Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorry for my English. I use the translator.

Is it the Buderus/Dakon/Junkers(?) 28kW for wood?

I like your burner. I want to do something similar, but it must wait for the next season. Now i must keep the fire.

I can see the difference between a photo no 1 and no 4 in post 669. Two versions of the burner? Or maybe you removed the brick to do photo?

Steel profile with holes for a better distribution of the secondary air? I like it! Do not clog up the ashes?

Turbulator in second channel looks seriously.

Turbulator placed the third channel operates rather symbolically?

What kind of salt you used? NaCl? To food? For this salt Wiki gives the temperature of the 801 degrees.

Opublikowano

@ north

Super to poskładałeś ale ja zauważyłem że kanał wznoszący musi być jeden wspólny inaczej różnica temp w kanałach będzie doprowadzała do zwiększenia ciągu w tym bardziej ciepłym i w efekcie i tak działał będzie tylko jeden kanał wznoszący. W opadowych już niema to znaczenia albowiem ciśnienie/prędkość przepływu się wyrówna.

Takie obserwacje prowadziłem już od jakiegoś czasu ale utwierdziłem się w tym przekonaniu po przeczytaniu opracowania które dostałem od jednego z forumowych kolegów

Pozdrawiam

Opublikowano

gondoljerzy

jes is junkers supraclas or dakon dor d 28 KW for wood

in Figure 4 is removed bricks that can be seen secondary air,This is the brake for better combustion because it does not get enough air in a chamber with no direct supply from outside boiler , tercial air su high

,turbulator for the third channel was made quickly with what I had at hand,

yeah you're right melting point of NaCl is 801C I forgot to write that it was after the salt in boiler, copper which has a melting point at 1080C and melts only edges

Opublikowano (edytowane)

przemyslaw2ar

greeting

I read all about making your boiler and you have my respect

I know that flue gases do not like shared channels but my improvisation was fast and what I had on hand

My wish is to pour the right chamber for pyrolysis because the boiler has enough space when extracted gratings

Edytowane przez north
Opublikowano (edytowane)

Trzecie powietrze przydaje się przy dużym płomieniu. Sam widzę mniej sadzy w kotle gdy go używam. Gdy płomień jest krótki to je przymykam.

Zamierzasz usunąć ruszt i budować komorę spalania (zgazowującą?).

Czy czytałeś może ten temat:http://forum.murator...-stałych/page16

Na stronie 16 i 17 są tam ciekawe projekty przeróbek. Wprawdzie dotyczą zupełnie innego kotła, ale warto popatrzeć.

post-41436-0-35230600-1357412669_thumb.jpg

Third air is useful at high flame. I see less of soot in the boiler when I use it. When the flame is short i close it.

You are going to remove the grate and build the combustion chamber?

Did you read this? :http://forum.murator...-stałych/page16

Page 16 post #311, and page 17 post #340 are there interesting design alterations.

It is completely different boiler, but worth a look.

Edytowane przez gondoljerzy
Opublikowano

I also use tertiary air, but I see that it is not enough sekundar air inside the chamber

when I use compressor and add it directly into the chamber I have a clean blue flame(otherwise I have a blue flame just is not as intense as I wanted)

on the exchangers is only a fine powder and this just blew the with compressor.

tar is only in the loading chamber

problem processing this boiler to pyrolysis is only in that when i puth chamber in I can not light the boilr without suction fan,because I have no way to do a short passage of flue gases for start it .

connected is to the 1000l tank with integrated 150l boilerjem for domestic water

This boiler is a transitional option for now because I bought a cheap (300E three years old)

ps: Sorry to poor English

Opublikowano

Kto powiedział ze kocioł zgazowujący musi mieć palnik w dół?

Tak jest po prostu łatwiej albowiem gaz drzewny jest ciężki i "spływa" w dół ale równie dobrze może być ujście poziome.

Przede wszystkim należy odizolować drewno od płaszcza wodnego np szamotem lub jeszcze lepiej perlitem (ten nie przenosi temperatury). Również ruszt jest nam zbędny albowiem w wysokiej temp. popiołu z drewna prawie nie ma a to co będzie to się stopi w małą bryłkę, więc ruszt można również odizolować.

jedyny warunek jaki trzeba spełnić to odpowiednie podciśnienie w przewężeniu palnika oraz podanie powietrza pierwotnego w połowie załadunku tak aby przepływ był współprądowy.

Powietrze wtórne należy podać w przewężenie aby zadziałało na zasadzie inżektora (podciśnienie w palniku samo zassie odpowiednią ilość powietrza wtórnego w zależności od temperatury i szybkości przepływu) za przewyżką nie trzeba już powietrza albowiem nic nie da a tylko wychłodzi wymiennik i zmniejszy podciśnienie w palniku.

Nie będę pisał w języku angielskim albowiem nawalę błędów, a z tego co widzę i tak używasz translatora ;)

Opublikowano

no problem for English read the problem I have with the writing I slept grammar lesson at school

I know the issue with pyrolysis I much deal with this and I am also able to start the mower motor on wood gas,

I love the simplicity of this boiler

http://books.google.hr/books?id=hs8DAAAAMBAJ&pg=PA20&lpg=PA20&dq=madawaska+wood+furnace+company&source=bl&ots=p8LfaWgIBB&sig=ZAZiMDQzQvMpDzJIm9rsjczFtLc&hl=en&ei=2Y4-TZO9LIGBlAftgqihAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Opublikowano

fajna konstrukcja tego kotła, choć moim zdaniem tam jest za duża osłona wodna w komorze załadunkowej, ona dość mocno oziębia i spowalnia proces gazyfikacji drewna.

Znalazłem coś bardzo podobnego , działa bez wentylatora - http://www.wykop.pl/ramka/1320913/rakietowy-piec-na-drewno/

@north ucz się pisać i czytać po polsku ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

boiler hawe heavy chamber nearly 300 kg

this is the studio dr. hill http://hotandcold.tv/wood% 20furnace.html

who built this boiler and can account as a precursor to modern boilers pyrolysis

ps: I'm trying to get it to read Polish and i can understand 40% of that our languages ​​are not very different

Opublikowano (edytowane)

Kto powiedział ze kocioł zgazowujący musi mieć palnik w dół?

Tak jest po prostu łatwiej albowiem gaz drzewny jest ciężki i "spływa" w dół ale równie dobrze może być ujście poziome.

...

Przede wszystkim należy odizolować drewno od płaszcza wodnego np szamotem lub jeszcze lepiej perlitem (ten nie przenosi temperatury). Również ruszt jest nam zbędny albowiem w wysokiej temp. popiołu z drewna prawie nie ma a to co będzie to się stopi w małą bryłkę, więc ruszt można również odizolować.

Akurat w tym kotle jest bardzo duży popielnik. Paląc drewnem można przez tydzień lub nawet dwa tygodnie zapomnieć o wyjmowaniu popiołu. Pewnie dlatego North myśli o usunięciu rusztu i wykorzystaniu przestrzeni popielnika. Ja tak to zrozumiałem. Dla zobrazowania jak to wygląda pokolorowałem przekrój kotła. Ruszt i przestrzeń pod nim to prawie druga komora załadowcza. Kontrowersyjna jest przestrzeń pod wymiennikiem. Specjalnie zamalowałem na niebiesko. Na upartego ją też można by wykorzystać. Trzeba by tylko wymyślić sposób na usuwanie brudu z wymiennika.

post-41436-0-69690300-1357481733_thumb.jpg

Przykładowe rozwiązanie z wykorzystaniem popielnika i z przesuwaną klapką krótkiego obiegu naszkicowałem na dwu ostatnich rysunkach. To tylko luźny pomysł inspirowany projektami z forum.muratordom. Trzeba by jeszcze przemyśleć podawanie powietrza prosto w ,,palnik" .

Może zastosować wermikulit?

Edytowane przez gondoljerzy
Opublikowano

greeting

I also read this forum but I have not seen this picture :wub: :wub:

interesting solution for short passage of flue gases

vermiculite got home and there is no problem for chamber casting

phenomenal solutions give a new perspective on the possibility of recovery boiler

I love the simplicity of the boiler I would like to work with electronics reduced to a minimum because it is possible pyrolysis-establish the natural way

I owe you a drink :D :D

Opublikowano

Jesli masz na myśli mój rysunek, to powstał dopiero wczoraj. Osobiście w ogóle nie myslę o pirolizie. Wolę kocioł, w którym bedę mógł w razie potrzeby spalic dowolne paliwo. Drewno, węgiel, brykiety, a jak kryzys i bieda przyciśnie to stare meble i stare opony. ;)

Myślę o przeróbce swojego kotła, ale jako jego udoskonalenie. Żeby dokładniej spalał. Chcę wyłożyć dół komory załadunkowej szamotem, a kanał spalinowy wermikulitem. Kanał spalinowy powinien przypominać zwężkę venturi. Do tej zwężki trzeba podać podgrzane powietrze wtórne.

Opublikowano

Dzisiaj skończyłem wreszcie pracę nad automatycznym odpopieleniem kotła (zainspirowany tym wątkiem). Nie jestem elektrykiem, raczej majsterkowiczem amatorem i miałem wątpliwości, czy podołam. Na szczęście udało się, chyba z nie najgorszym skutkiem, prawdę powiedziawszy każdy kto ma zmysł techniczny powinien dać sobie z tym radę, najgorzej jest zacząć ;)

Najważniejsze, czyli koszty:

- silnik od wycieraczek z Lublina, co ważne wraz z mechanizmem - 20 zł na szrocie

- przekaźnik czasowy wraz z termostatem - 150 zł (kupiony na Allegro, chętnym podam namiar na priv)

- tablica rozdzielcza - ok 80 zł (ja ją dostałem, więc ten koszt mi odpadł)

- transformator toroidalny - ok. 120 zł (też mam go w prezencie)

- osprzęt elektryczny czyli wyłącznik i bezpiecznik ok. 15 zł

Nie liczę takich rzeczy jak kołki, śruby, nakrętki, podkładki bo chyba każdy w domu coś takiego posiada.

Za ok. 400 zł można spokojnie poskładać taki zestaw. Dużo, mało? Wydaje mi się, że niedużo zważywszy na to, że zyskujemy czas nie biegając do kotłowni i spokój ducha, gdy budząc się rano nie trzeba od razu do niej lecieć.

Uwagi i konstruktywna krytyka mile widziana z naciskiem na konstruktywna :)

Pozdrawiam.

post-19091-0-50755000-1357583590_thumb.jpgpost-19091-0-87599600-1357583594_thumb.jpgpost-19091-0-40564900-1357583598_thumb.jpgpost-19091-0-35908200-1357583601_thumb.jpg

Opublikowano

good boilers but these are to work outside the house

kunzel :rolleyes: this is too much for my budget

I love the idea that the boiler and tank is a single continent, because there is no loss ,boiler itself is half pyrolysis.

as said gondoljerzy I also want to use a variety of fuel because you never know what will be the cheapest at present time

Opublikowano (edytowane)

JohnnySonny komfort bezcenny, co do części to też dużo nazbierałem lub dostałem (np zasilacz impulsowy), dobrze zrobione szczególnie "zabezpieczenia" , czasówka bardziej czytelna od moich,

north nie sledze na bieżąco (tłumacz) ale gratuluje zapału i pomysłowości, szamot najlepiej przed cięciem zamoczyć na parę minut w wodzie ładnie się tnie i pyłu tyle nie ma (w sobotę ciąłem nowy kanał szamotowy)

pozdrawiam RedEd

Edytowane przez reded
Opublikowano

north zrozumiałem: na próbę jak to zostanie przetłumaczone, jeśli jest zrozumiałe, będziemy pisać

pozdrawiam RedEd

Opublikowano

...

- transformator toroidalny - ok. 120 zł (też mam go w prezencie)

...

Uwagi i konstruktywna krytyka mile widziana z naciskiem na konstruktywna :)

Transformator nie musi być toroidalny i nie musi być nowy. Rozbiórkowe transformatory, nawet dość dużych mocy, można złapać na Allegro w cenach niewiele wyższych od ceny złomu.

Z konstruktywnej krytyki to ja bym poprawił/przerobił ramki trzymające silnik elektryczny. Jedno źle że nie ma żadnych ukośnych usztywnień, drugie źle to za długie kątowniki sterczące w stronę palacza. Prędzej czy później się na nie nadziejesz.