HAJN Opublikowano 9 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Witam posiada ktoś na forum piec na ekogroszek Welder ze sterownikiem DK System Master 500 chodzi o nastawy Cytuj
Dziczek Opublikowano 9 Grudnia 2020 #2 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Załóż temat w podforum "KOTŁY Z PODAJNIKIEM". Cytuj
HAJN Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor #4 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Chciałbym się dowiedzieć czy moje nastawy są dobre przy ogrzewaniu domu o powierzchni około 160 metrów kwadratowych zdaje mi się że dużo pali mi ten piec wychodzi 5 ton na zimowy to jest dużo czy mało Edytowane 10 Grudnia 2020 przez TIMON120777 niepotrzebny cytat poprzedniego posta Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 10 Grudnia 2020 #5 Opublikowano 10 Grudnia 2020 5 minut temu, HAJN napisał: Chciałbym się dowiedzieć czy moje nastawy są dobre Wybacz czepialskosc :) czy możesz podać te nastawy , czy możesz opisac budynek odnośnie którego masz podejrzenia że duzo potrzebuje ciepla tj wegla do jego produkcji . W tym momencie to takie różne można dodac odpowiedzi :) mało dużo zależy od wielu czynników . Jak możesz to wypelnij to bardzo dokladnie daj wynik tu w temacie . To już da jakiś obraz z czym walczysz . Przy nastawach podaj też co masz za węgiel , jaki palnik w kotle , jakiej mocy dmuchawa , co powstaje w procesie spalania czyli jaki popiol , kilka fotek jak się pali :) ogólnie im więcej danych tym lepsza padnie diagnoza . https://cieplowlasciwie.pl/start Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 10 Grudnia 2020 #6 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Godzinę temu, HAJN napisał: dużo pali mi ten piec wychodzi 5 ton Trochę dużo . Masz termostat pokojowy? 1. Uzupełnij swój profil na forum 2. Podaj wszystkie nastawy sterownika Master 500 Cytuj
HAJN Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor #7 Opublikowano 11 Grudnia 2020 W dniu 9.12.2020 o 19:30, HAJN napisał: Witam posiada ktoś na forum piec na ekogroszek Welder ze sterownikiem DK System Master 500 chodzi o nastawy Histeriza kotła-3' Grzanie Podawanie 17 sek Pałza 105 sek Siła Nadmuchu 25% Wentylator Wybieg 10 sek Wentylator Op.Wył 10 sek Podtrzymanie Podawanie 14 sek Podtrzymanie Pałza 10 min Podtrzymanie wentylatora Praca 80 sek Pałza 8 min Siła Nadmuchu 30% Wentylator płynnie - tak Ciepła woda Kocioł-Boj 5' Histereza 5 Dom o powierzchni użytkowej około 160metrów kwadratowych zwykła instalacja bez żadnych zaworów tylko 3 pomki jedna z pompek grzeje tylko wode chciałbym się dowiedzieć czy moje nastawy są w miarę możliwości ok 20201211_150836.mp4 20201211_150836.mp4 20201211_150836.mp4 Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 11 Grudnia 2020 #8 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Węgiel dość dobry..., ustaw tak: temperatura kotła 55*C,( bardziej korzystna 60 , ale to później) histereza 2 - podawanie 7s, przerwa 56s - 7/56- ten stosunek decyduje o mocy kotła podawanie w podtrzymaniu zmniejsz do 6 sekund wentylator płynnie - nie - ustaw przesłonę na wentylatorze tak aby została szczelina nie większa jak 2 cm Poobserwuj kocioł i wyreguluj szczelinę wentylatora tak aby na palniku był taki niski kopczyk Kontroluj temperaturę czopucha - jak dobrze wyregulujesz to da się na nim położyć rękę Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 11 Grudnia 2020 #9 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Patrząc na to jak się pali mam wrażenie że powietrza jest że 3 % za dużo tak co najmniej . Możesz spróbować zejsc nim do takiego stopnia by nie kopcily koncowki plomienia . Płomień nie powinien być bardzo ostry i bialy ,bardziej lekko żółty byle by nie kopcil .Dodatkowo mozna jeśli jest możliwość podnieść deflektor . Najlepiej jest gdy płomień go nie dotyka . Też jest opcja stosowana przez palaczy z naszego forum polegajaca na zamianie tego deflektora na miske z nierdzewki . Dobrze ustawiona wysokosciowo miska też lapie wszelkie pyly i dzięki temu jest mniej brudno w kotle. Co do reszty może ktos doradzi :) Cytuj
HAJN Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor #10 Opublikowano 11 Grudnia 2020 2 godziny temu, Jozefg1 napisał: Węgiel dość dobry..., ustaw tak: temperatura kotła 55*C,( bardziej korzystna 60 , ale to później) histereza 2 - podawanie 7s, przerwa 56s - 7/56- ten stosunek decyduje o mocy kotła podawanie w podtrzymaniu zmniejsz do 6 sekund wentylator płynnie - nie - ustaw przesłonę na wentylatorze tak aby została szczelina nie większa jak 2 cm Poobserwuj kocioł i wyreguluj szczelinę wentylatora tak aby na palniku był taki niski kopczyk Kontroluj temperaturę czopucha - jak dobrze wyregulujesz to da się na nim położyć rękę A z resztą ustawień w miarę dobrze jest nic nie ruszać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi