ZaKs Opublikowano 8 Lutego 2021 #1 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Witam. Posiadam pompę ciepła Buderus WLW 196i 8 AR i mam problem z CWU a mianowicie z wskazaniem prawidłowej temperatury a tym samym z odpowiednim sterowaniem grzaniem. Instalacja ma zewnętrzny zbiornik CWU i NIE posiadam zbiornika buforowego. Natomiast jak podglądam temperaturę w wartościach monitorowanych to mam informację: Temp zadana CWU 70 stopni (tak wysoko bo system szaleje i czasem mam ciepłą wodę a czasem nie) Temperatura CWU 61,6 stopni Temp zasobnika 27,3 stopnie ( i taka faktycznie jest w zbiorniku cwu :/ ) W aplikacji mobilnej też pokazuje że woda ma 61,6 stopnie. Na wykresach w tej aplikacji również pokazuje że woda jest cieplutka ale faktycznie ma 27,3 stopnia. (tak wskazuje "zegar" na zbiorniku) Nie mam pomysłu co jest nie tak i jak sobie z tym tematem poradzić. Jakieś pomysły ? W załączniku pare zdjęć. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kult5 Opublikowano 9 Lutego 2021 #2 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Zależnie od typu czujnika moze byc słaby styk przewodów podnoszacy opór lub wilgoć obniżająca opór. Istnieje też trzecia opcja - uszkodzony czujnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastor Opublikowano 9 Lutego 2021 #3 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Zapytam bo się nie znam. Czemu 27,3 to jest temp zasobnika a nie cwu? Ile tam jest czujników i jak podpięte sa?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZaKs Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 No z tymi czujnikami jest coś nie tak. Fizycznie na zbiorniku cwu jest jeden czujnik i jest on zgodny z tym co pokazuje na pompie. Tzn 27,3. Jak go wypnę to brak wskazania. natomiast drugiego czujnika nie znalazłem - tego „temperatura cwu”. To wyglada jak jakaś wartość wyliczeniowa i bardzo słabo spada. A zanim nie spadnie poniżej temperatury załączania to pompa się nie załącza. A na wykresie widać w jakim tempie spada ... Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomal155 Opublikowano 10 Lutego 2021 #5 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Zrob zdjecie plyty sterownika i sprawdz gdzie on jest podłączony, bo to chyba coś jest pomieszane. Ten CWU czujnik też gdzieś musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpi Opublikowano 14 Lutego 2021 #6 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Witam, mam identyczną pompę (z modułem wewnętrznym izzifast) i taki sam problem z rozbieżnością wskazań temperatury CWU i temperatury zasobnika; dopiero powyżej ok. 45stopni temperatury zaczynają być zbieżne (czyli np. temperatura zasobnika ma 29 i tyle ma woda, a temperaturę C.W.U. pokazuje 44,6 stopnia). Też nie znalazłem czujnika CWU i wydaje mi się, że go nie ma. Generalnie w trybie serwisowym wyłącz pompkę obiegu C.O. podczas grzania C.W.U. (podejrzewam że masz ją włączoną) - woda będzie ciepła (ale dalej nie rozwiąże problemu tego wskazania). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi