Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam problem z temperaturą powrotu kotła. Hydraulik powiedział, że jej nie uzyskam w żaden sposób z czym się nie zgodzę i szukam jakiegoś rozwiązania aby mi to poprawił. Po przeczytaniu kilkunastu postów zakładam że są dwa sposoby do jej wyregulowania. Chciałbym jednak zapytać o opinię was. W załączniku narysowałem na szybko schemat. Pierwszy sposób: przenieść zasilanie podłogówki za zawór 4d a przed pompę, a powrót wpiąć w powrót do zaworu 4d, lub Drugi sposób: Założenie wywalić zawór 4d i założyć sprzęgło za obiegiem CWU. Podłogówkę podłączyć bez zaworu bo mam zestawy mieszające, a na grzejniki dać zawór 3d?  Czy ma to prawo bytu? Co jest bardziej realne i rozsądne?1454902017_InstalacjaCOiCWU.png.65423b0f5af39ee49b883b89e0838d31.png

Opublikowano

Sam przymierzam się do wstawienia pompy kotłowej na powrocie z 4d, rozważałeś tą opcję?

Montaż sprzęgła to moim zdanie przeróbka całkowita instalacji przy kotle.

Opublikowano (edytowane)

Sam dogrzewam obecnie powrót przez pompę cwu, i myślę o wstawieniu pompy kotłowej. Z tego forum wyczytałem, że pompa na powrocie z 4D to jedne z rozsądniejszych wyjść w tej kwestii. Na razie możesz uruchomić CWU na stałe, to powinno dogrzać powrót.

Edytowane przez ByCygano
Opublikowano

A jak wyglada sytuacja, gdy mamy tylko podlogowke? Jest mozliwosc jakas mozliwosc? Bo po przemieszaniu instalacji. Powrot ma te sama temp. Co obieg grzewczy. I przez caly czas chodzi pompa ochrony powrotu. Przy postoju kotla strasznie mi go wychladza.

Opublikowano
  W dniu 30.12.2020 o 18:55, MichalSz31 napisał(a):

Drugi sposób: Założenie wywalić zawór 4d i założyć sprzęgło za obiegiem CWU. Podłogówkę podłączyć bez zaworu bo mam zestawy mieszające, a na grzejniki dać zawór 3d?  Czy ma to prawo bytu? Co jest bardziej realne i rozsądne?

Rozwiń  

Dla tego kotła najlepsze rozwiązanie.

Tu masz schemat tego

obraz.png.3002c5946128e15a0767d2a603f00f25.png

Opublikowano (edytowane)

Ogolnie można zrobić oba sposoby, które opisałeś. W pierwszym jest mniej kasy do wydania chodz więcej ustawien i regulowania i oczywiście montaż pompy na powrocie z 4d do kotla  . A co do 2 to jest raczej jeden z najpewnieszych schematów.  Tylko jest jest jeszcze jedno pytanie, CWU grzejesz latem z kotla czy masz jakieś inne źródło grzania CW.

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano

Widzę po profilu, że kolega Sambor ma duże doświadczenie. Czyli śmiało mogę zainstalować pompę na powrocie za zaworem 4d i powrót będzie oscylował w odpowiedniej temp. Coś jeszcze muszę dodać czy tylko pompę?

Opublikowano (edytowane)

Poczekaj! - nie zauważyłem tej podłogówki wpiętej przed 4-D.

Duża ta podłoga?

Grzejników dużo?

Jak duży jest zaw 4-D?, ew oznaczenie

Edytowane przez sambor
Opublikowano

A miałem właśnie pytać o tą podłogówkę. Podłogi jest 190 m2 na dwóch kondygnacjach, grzejników 4 (dwa w garażu i dwie drabinki) a zawór dopiero jutro zobaczę jakie ma kvs

Opublikowano

Witam Panowie. Padła decyzja o zainstalowaniu sprzęgła. Mam jednak jeszcze pytania. Wiedząc że mam op. na parterze i piętrze 2 rozdzielacze z mieszaczami i obieg na grzejniki (pomijając CWU bo to wepnę przed sprzęgłem) jakie sprzęgło zastosować? Z 1 wyjściem i powrotem od strony instalacji i później odchodzić trójnikami na każdy obieg? A może scalić zasilania i powroty od podłogówki(ale to raczej głupie) albo sprzęgło z wyjściem i powrotem na 3 obiegi od strony instalacji? Kolejne pytania odnośnie doboru mocy sprzęgła z czym się borykam. Mam piec SAS BIO SOLID 14KW, 190 m2 podłogówki (1600 metrów rur pex 16) pompy przy rozdzielaczach Grundfos UPM3 FLEX AS 15-70/130 mm. Zasobnik CWU 300 l.