ten agregat nie został zaprojektowany do zasilania czułej
aparatury elektronicznej, np. telewizorów, sprzętu hi-fi,
komputerów. Urządzenia te mogą być niekompatybilne
z agregatem

Opublikowano

Jakoś wszystko mi to umyka, chyba za szybko czytam 🙂

Jaki UPS zamówić żeby podłączyć coś wiecej niż piec?

Czy uziemienie mogę zapiąć do uziomu instalacji domu?

Opublikowano

Zgodnie z instrukcją wystarczy ze przedłużacz będzie z żyła ochronna która będzie uziemiona. W innym przylądku do uziomu domu lub uziom szpilkowy. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Często agregaty nie mają przewodu "N " (neutral) , na obu zaciskach gniazda 1fazowego agregatu jest napięcie które sumarycznie daje 230 VAC (suma napięć 115VAC) . Do poprawnej pracy pieca z kontrolą płomienia jonizacyjną jest wymagany zerowy potencjał (N) sieci zasilającej.  Następny wymóg to sinus na wyjściu agregatu ,  (pompka w piecu jest silnikiem indukcyjnym !).

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu