Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy to normalne, żeby za 2 miesiące w małej kamienicy(1 pokój z kuchnią i łazienką, ok. 30-35m²) rachunek za gaz wyniósł 960zł?

Mieszkamy sami z dziewczyną. Za ubiegłe miesiące, w których ogrzewanie nie było potrzebne, rachunki wynosiły po 100-200zł.

Ogrzewanie zasilane jest dwufunkcyjnym kociołem Junkers. Zaprogramowane  na 21.5 stopni między 6 a 23, a od 23 do 6 całkowicie OFF.

Pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

za październik i listopad?

To mniej więcej tyle, ile u mnie w 100Mkw (kocioł bez żadnych regulacji) również przy 2 osobach używających CWU - i ja uważam ze to duuuuze rachunki. Okna jakie macie? Które piętro?

Kocioł sprawny (kiedy był przegląd ?). Rachunki duże jak za  35Mkw :(

Edytowane przez Soks
Opublikowano

Te 200.- za miesiące letnie to też podejrzanie dużo.

Chyba warto sprawdzić czy tam pod jeden licznik nie jest podłączonych więcej odbiorców....

Albo licznik fiksuje!

Gość berthold61
Opublikowano

Tak to możliwe , brat rok temu wynajmował kawalerkę i w niej ogrzewanie gazowe i klnął na czym świat stoi bo za takie gu...no płacił 2 tys miesięcznie z czego 700 szło na samo ogrzewanie miesięcznie ,odetchnął jak się wyniósł z tego dziadowstwa .

Opublikowano
12 godzin temu, Soks napisał:

za październik i listopad?

To mniej więcej tyle, ile u mnie w 100Mkw (kocioł bez żadnych regulacji) również przy 2 osobach używających CWU - i ja uważam ze to duuuuze rachunki. Okna jakie macie? Które piętro?

Kocioł sprawny (kiedy był przegląd ?). Rachunki duże jak za  35Mkw :(

Okna są dwa. W kuchni i salonie, dość spore. Przegląd był jakoś w lipcu, piętro 2 na samej górze. Problem jest taki, że pod nami mieszkanie stoi puste

Opublikowano (edytowane)

ale okna nowe/stare - ciągnie od nich? Jeśli tak to polecam uszczelki profil "D" zdaje się. Ja kupiłem od Tesy do drzwi i dobrze się sprawdziły.

Nad wami tylko dach, czy jakiś strych? Ściany pewnie tez zewnętrzne?  Stawiam, ze dachem przez sufity ucieka masa ciepła, bo pewnie nie ma tam za dobrego ocieplenia :/

Edytowane przez Soks
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ogrzewanie kamienicy jest kosztowne i to nic dziwnego, taki ich urok, że kupuje się je za grosze, ale później są drogie w utrzymaniu ? My mieliśmy centralne, gdy mieszkaliśmy w kamienicy i to było jedyne rozwiązanie, które jeszcze było w stanie utrzymać ciepło w miarę długo.