Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesli chcesz, żeby obie pracowały to tak. Tylko będziesz musiał może dokonać korekty krzywej, albo obniżyc ręcznie temp mieszaczy, bo przy ciągłej pracy może być za gorąco. 

Opublikowano

Giz widzę że jedynie Ty mi próbujesz pomóc w ustawieniach i za to wielkie dzięki

Opublikowano

Sprawdź, czy cały Ci grzeje jak przy takiej tem zadanej masz nie cały ciepły, czy Góra gorąca a dół chłodniejszy wyraźnie, to zwiększ pompe. Może to kryzowanie na zaworkach w grzejnikach zmien. Od najbliższego niższa wartość, ostatni na max. Tylko na tych zaworkach co pod głowicami. Albo masz odwrotnie podłączony, albo za mały jest faktycznie. Ja bym się zaja instalacja, ja wyregulowal. Wtedy obniży Ci się woda na inst i nie będzie trzeba takiej puszczać, to do kotła wróci cieplejsza. Narazie zostaw ustawienia modulacji mocy, bo z obserwacji moich i nie tylko wynika, że bardzo dużo zależy od pracy instalacji. 

Opublikowano

Ja obserwuje nadal :) wszystkiego trzeba się nauczyć. Zmieniając ustawienia tak jak mówiłeś giz żeby wyłączyć blokadę termostatu + włączenie sterowania pogodowego na grzejniki i podłogowe piec dużo czasu chodzi na 100% z przeskokami chwilowymi na 30% 

15450531239552145326912.jpg

1545053134868135226812.jpg

15450531625491457163357.jpg

Opublikowano

Dobra, a jaka masz modulacje? Tego wynika, że 100%-30%. Jak tak, to zrób normalnie z przejściem przez 50%, h2 dajmy na to 15st,  a h1  np na7. I przy tej temp niech moduluje 30/50%,a jak chcesz mniej wejść na 50%, to daj korektę czasu pracy podajnika na +1 dla 30% mocy w zwykłym menu i obserwuj. Kolego @Gunman, zgadzasz się że mną? To tylko propozycja i wcale nie musi Ci odpowiadać 

Opublikowano

Ok kolego @Giz będę w domu za godzinę to zmodyfikuje :) kurde temat lazara tak mknie do przodu że za chwilę będzie trzeba zrobić zlot fanów marki hahaha :D

Opublikowano

Panowie i Panie moje zdanie jest takie. 

Nie lękajcie się temp zadanej na kotle 75* i pracy w granicach 66-68. Jest to optymalna temperatura pracy, bezpieczna dla kotla i zapewniająca instalacji odpowiednia ilość ciepła na chwilowe zapotrzebowanie, np po zwiększeniu temp mieszacza o 1st, lub zmniejszeniu. Przy odpowiednie dobrany parametrach sterowania pogodowe go, nie ma siły, żeby temp mieszacza walila o kilka stopni. W tym układzie woda powracajaca ma czas wymieszać się w mieszaczu z ciepla z kotła i w rezultacie bardzo chłodna  nie zalewa kotla, a jak zaleje, to na chwilę wejdzie na 50% i podgrzeje. Modulacja między 30% a 50% przy tej temp nie jest straszna, nawet powinno to tak działać i nie ma co na siłę dążyć, żeby tyral na 30% przy - 5* . Na prawidłowa pracę ma wpływ bardzo wiele czynników i nie zawsze są to ustawienia dawek i przerw. Jedni rwa sobie włosy z głowy, żeby temp podskoczyła wyżej, a inni ja na siłę obniżają. Za to odpowiedzialne są mieszacze, a kocioł musi mieć swoją temperature i już. Nie poprawiam fabryki, chociaż w niektórych sprawach byłoby można:) Nie traktuj ie tego jak zalecenie czy coś. Jestem użytkownikiem takim samym jak Wy i dzielę się swoimi spostrzeżeniami, obserwacja sprzętu. Bardzo mnie to wciągnęło i większość testów, było wykonywane z czystej ciekawości. Każdy ma swój rozum i będzie robił że spraetem swoim, co mu się podoba. I jeszcze jedno, w wielu przypadkach, za nieprawidłowa, mniej ekonomiczna pracę odpowiedzialna jest także dalszą część instalacji. Nie zawsze instalator, czy hydraulik wykona ja zgodnie z instrukcją, bo tak robi już x lat i tak będzie dobrze. Ale to nie reguła. Czasem nie zagra z kotłem i choćbysmy na uszach stawali, ustawieniami nic nie zrobimy dobrego, tylko możemy biedy narobić. 

Opublikowano

Mam pytanie ,mam nadzieje ze nie wyda sie zbyt głupie.A wiec ,posiadam i sterownik panel pokojowy,jak rowniez jest wypuszczona sonda na zewnatrz domu i w zwiazku z tym jak macie ustawione sterowanie ? Sterowanie pogodowe macie załaczone czy wyłaczone? I jak to sie ma to tego panelu w  pokojowego ?

Opublikowano

Ja mam tak. 

Mam panel ecoster i pogodowke. 

Pogodówka na włączone, a tylko na mieszaczu, kocioł na sztywno 75*

Ustawioną mam krzywą na 0.7, mam tylko grzejniki, ale u Ciebie może być inna, musisz dobrać. W instrukcji sterownika jest opisane, łącznie z wykresem przy jakiej krzywej, jakiej temp zewnętrznej jaka będzie podawana temp na instalacje.

Ustawiony mam także współczynnik temp pokojowej na 25. 

Przy ecoster nie stosuje się przesunięcia równoległego krzywej-regulacja automatyczna przez ecoster, i obniżenia po przekroczeniu temp pokojowej, za to odpowiada współczynnik temp pokojowej 

Opublikowano
W dniu 13.12.2018 o 14:14, PITER38 napisał:

Za sonde serwisant zawołal 1100zł narazie zrezygnowalem najwyzej dołożę za rok ,serwisant stwierdził ze sa oszczednosci rzedu 10 moze 15% powinno sie zwrócić za 2lata.no zobaczymy

To bardzo dobra cena , uważam , że warto.

Opublikowano
9 godzin temu, Giz napisał:

Popieram kolegów. Pogodówka działa super w połączeniu z Ecosterem. U mnie kocioł i pompa mieszacza działa non stop, a za regulacje odpowiada właśnie pogodowka z Ecosterem. Jak temp się obniża w pomieszczeniu, to ecoster daje sygnał do otwarcia mieszacza, a jak cieplej to do przymykania. Cos w rodzaju przesunięcia krzywej, tylko nie ustawiamy tecznie, tylko ecoster robi to za nas. Dodatkowo mam ustawiony współczynnik temperatury pokojowej i jak robi się chłodnie, to zwiększa jeszcze ciepło na grzejniki, a w miarę dochodzenia do zadanej pokojowej obniża i po przekroczeniu jeszcze bardziej obniża. W przypadku spadku sytuacja dzieje się na odwrót. Mam same grzejniki, krzywa 0.7, współczynnik na 25 i w tej chwili przy ciągłym - 2,5 temp w pomieszczeniu 22 a na instalacje 36-39. Przy - 14 przez dwie noce jakiś czas temu max jaka szła na inst to 42*. Dom koniec lat 90, teraz ok 170m w mrozy ok 200,dochodzi garaż. 

To teraz masz krzywą grzewczą mieszacza na 0,7, a ten wspóczynnik 25 to dokładnie na czym polega bo do końca nie mogę zakumać.

Opublikowano

To działa tak, że im bardziej temperatura aktualna pomieszczenia odbiega od zadanej pomieszczenia, tym większa następuje korekta temperatury mieszacza. Przykład: mam zadaną temperaturę pokojową 22*, a aktualnie termostat wskazuje 21*, to ecoster zwiększy temperaturę mieszacza np o 2* żeby dogrzać pomieszczenie. w miarę dochodzenia do 22* regulator pokojowy obniża temperaturę mieszacza np o 1*, a po dojściu do zdanej 22* stara się ją utrzymać. A jeśli zostaje ona przekroczona, to regulator ecoster obniża temperaturę mieszacza, żeby utrzymać 22*. I jeśli temp dalej rośnie, to jeszcze obniża. A jak zacznie spadać, to ją tak steruje, zwiększając, żeby dążyć do utrzymania 22*. To działa super. tylko musisz dobrać krzywą sobie, no i ten współczynnik, bo im większy, tym bardziej temperatura jest korygowana i mogą nastąpić wahania temp., a jak za mały, to za wolno będzie reagował. I przy tej opcji, przesunięcia krzywej nie robisz i termostat pokojowy mieszacza na 0

Opublikowano

Witam kolegów. Jestem nowy grzeje w nieocieplonym domu tylko dach ocieplony. Od października. po rozgrzaniu domu ustabilizowałem temperature na mieszaczu na 21stopni. piec mam nastawiony na 70stopni. piec mam nastawiony na h1 na 9 stopni a h2 na 13 stopni, rozgrzewa się do 63 stopni  i przechodzi 50%  na 30% chodzi przez chwile i znów przełącza się na 50% dogrzewa i tak w kółko, Na 30% mam nastawione na 44s postoju i 4 sek podawania nawiew na 45%, piec z sondą lambda 15 kw cały dom w podłogówce. Coś poradzicie jak nastawic by chodził na 30%

Opublikowano

Jeżeli masz kocioł 15kW a chcesz żeby pracował tylko na 30%, to musisz zmniejszyć zapotrzebowanie na moc do około 4kW. Prawdopodobnie potrzebujesz więcej mocy i dlatego moduluje pomiędzy 30% a 50%. To jest prawidłowy objaw.

Ustaw go na 75 i delikatnie skoryguj histerezy według wskazań kolegi@Giz. On wie wiecej o ustawieniach dla 15kW.

Opublikowano

Hmmmm .Dokopalem sie w ustawieniach ze mozna zastosowac i 1 mieszaczu jak i na drugimi sterowanie pogodowe ,temp.pieca rowniez mam na sztywno 75 ,stopni ale ona i tak oscyluje w granicach 60  stopni ,na pierwszym mieszaczu mam tylko podłogowki i temp zadana 28 stopni wody i tak tez jest utrzymywana przez mieszacz za to na drugim mieszaczu tylko kaloryfery i wode zadana na 45 stopni ale tutaj dobija tylko na około 30 stopni . Dodatkowo temp pokojowa mam ustawiona na 20 stopni powietrza na panelu pokojowym i taka tez utrzymuje sam piec docelowo,po zmianie na mieszaczach na sterowanie pogodowe wskakuja wartosci automatycznie  na 37 stopni na obydwu mieszaczach ,jak mugłbym zrozumiec ze na kaloryfery to jeszcze ok to juz nie bardzo taka temperature na kaloryfery.

Opublikowano

Kolega @Gunman ma rację, nie z tym, że wiem więcej, a z tym modulowaniem 30-50%. Dawka i przerwa przy Twoim budynku narazie zostaw i koryguj najwyżej tylko z poziomu zwykłego menu. Temp kotła daj też na 75 histerezę h2 może na 15, a h1 na 7, to na przykład. I teraz sonda. Zobacz jaką masz korektę obrotów nadmuchu przez sondę. Jak coś, to przy tych obrotach ustaw ją na 25, a minimalne obroty na 20%. Obserwuj i dawaj znać. Modulacja to rzecz normalna. Jeszcze bardzo ważna rzecz, zadbaj o doprowadzenie powietrza do kotłowni, które jest potrzebne do spalania, jeśli nie masz. A, i jeszcze dobry pellet by się przydał.

Opublikowano
2 minuty temu, PITER38 napisał:

Hmmmm .Dokopalem sie w ustawieniach ze mozna zastosowac i 1 mieszaczu jak i na drugimi sterowanie pogodowe ,temp.pieca rowniez mam na sztywno 75 ,stopni ale ona i tak oscyluje w granicach 60  stopni ,na pierwszym mieszaczu mam tylko podłogowki i temp zadana 28 stopni wody i tak tez jest utrzymywana przez mieszacz za to na drugim mieszaczu tylko kaloryfery i wode zadana na 45 stopni ale tutaj dobija tylko na około 30 stopni . Dodatkowo temp pokojowa mam ustawiona na 20 stopni powietrza na panelu pokojowym i taka tez utrzymuje sam piec docelowo,po zmianie na mieszaczach na sterowanie pogodowe wskakuja wartosci automatycznie  na 37 stopni na obydwu mieszaczach ,jak mugłbym zrozumiec ze na kaloryfery to jeszcze ok to juz nie bardzo taka temperature na kaloryfery.

To ustaw krzywą dla każdego mieszacza oddzielnie. Mniejszą na podłogówkę, większą na kaloryfery. Znasz zasadę doboru krzywej z wykresu?

Opublikowano

Niestety nie znam tej zasady doboru chetnie wyslucham wskazówek:-) zakladam ze macie sterowanie pogodowe załaczone do obydwu mieszaczy?

Opublikowano

Z innymi krzywymi postępujesz analogicznie. Idealnie nie trafisz, masz do tego przesunięcie krzywej, lub ecostera jak masz, to wyreguluje Ci sam. Masz opisane w instrukcji obsługi sterownika.

Opublikowano (edytowane)

Mam podpiety ecoster ,wiec powinien robic korekty sam:-)jest tyle mozliwosci z tymi ustawieniami ze chyba sporo piwa w kotlowni wypije zanim skończą mi sie pytania:-) jeszcze tylko nurtuje mnie czy stosujecie to sterowanie pogodowe do obydwu mieszczaczy? Giz dziekuje za poswiecony czas i innym również:-)

Edytowane przez PITER38