Filonxxxl Opublikowano 3 Lutego 2021 #1 Opublikowano 3 Lutego 2021 Witam wszystkich Ostatnio zaczął mi przeciekać zawór termostatyczny przy drabince w pralni. Cieknie spod tego dzyndzla, na który naciska głowica termostatyczna. No i teraz mam pytanie: czy ta część z mosiądzu to jest wykręcana wkładka czy będę musiał wymienić cały zawór kątowy? Jeśli to wkładka to jest jakiś standard czy jeden diabeł wie? Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj
Filonxxxl Opublikowano 3 Lutego 2021 Autor #2 Opublikowano 3 Lutego 2021 (edytowane) Panowie, naprawdę nikt nic nie podpowie? Powtórzę pytanie: czy ta część z mosiądzu to jest wykręcana wkładka czy będę musiał wymienić cały zawór kątowy? Jeśli to wkładka to jest jakiś standard czy jeden diabeł wie? Edytowane 3 Lutego 2021 przez Filonxxxl Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lutego 2021 #3 Opublikowano 3 Lutego 2021 Standardów jest kilka - trzeba by wymiary albo w necie porównać obrazki Cytuj
Filonxxxl Opublikowano 3 Lutego 2021 Autor #4 Opublikowano 3 Lutego 2021 Dzięki wielkie Sambor, na Ciebie zawsze można liczyć. Czyli rozumiem, że to jest wykręcana wkładka, tak? Czyli jak ją wykręcę i zwymiaruję to będzie wiadomo co z tym fantem? Czy może wystarczą jakieś wymiary bez wykręcania? Cytuj
ameno25 Opublikowano 3 Lutego 2021 #5 Opublikowano 3 Lutego 2021 Wpiszesz w google wkładka do zaworu grzejnikowego i masz odpowiedz w 5s , samych zaworów jak i wkładek jest pewnie tyle co i producentów , nie ma na to żadnej normalizacji , najlepiej jakbyś znał producenta zaworu wtedy dokupisz wkładkę lub wykręcić wkłądkę i biegac po sklepach i szukać takiej samej ,a le czy to się opłaca czy wymienisz wkładkę czy zawór , odciąć grzejnik i spuscic wode musisz Cytuj
KarolBl Opublikowano 3 Lutego 2021 #6 Opublikowano 3 Lutego 2021 Jak znajdziesz jaki producent to kupujesz drugi zawórJego rozbierasz i wiesz co i jak z wkładkąDa się wymienić na szybko nawet bez spuszczania wody bo już tak robiłemWażne żeby czynnik był już chłodny inaczej się poparzysz Wyłączyć ogrzewanie, poczekać, spuścić tyle wody żeby ciśnienie zeszło, i szybkim ruchem wkładasz i wymieniasz w drugiej ręce trzymając miskę ;)Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj
Filonxxxl Opublikowano 3 Lutego 2021 Autor #7 Opublikowano 3 Lutego 2021 ameno25 - niby racja, ale wkładkę wymienię "od przodu" a cały zawór... Strasznie kiepski jest tam dostęp, więc preferowałbym jednak wymianę samej wkładki. KarolBI - Spokojnie, instalacja ma rozdzielacz z zaworkami. Co prawda nikt ich nie podpisał, który jest od którego grzejnika ale zamknę wszystkie i z bańki, ucieknie maksymalnie tyle co w rurce rozdzielacz-grzejnik. Wiem w której hurtowni były kupowane to się któregoś dnia przejadę i coś dobiorę. Wielkie dzięki za pomoc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi