Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. W tamtym roku zamontowal mi hydraulik piec na ekogroszek. Pan dosyć wiekowy ale podobno znający się ma rzeczy ale co mnie zmartwiło po pierwsze zimny powrót wachąjacy się 35° a Max 44° przy temperaturze zadanej na piecu w granicach 65°. Mam zamontowany zawor 3d bez silownika. Zawor schładzajacy całość jest w układzie zamkniętym.20210314_151550.thumb.jpg.1f1b16a4d56db6b5712da64fcd48b86d.jpg

Opublikowano

Masz źle zamontowaną pompę CO, aby była jakaś ochrona powrotu, musi być pompa przed zaworem 3-D, ale wtedy nie masz regulacji temp wody na grzejniki.

Najprościej jest wstawić dod pompę tzw przewałową między zasilanie a powrót kotła, po odpowiedniej regulacji będzie wszystko OK.

Opublikowano

Ja wstawiłem pompe ale chyba w złym miejscu. I co się też okazało zawor mieszajacy był ustawiony jako rozdzielacz czyli zamykał mi dopływ na grzejniki lub powrót A nie zasilanie z pieca jak to teraz jest. Ale pytanie jest takie czy ta pompe uszeprzestawic w inne miejsce?

20210314_151745.jpg

Trochę lepiej zobrazowania zdjęcie.

20210314_161749.jpg

Opublikowano

Witam. Jedyne słuszne rozwiązanie - instalacja zaworu 4 drogowego i pompy na powrocie, to raz. Przedstawione schematy są błędne kierunek przepływu wody z zaworu 3 drogowego w dół na powrót w pierwszym schemacie- nie realne pompa co ciągnie z pieca i z powrotu czyli powinno być w górę. W tym przypadku zawór spełnia rolę mieszającą. Wstawiając pompę na tej odnodze w dół zawór spełnia rolę rozdzielającą , pompy ciągną wodę gorącą i na grzejniki i na powrót. Efekt na grzejniki idzie woda o temperaturze pieca. W takim układzie wystarczy jedna pompa wpięta przed zawór 3 drogowy i będzie to samo.

Zawór 3 drogowy jest dobry jako dodatkowy do ogrzewania podłogowego ale aby zapewnić stabilność pracy pieca tylko zawór 4 drogowy. Szkoda zabawy z zaworem 3 drogowym bo zawsze coś będzię kuleć.

Tu prosty schemat (dodatkowo z ogrzewaniem podłogowym, wygumkować i jest jak znalazł). 

Skuteczność takiego rozwiązania potwierdzam, bo sam przerobiłem również z zaworu 3 drogowego który zainstalował mi hydraulik sugerując się schematem z DTR producenta kotła. Tyle tylko że jest to schemat poglądowy o czym zampmnieli napisać a hydraulik jak widać żadnej własnej incjatywy nie przejawiał. Pozdrawiam

Schemat instalacji na paliwo stałe ekogroszek 15kw - Kotły z podajnikiem -  Forum o ogrzewaniu

Opublikowano

Dziękuję za pomoc ale mam jedno jeszcze pytanie gdzie ma być nauczyciel reflex tam gdzie jest?

Opublikowano

Chyba tak, i zawór schładzający raczej zbędny.

• Nie zgadzam się 2
Opublikowano

1mps o taki schemat Tobie chodziło?

20210314_181919.jpg

Opublikowano

Oczywiście, jak najbardziej prawidłowo. Nie zapomnij o zawodach zwrotnych za pompami.

Czyli pompa zawór

Opublikowano

Ok super. Ale jak sambor wspomniał zawór schladzajacy musi być wrazie zagotowania się w kotle ponieważ uklad jest zamknięty.

Opublikowano

Sam jesteś magik, tyle masz do powiedzenia, napisałem chyba, fachowcu od nabijania postów.

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Koledzy nie kłóćmy się ja chcę tylko uzyskać porady bo ręce mi opadaja mam 110m2 dom ocieplony a spalilem już prawie 4,5 tony ekogroszku. Chciałbym aby ktoś konkretnie mi powiedział że taki system jest ok?

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiek29 napisał:

mam jedno jeszcze pytanie gdzie ma być nauczyciel reflex tam gdzie jest?

Naczynie przeponowe musi być przy samym kotle - ono ma za zadanie chronić kocioł

Opublikowano

Jest ok,konkretnie napisałem wcześniej, a to że tyle spalileś nie wynika tylko z samej instalacji a kotła, jego mocy, ustawień ,sposobu prowadzenia procesu spalania, dwustan, PID czy inny automat. Napisz coś o kotle i ustawieniach, rodzaju i mocy groszku. 

Opublikowano

Kociol Defro uni eko 15KW palone ekogroszkiem skarbek, wesoła bodajże 28Mj temp na piecu 65°, kocial działa cały czas na pidzie. 

Opublikowano

Miałeś zle zamontowany zawor wejście ktore jest zawsze otwartye ma być od strony zasilania pieca i pompa miedzy piecem a tym wejciem zawsze otwartym i podmieszanie powrotu powinno działać fakt ze nie będzie regulacji za bardzo na grzejniki ale jeśli są wysokotemperaturowe to nie wystarczy ustawiać temperaturę zadana na kotle.

Opublikowano

W tym momencie mozesz sie wspomóc stałą pracą pomy cwu, aby dogrzac powrót, tylko trzeba pamiętać o goracej wodzie w kranach.

Opublikowano
55 minut temu, Krzysiek29 napisał:

To sambor powiedz gdzie powinno byc?

Na powrocie do kotła, jak najbliżej przyłączenia kotła z powrotem- praktycznie dajesz na powrocie trójnik i w niego wpinasz powrót z instalacji i grzania CW a w drugi naczynie przeponowe.

Naczynie musi być podłączone rurą o średnicy takiej jak przyłącze naczynia - przeważnie to 3/4" dla większych 1"

Opublikowano

A czy jak wstawię zawor 4d i zrobię to wg rysunku to będzie działać to na takiej zasadzie że piec ma zadania temp. 65° Ale zawor 4 d będzie ustawiony tak aby puszczał np 45° na grzejniki?

20210314_181919.jpg

Opublikowano

A tak wygląda kotłownia.

IMG-20210314-WA0008.jpg

I jeszcze parę zdjęć.

IMG-20210314-WA0007.jpg

IMG-20210314-WA0003.jpg

IMG-20210314-WA0009.jpg

IMG-20210314-WA0010.jpg

Opublikowano

Ogólnie sam to zrobię. Tylko chciałem aby ktoś mi pomógł abym babola nie zrobił. A powiedz mi czy jest tu sens montażu sprzęgła hydraulicznego?

A i na jakiej wysokości powinno być zamontowane naczynie przeponowe?

Opublikowano

Wysokośc montażu naczynia przeponowego  nie ma znaczenia ,

Zaw 4- D jest jakąś namiastką sprzęgła - 2 wejścia, 2 wyjścia, równoważy pompy.

W tym przypadku sprzęgło nie bardzo ma sens.