pawellll Opublikowano 17 Października 2019 #1951 Opublikowano 17 Października 2019 Wygląda na to, że faktycznie jest jakiś problem z pracą kotła na małej mocy. A przynajmniej tak wynika z działań serwisu Lazara. Był wczoraj serwisant na "pierwszym" uruchomieniu. Pozmieniał kilka moich ustawień m.in. najmniejszą wydajność wentylatora na 30%. Czyli jeszcze więcej niż ponoć zalecali jakiś czas temu (20%). Co więcej (po moim pytaniu o tlen) stwierdził, ze przy 30% zawartość tlenu będzie ok. 15% (i tak faktycznie jest). Na moje pytanie jak się to ma do ustawianej przez nich wartości zadanej 12,5% (sam przestawił moje 13,5% na 12,5%) nie bardzo potrafił odpowiedzieć. Przydławił przepustnice ale nie widzę wpływu. Efekt jest taki, że na 30% mocy zawartość tlenu mam 15-16%, temperaturę spalin 5-6 stopni ponad temperaturę kotła. Ewidentnie obniża to sprawność (przy wydajności nawiewu ok. 20% miałem tlen ok. 13% i spaliny chłodniejsze niż kocioł). Cytuj
Giz Opublikowano 17 Października 2019 #1952 Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) Napisz na messengera do Lazara pytania. Z serwisantami jest różnie, zdziwił byś się, jakie cuda potrafią zapodać. Kumaty serwisant(partner serwisu) ogarnia temat dobrze. Jak weźmie wszystkie czynniki pod uwagę i się przyłoży do roboty, to nie będzie problemu z pracą na 30%. Ewentualnie potem delikatne korekty wprowadzi. A obroty went to możesz zmienić. Może być 20%, ale lepiej nie niżej. Mówi, że w niektórych przypadkach serwisant może ustawić na 20%. Ale nie wszyscy się przykładają i walą ustawienia wszystkim jednakowe z notesika jakiegoś. Edytowane 17 Października 2019 przez Giz Cytuj
pawellll Opublikowano 17 Października 2019 #1953 Opublikowano 17 Października 2019 Z drugiej strony jeśli dane w poniższej tabeli są prawdziwe to przy temperaturze spalin ok. 70 st róznice w stratach między 12 a np. 14% są relatywnie niewielkie. Więc jeśli miałoby to się np. niekorzytnie odbić np. na trwałości kotła to być może nie warto się napinać. Cytuj
Giz Opublikowano 17 Października 2019 #1954 Opublikowano 17 Października 2019 Nie ma co, bo spalanie i tak nie przebiega jednostajnie i tak samo. Warunki się zmieniają prawie ciągle. Co miałeś na myśli pisząc o trwałości kotła? Jest on zabezpieczony przed wykrapalniem zestawem tv, wentylator może pracować z 20% obrotów. Ja przy spalinach 60-65st(30% mocy) mam skropliny w pojemniku i w kominie. Przy mocy 100% mam poniżej 120st a przy dłuższej pracy 120-130st. Ale to jest wkominie. Przyłacze kominowe, czopuchu i ściana wymiennika od strony czopucha sucha, tak samo popielnik. Jeśli palisz dobrym pelletem, to kociol nie ucierpi. Takie moje zdanie jest. Cytuj
Gunman Opublikowano 17 Października 2019 #1955 Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) @pawellll To ustawienie tlenu w sterowniku nie ma większego znaczenia skoro tlen i tak rośnie do ok. 14-15%. Czy ustawisz 12,5% czy 13,5% czy 14,5% wentylator będzie pracował z minimalnym nadmuchem jaki jest ustawiony. Szkoda, że sonda nie wpływa na dawkę paliwa. Wtedy przy rosnącym tlenie kocioł dostałby więcej paliwa i tlen by nie szedł w górę. Niestety na zmieniający się tlen reaguje jedynie wentylator a że tlen prawie zawsze na małej mocy rośnie, to wentylator obniża obroty na min. i na tym się kończy. Edytowane 17 Października 2019 przez Gunman Cytuj
Giz Opublikowano 17 Października 2019 #1956 Opublikowano 17 Października 2019 Inaczej jest, gdy tlen spada bardzo szybko poniżej 8,5%, wtedy wstrzymane jest podawanie, wydłużana jest przerwa. I jeszcze zakres korekcji przez sondę obrotów went działa w górę i w dół od wartości zadanych. Racja, powinno to działać też, kiedy tlen rośnie, przerwa powinna być skracana. A swoją drogą to dziwne, że spełniając warunki do pracy kotla, u jednych można zapanować nad tlenem, a u innych nie. Na początku przygody, tlen nie dawał mi spokoju i chyba dał się na spokój i przestał że mną walczyć. Tlen mam w okolicach zadanych +-1%. Większe różnice są po przejściu na inny poziom mocy, ale po krótkim czasie się wyrównuje. Cytuj
