Sebastianp17 Opublikowano 27 Listopada 2021 #1 Opublikowano 27 Listopada 2021 (edytowane) Witam wszystkich. Mam taki problem palę pelletem który nazywa na literę L nie podaje firmy bo nie wiem czy można ale jest to pellet bardzo znany tylko mam taki problem ze na palniku po prau dniach powstaje popiół letko czarny i muszę go prostu usuwać czy jest to narmalne ? Kocioł pracuję na pid podawanie było 5 sekund i 10 sekund i to samo czy jest to winna ustawieni? Pozdrawiam Edytowane 29 Listopada 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
Sebastianp17 Opublikowano 28 Listopada 2021 Autor #2 Opublikowano 28 Listopada 2021 Czy ktoś pomoże w tej sprawie co może być przyczyną że powstaje na palniku popiół taki jak na zdjęciu Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 29 Listopada 2021 #3 Opublikowano 29 Listopada 2021 Zmieniałeś ustawienia ? czy wcześniej było dobrze ? Niewiele się znam na pelecie, ale wiem na pewno, że jak ustawienia nie będą trafione, to nawet benzyna nie spali się efektywnie. Cytuj
Sebastianp17 Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor #4 Opublikowano 30 Listopada 2021 Ustawienia mam w tej chwili Moc 100% Przerwa w podawaniu 15sekund Dmuchawa 15bieg Moc 1 % Przerwa w podawaniu 3 minuty Dmuchawa 1bieg Podawanie mam ustawione 10sekund Zmieniałem np mniej żeby podawał a częściej i to samo sterownik ma iryd pid Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 30 Listopada 2021 #5 Opublikowano 30 Listopada 2021 Podnieś moc dmuchawy. Ewentualnie zwiększ przerwę między podawaniami. Cytuj
Sebastianp17 Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor #6 Opublikowano 30 Listopada 2021 Sprubuje ustawić większa przerwę jeszcze mam takie pytanie lepiej jest spalać z pid pellet czy bez pid ? Cytuj
Sebastianp17 Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor #7 Opublikowano 30 Listopada 2021 Ustawiłem kocioł bez pid Przerwa w podawaniu 40 sekund Nadmuch 10bieg przy podawaniu 15bieg Czas podawania 20sekund Zobaczę jak będzie teraz wyglądał popiół ma palniku Cytuj
Sebastianp17 Opublikowano 1 Grudnia 2021 Autor #8 Opublikowano 1 Grudnia 2021 Przy tych ustawieniach na tą chwilę jest brak popiółu na palniku tylko mnie zastanawia czy bez opcji pid jest ekonomiczne takie palenie bo temperatura spalin osiąga około 140c - 170c Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 2 Grudnia 2021 #9 Opublikowano 2 Grudnia 2021 Bez pidu spaliny będą wyższe, bo palnik smaży cały czas na 100%. Możesz włączyć pid, i regulować dmuchawą, lub paliwem, aż osiągniesz odpowiednie spalanie. Bardzo ważne jest wprowadzenie poprawnych danych, które sterownik potrzebuje do wyliczeń. Cytuj
Sebastianp17 Opublikowano 2 Grudnia 2021 Autor #10 Opublikowano 2 Grudnia 2021 Rozumiem. Teraz ustawiłem na pid 100% Przerwa 15sekunt Nadmuch 15bieg 1% Przerwa 3minuty Nadmuch 5bieg Podawanie 10sekund i nadmuch przy podawniu 20 bieg Zobacze jak teraz będzie się spalac bo bez pid zauważyłem również biały dym z komin ale podejrzewam że to była para bo było 1c ciepła tylko Cytuj
Sebastianp17 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor #11 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Minęło ponad 48godzin od ostatnich ustawieni w tej chwili kocioł wyglada jak na fotkach czy w kotle powinienn być taki biały pył czy to normalne? Dodaje zdjęcie ustawieni i jeszcze ma takie pytanie w tej chwil spalam pelletu 25kg na budynek 160m2 w domu mam ustawioną tempertura 26c w tej chwili mam nie ocieplona posadzek na strychu 80m2 w środę będę ocieplał czy można się spodziewać mniejsze spalnie pelletu ? Cytuj
Animus Opublikowano 5 Grudnia 2021 #12 Opublikowano 5 Grudnia 2021 53 minuty temu, Sebastianp17 napisał: w domu mam ustawioną tempertura 26c To zmniejsz na 23*C, a jak założysz wełnę to wtedy zaczniesz "smażyć rodzinę". Cytuj
