Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dyskusja na temat kosztu Wytworzenia 1KWh z różnych rodzajów paliw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

He He , optymiści 1 kwh z ekogroszku to koszt 10 - 12 groszy a z gazu 20 - 25 groszy ( brutto w zależności od dostawcy i zużycia ) i jeszcze kondensacja przy 50 C zasilania na grzejniki - dobry kawał .

Odsyłam do kalkulatora kosztów 

Kalkulator kosztów ogrzewania domu i podgrzewu wody użytkowej - Vaillant - partner (vaillant-partner.pl)

Pozdrawiam optymistów .

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

@mac65 już nawet koledzy wrzucali to parę dni temu swoje rachunki po 17 gr/kwh, ale dla ciebie nadal 25 groszy. Z kolei aby z ekogroszku wyciągnąć kWh za 10 groszy średniorocznie, to musiałbyć kupić go po 500PLN/tonę. Więc jak widzisz - realnie cena energii z gazu i ekogroszku dla detalisty, który nie kupuje węgla na pociągi, jest praktycznie taka sama.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

No i? Piszesz 25 gr, link wklejasz 10, a jest 17. Zaraz wkleisz link do ekogroszku za 1100pln i wyjdzie, że kWh z węgla jest 2 razy droższa, niż gazu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie umiesz czytać czy  liczyć ?

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Po twojemu nie umiem, więc może streścisz jaka tam jest cena za kWh w twoim linku?

Opublikowano

A gdzie w tych obliczeniach jest uwzględniana realna sprawność kotłów.

Opublikowano

1m3 gazu = 10,5 kWh przy cenie ~2zł/m3  sprawność dla kondensatu ~107%

1kg węgla = ~7kWh  przy cenie 1zł/kg ale realnie sprawność ~65%  czyli 4,5kWh

Czyli  1m3 gazu  = 2,4kg węgla

Może ktoś się doczepić do zaokrągleń rachunkowych w wyliczeniu ale to nie apteka chyba

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Do zaokrągleń nie, ale do sprawności już tak, nie spotkałem nigdzie informacji o realnej sprawności wyższej niż około 95% dla kondensatu i około 60% dla kotła na węgiel, ale ok, błąd to proporcjonalnie 10% dla obu typów kotłów, więc wynik będzie wiarygodny.

Opublikowano (edytowane)

No przecież kotły na węgiel mają badania na 30% mocy, które wychodzą w okolicach 90% sprawności. Rozumiem, że węgiel gorszy, wymiennik brudny, ale jednak kocioł ecodesign poniżej 80% nie zejdzie zimą. Liczmy kondensata nawet 100%. I teraz gaz 17 gr/kWh, węgiel niech będzie z PGG 26MJ/kg za 920PLN, to mamy:

- kocioł kondensacyjny 17 gr/kWh

- kocioł węglowy 92 gr/kg / (26/3,6*80%) = 16 gr/kWh

Czyli zimą idą łeb w łeb.

Trochę się ociepla i zaczynaja się schody - kocioł pali parę kg na samo utrzymanie sie przy życiu, nawet gdy w ogóle nie oddaje ciepła na instalację. Tu sprawność faktycznie schodzi nawet poniżej 60% i to zabija kotły węglowe i czyni je w istocie tak drogimi. Widać to po ociepleniu domów, gdy ktoś palił 3t/rok, wymienił okna, docieplił stropy i dachy, po czym w następnym sezonie spalił... 250 kg mniej. I tym samym inwestycja zwróci mu się za kilkaset lat, gdy zostanie przy grochu.

Ale.... jesteśmy w dość ciekawym czasie, gdy nośniki energii dość drastycznie potaniały na giełdach światowych. Rynek gazu ziemnego na to zareagował, była seria obniżej i obecnie rzeczywiście gaz jest tani. Mafia węglowa utrzymała cenę węgla w detalu, choć na giełdach i w portach węglowych surowiec potaniał - w wakacje węgiel kosztował 40$, a w wakacje 2 lata temu 100$ - jak zmieniły się ceny ekogroszku workowanego? No właśnie. Podobnie z benzyną, 2 lata temu ropa 75$, w czasie pandemii niecałe 20$ - o ile potaniała benzyna na Orlenie? Cóż, monopol, regulacje. Zatem węgiel ma potencjał do spadku, jeśli ktoś postawi się mafii, lub padnie cały system kopalni i dystrybucji. Jak pisałem udało się kupić w wakacje bardzo porządny ekogroszek workowany za 699, co daje już koszt rzędu 13 gr/kWh, kto może sobie kupić węgiel luzem z kopalni zejdzie jeszcze niżej. Z drugiej strony po wyjściu z zapaści gospodarczej wzrosną też ceny nośników energii (już dziś ropa jest 5 razy droższa, niż w kwietniu) i choć cena gazu jest regulowana urzędowo, nie ma szans na utrzymanie tych 17 gr/kWh w kolejnych latach.

Czyli podsumowując koszt nośnika energii - jest remis gaz-węgiel. Teraz koszt instalacji - ile kosztuje kocioł gazowy, a ile ekogroszkowy? Blacha podrożała właśnie o 60%, a w kotle węglowym jest jej prawie pół tony! Do tego ochrona powrotu, ceramiczny komin dla mokrych spalin z ecodesign .... robi się nieciekawie, trochę niebezpiecznie zblizamy sie w obszar cenowy pomp ciepła...

Tak to widzę i nie będę do tematu wracał, nawet jak ktos mi n-ty raz wyjedzie z bzdurami typu 

3 godziny temu, mac65 napisał:

1 kwh z ekogroszku to koszt 10 - 12 groszy a z gazu 20 - 25 groszy

Edytowane przez HarryH
  • TIMON120777 zmienił(a) tytuł na Dyskusja na temat kosztu Wytworzenia 1KWh z różnych rodzajów paliw
Opublikowano

Miałem nic nie pisać ale zmieniam zdanie skoro to ma być dyskusja o koszcie wytworzenia KWh

u mnie obecnie cena węgla oscyluje w zakresie 960 w roku ubiegłym do -1150zł/T. w sezonie 2020/2021

bez wnikania zatem w sprawności kaloryczności i inne zmienne sezon zimowy oraz grzanie CWU latem pochłaniało u mnie przed zmianą systemu ogrzewania średnio 3600kg czyli wydałbym przy najniższej cenie 3456zł a przy najwyższej 4140zł. Do tego gaz do kuchenki powiedzmy oszczędnie 6 butli po 50zł/szt (+300zł) czyli koszt całkowity odpowiednio 3756 i  4440zł

koszt ogrzewania gazem w poprzednim sezonie łącznie z gazem do kuchenki to 3392,40 a koszt brutto 1KWh 0,168zł

w tym sezonie przeniesiono mnie do taryfy W3 i z dotychczasowych faktur koszt brutto wynosi 0,154zł

temperatura w domu nie drgnęła a wręcz bywa nieco wyższa niż przy węglu bo sterowanie czasem nieco przegrzeje a żona krzyczy jak widzi na termometrze 21,9stC że jej zimno

i powiem więcej - gdyby miało mnie to kosztować 500zł więcej za sezon niż węglem to nie tykam paluchem i mam wreszcie spokój

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Panowie gaz już przerobiłem i powiem dziękuje . Dom mam 310 m2 nieocieplony ale ciepły ,rachunki za gaz na starym kotle wysokotemperaturowym ( nie kondensacyjnym zaznaczam ) sięgały ponad 6k za sezon czyli ok 6 msc , w tym 2-ie kuchenki gazowe ( zużycie raczej symboliczne ) + cwy dla 7 osób temperatury w domu niby takie same jak teraz co do starych rachunków to niestety już ich nie mam . Obecnie na węglu 4 tony na sezon po 860 za tonę luzem z pobliskiego składu ( podobno wesoła cały czas ten sam węgiel ) . w domu nic sie nie zmieniło poza opłatami teraz ok 3,5 k za wegiel + ok 50 zł za gaz co 2-gi miesiąc . 

W drugim domu mam pelet , dom mniejszy ale kocioł gów-ny 3 -ka z kipi zjada ok 5 t na sezon a dom o 1/3 mniejszy .

Zaraz mnie niektórzy pewnie zjedzą ale uważam że w przypadku gazu obraliśmy bardzo zły kierunek . Szwajcaria czy Niemcy o wiele lepiej wykorzystują gaz produkując w generatorach domowych energię elektryczną a ciepło jest jakby przy okazji 

jeden z przykładów generatora , ten akurat bardziej nastawiony na ogrzewanie a elektryka przy okazji .

Mikrogasturbinen: Die anderen Blockheizkraftwerke - YouTube

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Czyli kolejny raz gdy w dyskusji o gazie gdy pojawia się "gaz jest drogi" okazuje się że argumentami są nieaktualne cenniki... stare wysokotemperaturowe instalacje... i kotły atmosferyczne... jakby to potencjalnych  zainteresowanych dotyczyło.

Z drugiej strony  wśród tych którzy założyli kocioł kondensacyjny i nową instalacje niemalże wszyscy twierdzą że mają taniej niż węglem i nawet pokazują rachunki. ?

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Serio kolejny temat żeby robić zamęt? Myślę że wszystko już zostało powiedziane we wcześniejszym wątku. 

Kolejne tego typu prowokacyjne wątki będą nagradzane.

• eliks zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.