Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spalanie pelletu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie. To nie jest normalne. Dobry peleciak nie generuje żadnej sadzy. Albo kocioł wraz z zastosowanym sterownikiemjest do doopy. Albo tak nawalczyłeś, że rozkalibrowałeś nastawy. Kwiatkiem do całości będzie pellet zrobiony niewiadomo z czego z domieloną budą i psem  właściciela firmy go produkującej.

Edytowane przez Outsider
  • Lubię to 1
Opublikowano

Spalanie pelletu w kotle ekogroszkowym to zły pomysł. W tym kotle nie spalisz go prawidłowo, kocioł będzie zarastał sadzą i spalanie nie dość, że będzie nieekologiczne to jeszcze nieekonomiczne. Spróbuj zrobić mix ekogroszku z pelletem, podobno całkiem nieźle się coś takiego spala.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Enecco napisał:

Witam jestem świeżym palaczem pelletu walczę już miesiąc z parametrami

Witam.

A mógłby kolega tak choć troszkę więcej napisać....niż...... mam samochód,...... na benzynę, .......bardzo kopci........ czy to normalne?.

Koledzy bardzo chętnie pomogą tylko jakieś minimum informacji o źródle problemów.... pomijając palacza ¯\_(ヅ)_/¯ .... oczywiście nie pisz jaki kolor tego pieca-kotła ?

Pozdrawiam. YARO

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano
10 godzin temu, radik81 napisał:

Spalanie pelletu w kotle ekogroszkowym

Nie skojarzyłem faktów. Pomysł najgorszy z możliwych. 

Opublikowano (edytowane)

Piec PEREKO KSP DUO 15kW sterownik tech st-480

Tak wygląda komora spalania po 2 dniach od czyszczenia 

Mam ustawienia podawanie 10sek przerwa 30 nawiew 23%  

IMG_20210205_110543.jpg

Edytowane przez Enecco
Opublikowano

Widzę ruszt wodny, węgiel pewnie kopcił a pellet będzie kopcił tym bardziej, ruszt wodny wychładza spaliny i zaburza proces spalania. Pellet w tym kotle to raczej strzał w kolano. Takie moje zdanie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Może przykręcenie dyfra pomoże mam otwarty na max została mi jeszcze tona peletu 

Nie wiem  co mam robić zasugerowałem się iż w instrukcji obsługi było napisane że palenie peletem jest jak najbardziej możliwe 

Opublikowano

Przykręcenie tego dyfra to sobie daruj jak chcesz zdrowy pozostać. Dałeś się nabrać firmie Pereko. Chociaż... możliwe jest palenie w tym kotle nawet chrustem. Ale czy mądre?

I jak wspomniał Kolega powyżej, to poważnym problemem w kwestii tworzenia sadzy jest ruszt wodny. I to niezależnie od stosowanego paliwa. To element, który w zamyśle niedouczonych kotlarzy miał odbierać ciepło z ognia. A działa jak zapalniczka która podgrzewasz zimną łyżeczkę. Łyżka momentalnie robi się czarna. Dopalanie gazów na szczycie płomienia jest zaburzone przy jednoczesnym ich schłodzeniu. I tak dochodzi do produkcji sadzy. Ta jest czystym niespalonym węglem, który po prostu wyrzucasz. Tego wynalazku już zabroniono. I bardzo dobrze.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Spróbuj mieszać pellet z grochem, jakoś spalisz tę tonę która Ci została. Ten ruszt jest bardzo nisko zaraz nad palnikiem, gdyby był wyżej można byłoby pod nim skonstruować taki ala deflektor z płyty szamotowej ale w tym przypadku nie da rady. Jedyna opcja to zmieszać pellet z ekogroszkim i jakoś to "zmordujesz". W tym kotle najlepiej będzie spalał się raczej groszek płomienny, przynajmniej będzie mało sadzy.

• Zgadzam się 1