Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ferroli Biopellet Pro 12kw, problemy z podłączeniem i odpaleniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Piszę tutaj bo już nie mam pomysłów i sił do swojego "hydraulika", który podjął się podłączenia pieca wspomnianego w tytule. Niestety w trakcie, okazało się, że ma z tym problemy. Finalnie hydraulik zmył się, mówiąc, że jego praca zakończona bo piec podłączył, ale żebym sobie do serwisu zadzwonił, żeby go włączyli. Piec wyświetla błąd Er.09 - zbyt niskie ciśnienie wody (hydraulik stwierdził, że układ jest otwarty i nie ma żadnego ciśnienia i nie da się go osiągnąć) i czasami błąd Er.07 związany z prędkością wentylatora. Po zobaczeniu kotłowni po prostu się załamałem. Czy jesteście w stanie po zdjęciach określić czy instalacja jest zrobiona poprawnie? Mam na myśli układ pomp, zaworów itp (sprawy komina lepiej nie komentować).  Do pieca podłączony jest zbiornik Kospel SB 300 i rozdzielnica na 8 grzejników.
Jeśli na forum nie uda mi się dostać żadnych podpowiedzi co trzeba zmienić lub poprawić, pozostaje mi chyba tylko szukać serwisu, który przyjedzie to sprawdzić i przerobić. Tym razem serwisu ze stronki Ferroli. Z góry dzięki za podpowiedzi co tu dalej robić.

1632253002780.jpg

1632253002796.jpg

opis.jpg

Opublikowano

Nie wiem czy ten kocioł jest w ogóle przystosowany do pracy w układzie otwartym

Minimalne ciśnienie do pracy można przestawić w parametrach pieca, ale poniżej 0.5 bara nie zejdziesz
W układzie otwartym to oznacza że naczynie wybiórcze musi być ponad 5m powyżej pieca

Sam wybrałeś ten piec czy instalator?

Jak nic innego nie zda egzaminu przerób układ na zamknięty

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Piec wybrałem sam i pokazałem informacje na jego temat instalatorowi, który po oglądnięciu zdjęcia, stwierdził że "nie ma problemu, zamontuje".

Instalację oglądnął znajomy (inny) instalator i stwierdził, że piec będzie działał w tym układzie ale zaleca zmianę na układ zamknięty. Dodatkowo kazał zmienić zawór na powrocie na 60 stopni (jest 45), ponieważ tak zaleca producent. 

Piec udało się uruchomić - błąd o niskim ciśnieniu wody zniknął sam po kilku próbach uruchomienia, błąd wentylatora wyskakiwał przez za słabo wpiętą wtyczkę.

Niestety z jakiegoś powodu piec ma problemy z wejściem na temp powyżej 50 stopni. W zależności od ustawienia zaworu 3d:

Na pozycji 0 - zasilanie ma 40 stopni, a powrót jest całkiem zimny 

Inna pozycja niż 0 - zasilanie i powrót robią się zimne a temp na kotle spada do 40 stopni. 

przy minimalnie otwartym zaworze 3d po 4 godz pracy na kotle było 50 st., na zbiorniku cwu 40st., na zasilaniu 35st i na powrocie odczuwalnie mniej. 

Już sam teraz nie wiem czy szukać kogoś do przerabiania instalacji czy to tak ma po prostu działać. 

Mam jeszcze pytanie odnośnie pomp. Kocioł ma wbudowaną pompę na powrocie przed samym kotłem, którą steruje sobie sam kocioł. Instalator dał dodatkową pompę na zasilaniu. Czy dodatkowa pompa ma chodzić cały czas i na jaką moc (1-3) powinienem ustawić te pompy. 

IMG_20210923_205949.jpg

Edytowane przez VITs