Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa na dofinansowanie czy hałtura ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tego nie da się policzyć na tą chwilę. Mniej więcej wiem o co chodzi.

Z tego co na forum opisane kocioł retorta ma sprawność 75%. Więc te moje potrzebne 11.3kw kotła - 25 % wychodzi 8.5 przy PC. Więc taka pompa 8.5 powinna to uciągnąć.

Co do pełnej zimy. Jak się zrobi naprawdę zimno i przytrzyma dłużej planuję cały czas uruchomić palnik na pellet w kotle na olej opałowy jako drugie źródło i wtedy ewentualnie PC wspomóc pelletem. To chyba będzie rozsądne rozwiązanie tak przynajmniej myślę. 

Opublikowano
4 minuty temu, daromega napisał:

Co do pełnej zimy. Jak się zrobi naprawdę zimno i przytrzyma dłużej planuję cały czas uruchomić palnik na pellet w kotle na olej opałowy jako drugie źródło i wtedy ewentualnie PC wspomóc pelletem. To chyba będzie rozsądne rozwiązanie tak przynajmniej myślę

Tez tak mysle, to rozsadne rozwiazanie.

Do tej pory okresy przejsciowe obskakiwalem grzalka w II taryfie i buforem. Ponizej sredniej +5/10C odpalalem kociol.

Meczacy ten kociol byl wiec teraz pellet. Grzalke w II taryfie zostawie na CWU lato i moze okresy ze srednia dobowa +15C na lekkie dogrzanie.

Opublikowano
13 godzin temu, poziom napisał:

No i, poza tym co napisał @carinus, są jeszcze takie kwestie jak na przykład dotrysk pary w Zubadanie. Sam racej tego nie zrobisz.

A tako Gree Amber Prestige nie ma przypadkiem dotrysku par w swojej dwustopniowej sprezarce?

Opublikowano
15 godzin temu, carinus napisał:

@besix Sterowanie klimą czy PC to tylko połowa sukcesu. Jak zgłębiałem różnice w obu rozwiązaniach, to trafiałem na wyjaśnienia fachowców w kwestii zaworów rozprężnych. Te w dedykowanych pompach mają znacznie więcej ustawień, czym stają się znacznie bardziej elastyczne w sterowaniu wydajnością i poborem energii.

Jakies konkretne liczby co do ilosci krokow zaworow rozpreznych EEV w pompach ciepla w stosunku do tych w klimatyzatorach?

Opublikowano

Tutaj musisz popytać naszych forumowych instalatorów pomp, w którymś wątku było to poruszane.

Opublikowano (edytowane)

@carinus owszem ten zawór evv inaczej silnik krokowy ma pewnie różną ilość tych kroków, ale są jednostki jak właśnie amber prestige , które niewiele odstają od markowych pomp, większość problemów rozbija się o sterowanie pogodowe , którego nawet tańsze pompy jak haier nie mają. Zrobienie tego przy klimie nie stanowi problemu i tu o dziwo łatwiej jest niż przy wspomnianym monobloku haiera. Dobrze dobrana krzywa przy takim Gree prestige i ewentualnie wcale nie zbyt duży bufor pozwalają na podobną sprawność do tańszych pomp. Biorąc jeszcze pod uwagę fakt że większość użytkowników za wszelką cenę dąży do posiadania pompy z zapasem a instalatorzy bronią się przed taktowaniem własnie dokładając bufory i to czasem wcale nie małe to te różnice zaczynają się rozmywać, ale nie cena. Cena takiej pompy jeszcze wzrasta bo trzeba dedykowany bufor za 5 tyś . Mało jest rozsądnych inwestorów , którzy wiedzą że czasem lepiej dać pompę 5kW i dołożyć nawet dwie grzałki po 1,5 kW żeby wspomagały stopniowo pompę, wszyscy walą od razu 9 kW żeby dała radę a potem "dlaczego taktuje przy 8 st na plusie ?" A no dlatego że jej minimalna moc nie pozwala na płynną pracę. To co robimy ? Dajemy bufor ! I co wtedy daje ten zawór evv o 500 krokach ? a no niewiele, bo pompa i tak musi dygać na zagrzanie tego bufora. 

Mam tak za miedzą, sąsiad do domu 170m zamontował 11kW Daikina i szybko instalator pojawił się ponownie z dużym baniakiem na przyczepie :) 

Edytowane przez besix
  • Przydało się 1
Opublikowano

Mam wrazenie ze haier monoblok 8kw jest mniej zaawansowany od gree amber prestige (sprezarka z dotryskiem). Teraz tylko pytanie na ile logika sterujaca klimatyzatorem z wymiennikiem freon-powietrze sprawdza sie w przypadku wymiennika freon-woda?

Czy wymiennik freon-powietrze w jednostce zewnetrznej gree amber prestige jest zoptymalizowany pod prace w trybie grzania (bardziej skraplacz czy parownik? 😉 ) a jak w haier monoblok 8kw ?

Gość berthold61
Opublikowano

Ale te gree amber prestige mają jakieś słabe cop-y ale te 5 oraz 7KW natomiast co dziwne  te słabsze już są ok , masakra z tym do ładu dojść nie idzie , szukam jakiejś 7kw a okazuje się że w tej samej firmie 3,5 kw mają lepsze copy niż te większe więc wychodzi na to że to wszystko jeden kit tzn wymienniki a tylko ograniczenia sterowania a może lepiej kupić taką na bardzo styk tzn słabszą ?

Opublikowano
W dniu 31.10.2021 o 00:06, ericandor napisał:

Gree Amber Prestige

Mnie zastanawia co wpiszecie po przeróbce klimatyzatora na pompę ciepła w ogólnopolskim spisie urządzeń grzewczych , czy będzie to klimatyzator czy pompa ciepła ,czy będzie to zgodne z przepisami.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@besix Dobrze to opisałeś ,wiedzy nigdy za dużo. Miałem podobne presje ze strony instalatora żeby zakładać pompę 7kW a nawet 9kW. Wiedząc że zużywam rocznie max. 2t węgla, przeliczyłem ze 5Kw w zupełności wystarczy i na razie takie założenie się sprawdza bez użycia buforów. Bufor dopiero się spina z instalacją gdyż niestety nie mam wystarczającej ilości wody w układzie potrzebnej do defrostów.

Opublikowano
2 godziny temu, marcus312 napisał:

Mnie zastanawia co wpiszecie po przeróbce klimatyzatora na pompę ciepła w ogólnopolskim spisie urządzeń grzewczych , czy będzie to klimatyzator czy pompa ciepła ,czy będzie to zgodne z przepisami.

Jak to co ?

Pompa klimatyzacyjna albo klimatyzator grzejący, z resztą nikt tego nie sprawdzi.

Opublikowano

Bardziej zastanawia/martwi mnie jaki COP jest do uzyskania przy temp. zasilania 45-55*C (grzejniki), oraz jak automatyka bedzie dzialala z "oszukanym" czujnikiem temp. powietrza w pomieszczeniu.

Podobno z podlogowka problemow nie ma, czujnik temp. na powrot wody i temp. 30*C.

Opublikowano

Dla instalacji grzejnikowej i przejściu na PC, dobrze by było zainwestować w przewymiarowanie grzejników w dowolny sposób, tj. dołożyć dłuższy lub zmienić na wielorzędowy. Koszt takiej inwestycji powinien się szybko zamortyzować. Już teraz widzę potworne różnice w COP obniżając temp. zasilania o kilka stopni. Przez kilka/-naście lat użytkowania zyski mogą być potworne.

Opublikowano

To prawda, tylko na kazdy 1kW dla parametrow 45/35/20 potrzeba grzejnika C33 600x1600 za 800+PLN/szt... robi sie ciekawie 😉

Przy 55/45/20 to juz "tylko" C22 600x1200 za 400+PLN/szt, ewentualnie 18 zeberek aluminiowych (ok. 600x1450) za 500+PLN/szt

Opublikowano

Jak policzymy co roku przepały na prądzie nawet po 1000,-zł, to przez 10 lat troche sie uzbiera. Moim zdaniem warto pomyśleć nad taką wymianą grzejnika. Niektóre mogą wymagać jedynie relokacji do mniejszych pomieszczeń.