kubutek098 Opublikowano 12 Stycznia 2021 #26 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Devport widzę że swoje przy kotle wysiedziales napisz jakie Masz spalanie na takich czasach. Cytuj
devport Opublikowano 12 Stycznia 2021 #27 Opublikowano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Nie działam na tych ustawieniach co opisywałem wcześniej... :) Odkąd zrobiłem pomiar wydajności podajnika zmieniłem nadmuch na fabryczne ustawienia. Czyli jadę na: Obroty wentylatora min/max : 356/967 Podawanie min/max: 2/5 (fabryczne są takie same) Przerwa min/max: 8/38 (fabryczne dla wydajności podajnika 12,5kg/h = 8/16) Zakres mocy w/g tych ustawień, wydajności podajnika 14,5kg/h i kaloryczności na poziomie 5kW/kg to 3,6-27,9 dla kotła 20kW Przy pełnej mocy nie wskakuje powyżej 22kW mimo możliwości skrócenia czasu przerwy (pewnie blokada z uwagi na ustawienie mocy kotła na 20kW). Mam taki akurat pellet, że 1h podawania = 14,5kg o kaloryczności 18MJ/kg = 5kW/kg A to wykres pracy na tych ustawieniach. Na palniku zbiera się popiół, ale po dotknięciu rozpada się, więc nie są to jakieś wielkie spieki. Pozdrawiam. spalanie wychodzi przy 3,6kW na poziomie 0,7kg/h zaś przy tych 6kW blisko 1,2kg/h Czyli jakieś 25-30kg/dobę :) przy domie 186m2. I jestem zadowolony jak na tę chwilę z uwagi, że np. temp spalin mam średnio wyższą o 8-15*C od temp. kotła co widać na wykresie. Zadana CO : 70*C Mam pracę ciągłą ustawioną. Będzie bliżej 10*C na plusie to włączę tygodniówkę i średnia spalania spadnie. Obecnie ciepło lubię mieć w domu. Edytowane 12 Stycznia 2021 przez devport Cytuj
Mirekkss Opublikowano 2 Września 2021 #28 Opublikowano 2 Września 2021 Witam. Stałem się właśnie posiadaczem tego kotła. Mam kilka pytań narazie chodzi na ustawieniach fabrycznych w niby pid. 1. co oznacza ta literka h obok dmuchawki i od czego zależy procent przy niej wyświetlany? 2. Czarno czarno i jeszcze raz czarno w wymienniki. Jak z tym sobie poradzić?(pellet olczyk)Zwiększyłem delikatnie obroty dolne i górne. 3 Jak palić w pid czy start stop? 4 zauważyłem że rośnie mi temperatura podajnika powyżej 60 stopni. Instalacja z zaworem 4d i 3d na podłogę na powrocie atv 55. Zadana kotła 70 stopni, przebija o 5 i się wygasza. Proszę o porady Cytuj
devport Opublikowano 3 Września 2021 #29 Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) 1. H to błąd np. braku obrotów/błędnych obrotów dmuchawy, sprawdź połączenia dmuchawy z elektroniką. Lub zablokowany hallotron. 2 i 4. Wynika to z pkt. 1. Za Mało powietrza. Temp. Podajnika rośnie ponieważ ogień pali się zbyt blisko podajnika, nie jest wydmuchiwany z palnika. 3. Ja palę np. w pid. Edytowane 3 Września 2021 przez devport Cytuj
Mirekkss Opublikowano 3 Września 2021 #30 Opublikowano 3 Września 2021 Mówisz że to błąd z tą literą? Wrzucam fotkę Cytuj
devport Opublikowano 3 Września 2021 #31 Opublikowano 3 Września 2021 Może nie tyle błąd co związek z hallotronem? Nie wiem, tak gdybam 😉 Pozdrawiam. Cytuj
Mirekkss Opublikowano 3 Września 2021 #32 Opublikowano 3 Września 2021 A u Ciebie nie ma tej litery? Cytuj
gilal Opublikowano 3 Września 2021 #33 Opublikowano 3 Września 2021 Koledzy, nie błąd tylko informacja, że pracuje z halotronem. Czyli funkcja przepływu. Jest wszystko ok Jeżeli kopci i w komorze ciemno to warto poobserwować na jakiej mocy często pracuje. Tam właśnie gdzie jest literka H. Jak na niższej to podnosimy korektę dolną wentylatora. I odwrotni 🙂 Pozdrawiam Cytuj
kubutek11180 Opublikowano 3 Września 2021 #34 Opublikowano 3 Września 2021 Witam jezeli temp podajnika rosnie to znaczy ze powietrze które dostarcza wentylator ma latwiej uciec w strone podajnika do zasobnika niz do komina. 1. sprawdz ciag kominowy 2. skontroluj rure elastyczna ktora laczy zasobnik peletu z palnikiem czy nie jest uszkodzona czy jest dobrze dokrecona 3. w zasobniku wg. producenta powino znajdowac sie min 1/3 peletu zeby ograniczyc "cofke" ps. taka mala dygresja zalozylem w czerwcu dodatkowa pompe kotłowa i teraz widze jak bardzo mialem niedogrzany kocioł , szybciej sie dogrzewa. zachecam do montazu i polecam delta ekopell 15 kw jezeli jest ciemno w komoze to za bardzo kopci czyli za malo powietrza i za duzo paliwa stopniowo zwiekszac czas przerwy fabryczne jest pewnie ok 12 s daj 18 do komory spalania bezposrednio w sasiedzwie plnika postaw plytki szamotowe takie z castoramy zwiekszy to troche temp w tym miejscu pelet bardziej sie dopala jest mniej popiolu a ten ktory juz jest jest cięższy mniej czesci lotnych. u mnie do dziala Cytuj
Mirekkss Opublikowano 3 Września 2021 #35 Opublikowano 3 Września 2021 To procenty obok tej litery pokazują z jaka mocą działa?? Cytuj
gilal Opublikowano 3 Września 2021 #36 Opublikowano 3 Września 2021 Tak. Czyli minimum i max nadmuch. Cytuj
Mirekkss Opublikowano 3 Września 2021 #37 Opublikowano 3 Września 2021 To dlaczego niekiedy jest tak że do zadanej temp. brakuje 10 stopni a tam pokazuje 5% a nie pracuje na 100 Cytuj
gilal Opublikowano 3 Września 2021 #38 Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) I tak ma być. Moduluje mocą aby trzymać zadaną i utrzymać palnik na niskiej mocy. Czyli PID Edytowane 3 Września 2021 przez gilal Cytuj
Mirekkss Opublikowano 3 Września 2021 #39 Opublikowano 3 Września 2021 A powiedzcie mi jak wyświetla się ruszt czyli czyszczenie to on się jakoś rusza czy tylko dmucha mocniej? Cytuj
gilal Opublikowano 3 Września 2021 #40 Opublikowano 3 Września 2021 Tak, rusza się. W trakcie spalania trochę się cofa i wraca do pozycji początkowej. Ma zadanie odsunąć spalony pellet lub zgorzel. W trakcie czyszczenia w wygaszaniu ruszt wykonuje pełny ruch w odpowiednim czasie aby go dokładnie oczyścić. Pozdrawiam Cytuj
devport Opublikowano 4 Września 2021 #41 Opublikowano 4 Września 2021 Mirekkss : U mnie literki H nie ma na wyświetlaczu, a mimo to sterownik hallotron ma włączony. (APCK SLIM) Cytuj
Mirekkss Opublikowano 4 Września 2021 #42 Opublikowano 4 Września 2021 Przy rozpalaniu i wygaszaniu patrzyłem się na ruszt to tam się nic nie rusza. To już nie wiem jak to jest z tą literą H. I znowu praca brakuje 5 stopni a dmuchawa halotron 1% pokazuje ledwo co dmucha kopci ręce opadają na tego techa Cytuj
gilal Opublikowano 4 Września 2021 #43 Opublikowano 4 Września 2021 Przy rozpalaniu ryszt nie pracuje. W czasie pracy palnika ruszt pracuje czasowo. Wygaszanie ma 3 fazy, dopalanie- wydmuch- ruszt. Przy ostatnim ruszt pracuje. Podnieś jak chcesz dolny nadmuch wkorektach o +5. Zobaczysz co bedzie Pozdrawiam Cytuj
Mirekkss Opublikowano 4 Września 2021 #44 Opublikowano 4 Września 2021 Chodzi o to że tam nic nie widać aby ten ruszt się ruszał. Cytuj
kubutek11180 Opublikowano 4 Września 2021 #45 Opublikowano 4 Września 2021 Mirekkss u mnie też czasami to się zdarza ale po chwili jakoś się to rozbuja nie chce mi się przy tym kopać, ale wydaje mi się że to ma związek z temperaturą spalin , obrotami wentylatora i temu. zadaną kotła ,w ustawieniach serwisowych podnieś maks temp spalin i zobaczysz za jakiś czas. Najlepiej wszelkie zmiany notuj żebyś mógł się cofnąć. Cytuj
Mirekkss Opublikowano 4 Września 2021 #46 Opublikowano 4 Września 2021 Ale u mnie maksymalna temperatura spalina jaka była to może 96 stopni. Cytuj
gilal Opublikowano 4 Września 2021 #47 Opublikowano 4 Września 2021 (edytowane) 45 minut temu, Mirekkss napisał: Chodzi o to że tam nic nie widać aby ten ruszt się ruszał. Ruszt nie rusza się szybko, ale wolno Tu będziesz widział kiedy pracuje. Edytowane 4 Września 2021 przez gilal Cytuj
Mirekkss Opublikowano 4 Września 2021 #48 Opublikowano 4 Września 2021 I wszystko jasne dlaczego się ruszt nie ruszał. Taki magnesik jeszcze był założony na module:) Cytuj
devport Opublikowano 4 Września 2021 #49 Opublikowano 4 Września 2021 A faktycznie, jest takie coś.. ale instalator to powinien zdjąć. Chyba, że sam go instalowałeś 😉 A więc witamy w klubie. Cytuj
Mirekkss Opublikowano 4 Września 2021 #50 Opublikowano 4 Września 2021 Instalacja była wykonywana samemu a w instrukcji chyba nic nie ma na ten temat albo przeoczyłem:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi