Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Wiosną przyszłego roku szykuje się u mnie zmiana kotła z aktualnego  węglowego(per eko ksw 12 kw)  na  pelletowy per eko ksp spark 12 kw  do ogrzania 150 m  średnio ocieplonego budynku(skoro weglowy 12 kw  wystarczał to myślę że nie ma potrzeby instalacji większego) kocioł wybrany trochę przez sentyment  do poprzedniego, małe wymiary  a także gotową wbudowaną  hydraulikę umożliwiającą  wymianę "sztuka za sztukę" podobno nie wymaga nawet instalacji zabezpieczenia temperatury powrotu(3d/4d) Jedynie wyczyścić instalacje i montować. Może ktoś akurat użytkuje i zechciałby  się podzielić opinią na temat tego  kotła czy to dobry wybór?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Przeglądałem oczywiście ofertę różnych producentów, interesuje mnie kocioł  mały gabarytowo z wbudowaną hydrauliką(mała kotłownia) , pełną automatyką czyszczenia a także wentylatorem wyciągowym( maly przekrój komina 14 na 14  9 m wysoki będę montował  ,wkład 120)
 Red selecta dużo droższa i wymaga jeszcze  zaworu zabezpieczenia powrotu (dedykowany1200 zł) kociol"Lidia nie ma zbyt wielu dobrych opinii"
Ferroli bio pellet korzystna cena lecz ręczne czyszczenie wymiennika i wymagana ochrona powrotu. Wspomniany qmpell nie ma wbudowanej hydrauliki, natomiast ksp spark mógłbym bezpośrednio podpiąć do instalacji grzejnikowej I to jak dla mnie jest kluczowe. Dziwi mnie tylko fakt że kocioł niby od 4 lat na rynku a prawie  żadnych opinii o nim nie ma 

Opublikowano

Ja mam komin 14x14 wysoki 7m i śmiga bez problemu ,a opinie sobie sprawdż na allegro.Brak opini negatywnych znaczy brak problemów.

Opublikowano

Puławiak jesteś mistrzem ,  ten sam kocioł  w tym samym opakowaniu tylko inny producent   😄  Teraz będę miał co czytać w wolnym  czasie ale skoro to kopia kopi to konstrukcja nie może być zła.  Swoją drogą  lenas  masz jakiś wkład w kominie czy te 14 na 14 to cegła tak jak u mnie?  

Opublikowano
10 godzin temu, sebastiano89 napisał:

Puławiak jesteś mistrzem ,  ten sam kocioł  w tym samym opakowaniu tylko inny producent   😄  Teraz będę miał co czytać w wolnym  czasie ale skoro to kopia kopi to konstrukcja nie może być zła.  Swoją drogą  lenas  masz jakiś wkład w kominie czy te 14 na 14 to cegła tak jak u mnie?  

To nie jest kopia...........  

Opublikowano

Też się  zastanawiałem na początku czy dawać wkład ale po zagłębieniu się w temat wole zamontować  wkład zrobić raz a dobrze i nie wracać do tego za np rok, u jednego akurat może być dobrze a u drugiego bedą wykwity.
Co do kotłów laminox to dziękuje Puławiakowi bo nie znalazłbym tego nigdy a teraz
już co nieco się dowiedziałem o tym kotle. Swoją drogą ciekawa konstrukcja z dużym zładem wody, jeśli się nie mylę to właśnie ten wygrzany zład wody zabezpiecza temperaturę powrotu  w mniejszych wersjach kotła

Opublikowano

W takim razie w jaki sposób realizowana jest ochrona powrotu w ksp 12 mini W instrukcji nie ma ani słowa o tym, piszą tylko żeby utrzymywać min 60 stopni na kotle, przykładowy schemat podłączenia także nie zawiera takowego  zabezpieczenia, wewnątrz  także brak 3d

schemat.jpg

Opublikowano

Dzwoniłem do per eko powiedziano mi , że  ten model nie wymaga  zaworu zabezpieczenia powrotu gdyż ma już wbudowane zabezpieczenie, skoro tak to przecież nie będę sie kłocił 😄    Na wiosne  bedę go montował i na pewno podziele się spostrzeżeniami. Swoją drogą tekla draco bio compact f ii gp 12kw też ciekawie  wygląda wbudowana cała hydraulika z 3 pompami  tylko ta cena 17 tys za 12 kw  trochę sporo 

Opublikowano

To albo jest zawór zamontowany albo pompa PWM. W sumie ciekawe co wsadzili. A sam zawór zabezpieczenia powrotu nie jest jakiś specjalnie drogi nie ma co tego tak demonizowac

He he he a ta tekla to jaki to Compact - zbiornik na paliwo dostawka wystający palnik i ta traba słonia. Taki kompakt wielobryłowy. 

Opublikowano
W dniu 23.11.2021 o 23:02, Puławiak napisał:

Pewnie przez pompę PWM.

Pompa na PWMie do ochrony powrotu? Jak to ma niby dzialac?

Opublikowano

He he he a ta tekla to jaki to Compact - zbiornik na paliwo dostawka wystający palnik i ta traba słonia. Taki kompakt wielobryłowy. 

2 minuty temu, PioBin napisał:

Pompa na PWMie do ochrony powrotu? Jak to ma niby dzialac?

Teoretycznie ma działać już w jednym kotle takowe rozwiązanie jest zastosowane ale z tego co wiem to o tak dodają żeby dodatkowo zastosować zawor

Opublikowano

PWM reguluje moca pompy wiec jak mniejszy PWM to przeplyw mniejszy i co ma to pomoc w ochronie powrotu? Chyba pogorszyc jak cos nie wypali. Pytanie ogolne nie do Ciebie - po prostu temat mnie zaciekawil.

Opublikowano

Proste sterownik dostosowuje obroty pompy do aktualnej sytuacji i temperatury na kotle im niższa temperatura tym z mniejszymi obrotami pompa pracuje. Coś jak stara grawitacja

Kiedyś w piecykach było takie rozwiązanie że od określonej temperatury pompa była załączana na określony czas i w miarę przyrostu temperatury czas pracy się wydłużał. 

Opublikowano

W tym momencie  z mojej strony to czysta ciekawość  i kolega "Puławiak " może mieć racje , co prawda nie jestem znawcą tematu ale Pan  do którego sie dodzwonilem powiedział właśnie że pompa  na powrocie jest zabezpieczeniem i w instrukcji ani gwarancji nie ma wymogu innego zabezpieczenia. Obecnie moja instalacja działa również grawitacyjnie i wszystko się bardzo powoli wygrzewa  a pompa  na powrocie  wspomaga działanie po  rozpaleniu,  także taka pompa działająca  jak(grawitacja)  może  sie sprawdzić 

Opublikowano
W dniu 22.11.2021 o 17:21, sebastiano89 napisał:

Naprawdę nikt nic nie wie na temat tego kotła?

Opublikowano

Zawór to nie problem koszt ok 300 zł ale zastanawia mnie fakt mitycznego zabezpieczenia i jeszcze ten filmik  z wpięciem  bezpośrednim. W każdej  instrukcji do kotła jakie przeglądałem była mowa o tym co powinien zawierać schemat podłączenia i co jest wymagane do gwarancji a tutaj nic i na dodatek u źródła powiedziano mi , że zabezpieczenie jest....