pawellll Opublikowano 17 Października 2019 #1957 Opublikowano 17 Października 2019 Zrobiłem próby obniżając min. wentylatora do 20 i 25% ale bez ustabilizowania regulacji. Ostatecznie wróciłem do własnych ustawień (czyli dla 30% mocy 13,5% tlenu, min obrotów 20%). I zaczęło to jakoś hulać. O dziwo tlen zaczął schodzić nawet do 12%, wentylator ok. 26-27%. Wzrosła temperatura spalin jest w okolicach temp. kotła. I najciekawsze - temperatura kotła zaczęła lekko rosnąć co wskazuje na wzrost sprawności - do tej pory lekko spadała. Pochodzi tak jeszcze trochę to wrzucę wykresy, wszystko pięknie widać. Cytuj
pawellll Opublikowano 17 Października 2019 #1958 Opublikowano 17 Października 2019 Poniżej wykres. ok. 8.20 - ustawienie minimum wentylatora na 25% ok. 10.30 - próba powrotu min. na 30% - wszystko leci w górę ok. 10.45 - minimum wentylatora na 20% ok. 12. - podniesienie do wartości zadanej 13,5% tlenu, min obrotów nadal 20% Cytuj
Giz Opublikowano 17 Października 2019 #1959 Opublikowano 17 Października 2019 B. duży wpływ ma na tlen dysza powietrza wtórnego Cytuj
tomekkalata1986 Opublikowano 17 Października 2019 #1960 Opublikowano 17 Października 2019 Witam czy ktoś może orientuje się w jaki sposób działają te korekty nadmuchu i podawania u mnie wszystko tak jak na zdjęciu 0% Cytuj
Giz Opublikowano 17 Października 2019 #1961 Opublikowano 17 Października 2019 Korekta podnosi lub obniża o zadana wartość procentową czas podawania lub obroty went. Z tym, że korekta nadmuchu iw działa przy włączonej sondzie. Jeśli podawanie masz np 4s, to jeśli zapodasz 1% to zwiększasz o 0,04s. Niby znikome wartości, ale u mnie działa i w pewnych momentach można sobie lekko skorygować bez ingerencji w ustawienia serwisowe. Cytuj
Giz Opublikowano 17 Października 2019 #1962 Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) R Edytowane 17 Października 2019 przez Giz Cytuj
pawellll Opublikowano 17 Października 2019 #1963 Opublikowano 17 Października 2019 W dniu 17.10.2019 o 11:19, Giz napisał(a): B. duży wpływ ma na tlen dysza powietrza wtórnego Rozwiń Tak to widać. U mnie serwisant lekko przydławił- stąd teraz (dla tlenu 13,5%) obroty stabilizują się na ok. 28%, poprzednio ok. 22% Cytuj
Giz Opublikowano 17 Października 2019 #1964 Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) W instrukcji są minimalne wartości na jakie można je przymknąć. Duży wpływ ma nawet ruch o 0,5cm. Ja szedłem od pełnego otwarcia co 0,5cm i najlepsze efekty są przu otwarciu 3cm-2,5cm. Ja mam wysoki komin i spory ciąg. Mowa o dyszy wtórnego. Pierwotnego najstabilniej na minimum. Tak jest u mnie. Oczywiście w połączeniu z zetką lub nawietrzakiem. Zetkę mam 150mm, odslonieta. Wcześniej miałem anemostat i ruch o 1 obrót zmieniał wartość tlenu. Teraz mam odsłonięty wylot i jest ok, pobiera pow ile trzeba. Po każdej zmianie dawałem kilka godzi na ustabilizowanie. Edytowane 17 Października 2019 przez Giz Cytuj
tomekkalata1986 Opublikowano 18 Października 2019 #1965 Opublikowano 18 Października 2019 Witam Po kilku małych zabiegach wkońcu udało mi się wskazania tlenu doprowadzić do 13% na minimalnej mocy. Pierwsza rzecz jaką zrobiłem to montaż na wylocie komina systemu SMART FLOW ciąg kominowy po pomiarach kominiarza w końcu się unormował i nie jest już praktycznie w ogóle zależny od wiatru. Dysza ta dolna przeregulowana i przymknięta na maxa ta górna ustawiona według instrukcji na 25 mm wcześniej było ok 30mm. no i najważniejsza rzecz na mocy minimalnej ustawione podawanie 2s i 19 przerwy w modulacji 2% zwiększone podawanie i tlen oscyluje w granicy 12-13 % wentylator 20-24 %. Przed montażem i regulacją tlen dochodził nawet do 16 % Cytuj
Giz Opublikowano 18 Października 2019 #1966 Opublikowano 18 Października 2019 Zauważyłem też, możesz się pobawić i sprawdzić, u mnie jest różnica w tlenie i pracy wentylatora(nie chodzi tylko o zabijanie obrotów, czy podwyższanie o zakres korekcji przez sondę). Najlepsze rezultatyi tlen w okolicach zadanych mam przy korekcji 20%. Np po zastosowaniu 25%, mimo zabicia o tą wartość, tlen nie spadał i był znacznie wyższy. Przy 15% i odpowiednio obniżonych obrotach wentylatora, podobna sytuacja. Ja w tamtym roku też dzielilem dawki i przerwy na 30%. Ale jakoś udało mi się opanować tlen na normalnych ustawie iach. Cytuj
Gunman Opublikowano 18 Października 2019 #1967 Opublikowano 18 Października 2019 W dniu 17.10.2019 o 10:26, Giz napisał(a): I jeszcze zakres korekcji przez sondę obrotów went działa w górę i w dół od wartości zadanych.Zdarzylo Ci się żeby podnosił wyżej niż zadane? U mnie jak ustawie 60% nadmuch i korektę sondy o 20%, to wentylator pracuje na 60% na 40% i coś pomiędzy tymi wartościami. Nigdy nie podnosi do 80%. Cytuj
Giz Opublikowano 18 Października 2019 #1968 Opublikowano 18 Października 2019 (edytowane) O 20 w górę nie było potrzeby, ale do 10 podbijal. Działo się tak, jak tlen szybko spadał i paliło się intensywnie. Na 100% jak dochodził do 6%, to wydłuża przerwę i podnosił went powyżej zadanej. Nie jest to zjawisko nagminne, ale ze 4x miałem tak. Na niższych mocach może z jeden raz. Ja mam na 80% na 100% i zakres 20%. Jak znajdę wykres, to zapodam. Tutaj akurat podbiło o ponad 7 No i spaliny niecałe 130st. Edytowane 18 Października 2019 przez Giz Cytuj
Gunman Opublikowano 18 Października 2019 #1969 Opublikowano 18 Października 2019 Nigdy mi się to nie zdarzyło ale ciekawie to wygląda, będę obserwował. Cytuj
Giz Opublikowano 18 Października 2019 #1970 Opublikowano 18 Października 2019 To chyba głównie zależy od szybkości spadania tlenu i intensywności spalania. Działo się to w połączeniu z wydłużaniem przerwy podawania. Cytuj
Bisiasty Opublikowano 18 Października 2019 #1971 Opublikowano 18 Października 2019 W dniu 17.10.2019 o 11:27, tomekkalata1986 napisał(a): Witam czy ktoś może orientuje się w jaki sposób działają te korekty nadmuchu i podawania u mnie wszystko tak jak na zdjęciu 0%Witam, sprawdziłem z ciekawości i widzę że tez te wszystkie wartości mam na 0%, warto tam coś pozmieniać ? Jakieś lepsze efekty to przyniesie? Ewentualnie może ktoś sie podzieli swoimi ustawieniami?Co do ustawień wlotu powietrzna do palnika to u mnie jak serwisant przy rozruchu to ustawiał to z suwmiarką te przełknięcia ustawiał, i nie poleciał tego zmieniać, bo niby najbardziej optymalnie jest to co on ustawi.Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Giz Opublikowano 19 Października 2019 #1972 Opublikowano 19 Października 2019 Te dysze, to dolna-powietrza pierwotnego, zalecają (serwis Lazar) żeby była przymknieta do minimum. Wtórnego - górna, to powinna być dopasowana do warunków panujących w większości czasu w kotlwniy. Wszystko zależy od ciągu kominowego. Serwisant to ustawia wstępnie i albo trafi, albo nie. Instrukcja nie mówi jak ma być ustawiona, mówi tylko żeby nie zamykać jej bardziej niż na 25mm. Miałem problemy z tlenem na początku, był za wysoki, miałem otwarta na max. Serwis polecił, żeby przymykac ja np o 5mm. Tak robiłem, przymknalem i czekałem dłuższy czas, potem znowu. Ja mam komin 11m, RCK i najbardziej optymalne ustawienie to ok 30-25 mm. Cytuj
Gunman Opublikowano 19 Października 2019 #1973 Opublikowano 19 Października 2019 Sprawa byłaby prosta gdyby tlenu na każdej mocy było za dużo, wtedy przymknąć. A co jeżeli na 100 i 50% jest ok a tylko na 30% idzie za bardzo w górę?Prawdopodobnie trzeba będzie korygować wtedy dawki paliwa dla wyższych mocy bo się wszystko rozjedzie. Cytuj
Giz Opublikowano 19 Października 2019 #1974 Opublikowano 19 Października 2019 I masz jak zawsze rację. Cytuj
pawellll Opublikowano 19 Października 2019 #1975 Opublikowano 19 Października 2019 (edytowane) Ja póki co zostawiam tak jak jest. Czyli podawanie standardowo, zadana tlenu 13,5%, min. wentylatora 20%, zmiany +/21%. Dzisiaj przez kilka godzin (do wyłaczenia od termostatu) pracował b. stabilnie, widać że jest regulacja wentylacji, tlen stabilizuje się w okolicach 13,5%. Edytowane 19 Października 2019 przez pawellll Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi