Rafal2021 Opublikowano 21 Września 2021 #1 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 (edytowane) Witam forumowiczów. Przygotowuję remont w starym domu jednorodzinnym. Proszę o pomoc w doborze rozmiaru naczynia przeponowego C.O. w układzie zamkniętym. Podaje co jest w instalacji: - 1 kaloryfer blaszany o szerokości 1 metr., ma 2 płyty. - 1 kaloryfer łazienkowy rozmiar 50x100 cm. - 10 kaloryferów aluminiowych - sumarycznie mają 136 żeberek. - podłogówka w małej łazience 1,5 x 1,5 metra. - piec na ekogroszek o pojemności 68 litrów wody. - bojler 300 litrów z wężownicą 1 cal, odległość od pieca 8 metrów - stare rury miedziane w kotłowni przy piecu 28 mm a dalej od kotłowni są już cieńsze do kaloryferów. Na parterze domu jest piec, bojler i 3 kaloryfery, na piętrze są 4 kaloryfery, na poddaszu 2 kaloryfery. Weterani instalatorzy pewnie na kolanie potrafią policzyć mniej więcej jakie naczynie przeponowe C.O. potrzeba. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 14 Października 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert1991 Opublikowano 13 Października 2021 #2 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 Jest aplikacja Reflexa na telefon do liczenia takich rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2021 Opublikowano 15 Października 2021 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Znalazłem na sieci konkretny kalkulator do obliczania pojemności naczynia przeponowego, podaje link: http://kalkulatorprojektanta.pl/kalkulatory/k1-tlocznej Nie jestem pewien, czy dobrze wszystko wpisałem, ale wyliczyło mi potrzebne naczynie na 30 litrów. W sklepach sprzedają naczynia 35L, więc nie ma co szukać więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert1991 Opublikowano 15 Października 2021 #4 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Wg Kalkulatora Reflexa dla pojemności instalacji 160 litrów pojemność naczynia 30L będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emigrant Opublikowano 15 Października 2021 #5 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 (edytowane) Naczynie może być zawsze o większej pojemności, przewymiarowane niż wynika z obliczeń, ale nigdy mniejsze. Edytowane 15 Października 2021 przez emigrant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORA Opublikowano 18 Października 2021 #6 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 U mnie " zapomnieli" w ogóle o dodatkowym naczyniu przeponowym. Pracuje wszystko ale gdy na zimnej instalacji mam powiedzmy 1 bar, przy 45 gdy pracuje kocioł, dochodzi do 1.8-1.9 bar. Mieści się w granicach podanych przez producenta ale takie skoki dają do myślenia. Co jeśli podniose zadana ? Do jakiej wartości podskoczy ciśnienie? Zastanawiam się czy by jednak nie dołożyć małego naczynka by ustabilizować ciśnienie. Co wy sądzicie? Jest coś na rzeczy czy odpuścić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 18 Października 2021 #7 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Dla świętego spokoju warto jednak dołożyć małe naczynko. Nie wiesz na ile skoczy ciśnienie gdyby komuś zachciało się podnieść temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kult5 Opublikowano 18 Października 2021 #8 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 (edytowane) Dopóki wystarcza pojemność mniejszego naczynia to ciśnienie wzrasta powoli, gdy całe wypełni się wodą to ciśnienie wzrośnie dramatycznie, zadziałają zawory bezpieczeństwa i nastąpi wyrzut wody. Jeśli nie zadziałają to nastąpi uszkodzenie instalacji. Edytowane 18 Października 2021 przez kult5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 18 Października 2021 #9 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Chyba lepiej nie sprawdzać co wytrzyma większe ciśnienie, zacięty zawór, wymiennik czy grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi