Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od paru dni zauważyłam że temperatura powrotu jest wyższa niż temperatura na kotle o 2-3 stopnie. Wcześniej było to w granicach około 1 stopień na minus. Czy to problem? 

Opublikowano

No właśnie dlatego się pytam. Może gdzieś jakiś czujnik jest. 

Opublikowano

W ogóle się tym nie przejmować. Czujniki to pewnie KTY, więc zapewne błąd wynika z konstrukcji kotła (umiejscowienia gniazd do czujników). 

Opublikowano

To pewnie wynika z czujników, ale konstruktor by to spieprzył ? Fizycznie jest niemożliwa temperatura powrotu wyższa niż na zasilaniu. W okolicach rury powrotu jest czujnik temperatury i pewnie jest to jego błąd. Szukaj, sprawdzaj rób foto , będziemy rozkminiać

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Niczego nie rób i nic nie sprawdzaj, szkoda czasu. To normalne. Przyjdą mrozy i wróci do normy.

Opublikowano
3 godziny temu, voywit35 napisał:

Fizycznie jest niemożliwa temperatura powrotu wyższa niż na zasilaniu.

Fizycznie to co piszesz jest bardzo proste do zrobienia, ale koleżanka mówiła o temperaturze kotła, nie zasilania.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ok, to proszę mnie oświecić jak zrobić wyższa temperature powrotu od temperatury na kotle

Opublikowano

@voywit35  jeśli to do mnie to ja bronboze cie nie pouczam. Proszę przeczytać uważnie post 7 to co @eliks napisal

Opublikowano
17 minut temu, voywit35 napisał:

Proszę mnie oświecać a nie pouczać

Patrz post #9

Opublikowano

To proszę oświecić mnie patrz post poprzedni .

Jak można osiągnąć temperatury wyższe na powrocie niż na kotle ot całe filozofia, jest tu pomysłowy Dobromir czy sami dyletanci ?

I proszę mnie nie czarować zamiana czujników tylko czysta pragmatyka

Opublikowano

Ja pierdziu, możesz przeczytać ze zrozumieniem? Ty piszesz o temperaturze kotła, my o temperaturze zasilania.

Opublikowano

Wy naprawdę mnie macie za debila ...

To jest jasne różnice są jasne , ja piszę o tym co w pierwszym poście, jak to możliwe by temperatura powrotu była wyższa niż temperatura kotła , proszę mnie oświecić co w tym jest takie normalne , co dla mnie nie jest normalne . I fizycznie niemożliwe .

Opublikowano

A ja się odnosiłem do Twojego postu #5.

Co do temperatury samego kotła, już wszystko zostało powiedziane, zależy gdzie ten czujnik zbiera sygnał z kotła, czy jest to zegar z kapilarą, czy gdzieś się wyświetla na sterowniku, tego nie wiemy.

Opublikowano

Do tej pory wszystko było ok,tzn temperatura powrotu była niższa o 1-2 stopnie. Dopiero od paru dni jest wyższa... Sterownik skzp-02. Kocioł przebija zadaną o 3-4 stopnie. CWU też przebija i to też mnie ciekawi dlaczego. Cwu mam nastawioną temp 45 i histereza 5, a potrafi przebić do 48.

Opublikowano

To normalne że przebija, tak ma być, resztą się nie przejmuj.

Opublikowano

Niema co wyjaśniać... Są to rużnice wynikające z niedokładności termometrów/czujników.