Sebastianp17 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor #13 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Jeśli chodzi o temperature to 26c jest dla nas idealna i nie ja decyduje o ustawieniu tempertury w tej chwili termostat wyłącza raz dzienie pompę co na 2-3godziny na parterze tempertura utrzymuje się jakieś 2 godziny później spada do 25.5c i się włącza ale już na piętrze to po 2 godzinach z 23c robi się jakieś 20c jeśli o spalnie to tylko z ciekawość zadałem pytanie ile mogę się spodziewać mniejszego spalania z 25kg na dobę. Bardziej mnie interesuje czy w kotle powinienn być taki pył bo najpier miałem problem z popiołem na palniku teraz tego problemu nie mam. Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 5 Grudnia 2021 #14 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Pył zawsze się osadzi, ze względu na pracę dmuchawy. Widać wysoką temperaturę spalin. Na jakiej mocy palnika została zmierzona ? Cytuj
Sebastianp17 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor #15 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Na mocy 22% pracował w tej chwili kocioł pracuję 17% temperatura spalin 134c chwilo podnosi się o 2c ale to może być ze jak kocioł podaje to nadmuch zawsze na czas podawania podnosi się do 20 biegu Cytuj
bercus Opublikowano 5 Grudnia 2021 #16 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Z powodu spalin troche obnižylbym wiatr i odslonil z jakas blache cienka niedrzewna miejsce,gdzie omywa plomien ten ruszt wodny.Tania taczka niedrzewna žonke w kuchni wzejmi i na test drutkom,czy jakkolwiek przymocuj oblamowaniem w dol.Luzik pomiedzi rusztom i tacka jest dobry.Bialo-szaro,swiatlo brazowo na pelletu jest lepsze,niž ciemno. Cytuj
Animus Opublikowano 5 Grudnia 2021 #17 Opublikowano 5 Grudnia 2021 12 godzin temu, Sebastianp17 napisał: Bardziej mnie interesuje czy w kotle powinienn być taki pył Na mocy 22% Jak za mocno dmuchasz to pyłu będzie więcej i niższa sprawność kotła, ale sadzy nie zobaczysz, za to kocioł będzie więcej spalał. Jak dasz za mało powietrza to pojawi się sadza. Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 5 Grudnia 2021 #18 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zmniejsz podawanie do 8s. i dopasuj do tego nadmuch. Trochę zmniejszysz moc palnika, ale mniej ciepła wyślesz w komin. Czy na pewno jest potrzeba podnosić moc dmuchawy podczas podawania ? Cytuj
Sebastianp17 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor #19 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Spróbuje dokonać zmiany bo przed miałem ustawiony kocioł Moc 100% Przerwa w podawaniu 10 sekund Nadmuch 10bieg Moc 1% Przerwa 3minuty Nadmuch 1bieg Podawanie 5 sekund Jeszcze miałem ustawienia Moc 100% Przerwa 15sekunt Nadmuch 15bieg Moc 1% Przerwa 3minuty Nadmuch 1bieg Podawanie 10 sekund W tych ustawieniach miałem zawsze miałem problem z popiołem na polnik zwiększyłem tylko nadmuch na 5bieg w 1% moc i problemu nie ma Jeśli chodzi o podbicie nadmuchu przy podawniu to nie wiem czy to można wyłączyć Cytuj
Sebastianp17 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor #20 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udalo mi się obniżyć temperature spali teraz jest 90c-120c ustawieni nie znianialem ale wyszczyacilem wymienik w kotle spalnie się teraz okaże jakie będzie w środę też będzie ocieplona posadzka na strychu to też się okaże jak będzie z spalnie pelletu bo tej chwili spalam 25kg mam jeszcze takie pytanie czy tempertura spalin np 90c nie szkodzi dla komina w żaden sposób? Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 6 Grudnia 2021 #21 Opublikowano 6 Grudnia 2021 To zależy, jaki masz komin. Jeśli nie masz wkładu, a jest on usytuowany po zewnątrz budynku, to może zacząć gnić. Jest na forum dział o kominach. Polecam poczytać. Ja mam ceglany, wewnątrz budynku, i musiałem docieplić tą część, która jest na strychu, bo zaczął podciekać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi