Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bo tak masz nastawione.daj wykres

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Marekd dobre rozwiązanie ale nie jedyne.

Opublikowano

Jest jedna pompa CO na kaloryfery i podlogowke wiec wszystko razem chodzi. I pokojowka steruje. Pompa CO cały czas chodzi.

Opublikowano

Podłoga i CO na jednej pompie? Ok to jak masz temp na podłogę sterowaną?

Opublikowano

Pewnie z powrotu grzejników

Są rozdzieacze do grzejników i tam jest wpieta podlogowka na parterze jak i na piętrze.
Opublikowano

Zostaw pompę od cwu włączoną cały czas. Też mam spieprzoną instalację jak Ty czyli podłogówka w kuchni na jednej pompie z c.o na powrocie i dany jakiś rtl.

Opublikowano

A czemu u mnie na sterowniku po przekroczeniu temp zadanej o 5°C przechodzi w czuwanie?

To akurat jest niezależne od ustawień. Gdy sterownik w modulacji zejdzie do mocy minimalnej, a mimo to temperatura kotła wybiegnie powyżej 5 stopni, to z automatu przechodzi w czuwanie.

Opublikowano

Aktualizacja sterownika u mnie:

Kupiłem najtańszy kabel unitek z dostawą na allegro. Taki tylko w kartoniku przyszedł. Płyta była.

big_Unitek_Y-105_00.jpg

Instalacja sterownika na komputerze.

Podłączenie kabla -> zainstalowałsię bez problemu (Win7)

Zmieniłem w ustawieniach numeru portu COM z 15 na 1. Reszty ustawień nie dotykałem.

Wyłączyłem sterownik kotła przyciskiem.

Podłączyłem kabel do sterownika i laptopa (laptop wyłączony)

Włączyłem laptop -> podczas startu windowsa sterownik kotła zamrugał ekranem na biało i zaczął cicho piszczeć.

Uruchomiłem aktualizator -> dodanie pliku aktualizacji.

Wgrywanie softu trwało ok 2 minut.

Sterownik kotła przestał piszczeć -> wyłączyłem laptop, odłączyłem kabel.

Włączyłem sterownik kotła -> potem ustawienia fabryczne.

Działa bez problemów.

brakuje mi jednak tej opcji jak w programach komputerowych,które potwierdzały by prawidłowość przeprowadzonej aktualizacji:aktualizacja kompletna/finisch/zakończ lub wyjdź/

Opublikowano

potwierdzeniem jest restart i pikniecie na sterowniku.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Sonyy24 pewnie zauważyłeś że po wymuszeniu CWU zaczyna kreślić inaczej.Sprobuj zmniejszyć moc min do ok 12-15% . I możesz pokombinować ze zmianą w sterze mocy kotła na mniejszą bo prawdopodobnie masz przewymiarowany kocioł.Jakiej mocy kocioł ,ile M2 ogrzewasz?, co do przekroczenia o 5 st zadanej to nastawy nie mają nic do tego jak pisze Tomek ale zwiększenie temp.max już tak i o to mi chodziło.piszesz że instalacja na rozdzielaczach i wpięte są i grzejniki i podłoga, a na podłogę nie powinno być wyżej jak 35 st. a ciągle taka temp, da Ci saunę w chacie, musi być "coś " co steruje tą temp na obwody podłogówki , jak to masz rozwiązane? Ile tych obwodów? Jak długie są pętle? Jak regulowane są przepływy w tych pętlach? Nie wpina się grzejników i podłogowóki pod jeden rozdzielacz bez żadnego podziału, powinno być jakieś podmieszanie, jakiś bypass, i wiele innych rzeczy.

Opublikowano (edytowane)

Już widać że na wykresie jest lepiej mam do ogrzania ok 170 m dwa obwody a podlogowki jest ok 25m i podlogowka na powrocie ma termostat.moc kotła to 25kw.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Czyli.kociol o wiele za duży, instalator Ci pewnie taki doradził? Ile spalasz opalu? Jak się kocioł ustabilizuje minie kilka godzin, pewnie wykresy się wyrównają,i będzie modulacja.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Witam Tomka takie pytanie czy jest możliwe by w panelu pokojowym w oknie INFORMACJE wyświetlały się informacje co w sterowniku ?

Opublikowano (edytowane)

Tyle to wiem , a po to mi wiedzieć ja wole mieć info. Jak długo pracuje podajnik tyle.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Witam Tomka takie pytanie czy jest możliwe by w panelu pokojowym w oknie INFORMACJE wyświetlały się informacje co w sterowniku ?

Niestety nie ma takiej możliwości.

Opublikowano

Informacja dla wszystkich ktorzy na skzp_02 maja problem z nierownym paleniem sie na retorcie. Obowiazkowo aktualizacja do wersji co najmniej 2.08. Po aktualizacji z 2.00 do 2.10 problem z nierownym dopalaniem zniknal. Sterowaniem modulacja o dmuchawa wyglada nieco inaczej.

Opublikowano

Przedmuch czyszczące rozwiązały Tobie ten problem.

Opublikowano

Nie. Bo wylaczylem ta opcje.

Opublikowano

Powiedzcie mi bo może jestem niedoinformowany by piec dobrze modulowal to ma być mod 20 % potemskok do 70 % i potem czuwanie .z wykresu wyjdzie trapez czyli mod. Prawidłowa mamy na pionowej lini trapezu takie info od palacza ze Górnego śląska i jest BARDZO zadowolony za doradzanie . Szkoda gadać .

Opublikowano (edytowane)

Wiesz Klaudiusz 3 to jest bardzo ciężki temat spalanie węgla by wydostać z niego cała moc , ale przy tym trzapezie to chyba bardzo mało pali , chętnie bym zaczerpnął ustawienia może się ujawni dobry duszek palacz .

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Wiesz jak do niego modulacja polega na skokach mocy i wykresu niebieskiego od 20 do góry i potem na dół do czuwania to niech lepiej się nie ujawnia bo usłyszy całą prawdę co myślę o nim o jego modulacji i o jego temperaturze zadanej 57 stopni bo tylko ta wchodzi w grą w kotłach na paliwa stałe i ma na to papier że ta woda jest bez kamienia itd itd .

A jak stopi następny czujnik spalin bo do komina wali 300 stopni to niech tam wsadzi sobie palec a drugi tam gdzie światło nie dochodzi .

A potem zadzwoni do Tomka na skargę .

Edytowane przez Klaudiusz3