Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana instalacji przy nowym kotle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ,

z racji wymiany kotła na inny automatycznie zostanie przerobiona instalacja, robiona z wytycznych na forum widoczna na 1 schemacie .

Co prawda myślałem również nad buforem 1000-2000l , ale lepiej się sprawdzi przy palecie i cyklicznej pracy niż jak w kotle na eko i pracy w pid?

Jednak skupmy się na sprzęgle hydraulicznym , a moje pytania są takie :

1. Schemat 2 czy 3 chodzi o dołożenie zaworu stałotemperaturowego (widziałem takie instalacje ) czy pozostać przy standardowym z pompą kotłową prosto ze sprzęgła ?

2. Czy pompę na powrocie ze sprzęgła dać mocniejsza niż pozostałe czyli 25-6 czy może pozostać tak jak jest teraz 25-4 z powrotu 4D do kotła ? 

3. CWU lepiej zostawić tak jak jest przed sprzęgłem ?

4. Separator powietrza i zanieczyszczeń czy w dobrym miejscu czy przy sprzęgle jest potrzebny , ewentualnie dwa oddzielne korpusy ?

5.Kocioł około 13-15kw wiec sprzęgła szukać 40-50kw ?

308CCAFB-7C7F-46AE-BF04-9ACBC59E85D9.jpeg

A47A883C-65A5-4617-BB13-AFDACD9C2942.jpeg

E8A7A273-5007-4F1F-A07A-E3566F16134B.jpeg

Edytowane przez adamu
Opublikowano (edytowane)

Jak ma być ochrona powrotu to zawór 3d, ewentualnie można realizować ochronę powrotu wydatkiem pompy kotłowej. Pompa kotłowa powinna być mocniejsza min. 30% od sumy wydatków pomp po stronie odbiorów. CWU jak nie grzejesz z kotła latem to można za sprzęgłem

Edytowane przez hajtaler428
Opublikowano

Cwu latem na prąd wiec większe sprzęgło z podejściami będzie potrzebne . Na ta porę przy słabszej pompie na powrocie z 4d przy tych temp zasilanie 60 powrót 55 stopni zawór co 40stopni

Opublikowano

Sprzęgło to min 2x moc kotła a górnej granicy nie ma. Im większe tym lepiej. Za sprzęgłem wyprowadziłbym wszystko z jednego kolektora zasilania i sprowadził do jednego kolektora powrotnego

Opublikowano

Nie wiem czy są konieczne i czy w odpowiednim miejscu. Niech ktoś inny się wypowie

Opublikowano (edytowane)

Przecież w sprzęgle masz na dole odmulacz/separator.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Są różne budowy sprzęgieł jedne są puste w środku inne maja jakieś cuda powsadzane do mieszania . To , ze sprzęgło ma na spodzie zawór spustowy o niczym chyba nie sądzi , tak samo jak o kotle na eko czy pellet można powiedzieć ,ze to odmulnik i wszystko zostaje na dole ? A jednak ludzie montują separatory czy to do usuwani powietrza oraz ochrony pomp , automatyki przed zanieszyczeniami i metalami .

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, adamu napisał:

A jednak ludzie montują separatory czy to do usuwani powietrza oraz ochrony pomp , automatyki przed zanieszyczeniami i metalami .

A u mnie w kotłowni jest kot łaciaty- ale wcale nie znaczy że wszyscy też takowego mają mieć - natomiast ten kot bardzo dobrze wpływa na zmniejszenie spalania pelltu!

Można wiele bzdur napisać czy montować, ale po co one?

Edytowane przez sambor
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Separator zanieczyszczeń to już chyba standard przed wymiennikiem kotłów gazowych czy pomp ciepła . Ja u siebie mam akurat filtr siatkowy przed każda pompa, a pompy z magnesem trwałym wiec warto je chronić , a taka konstrukcja cyklonowy dodatkowo z dużym magnesem wyłapuje wszystkie te niepożądane elementy . Skoro nie potrzebne to się zastanowię podobnie to jak płukanie instalacji i zalewanie jej inhibitorem ktoś stosuje , a u mnie miedź + Alu zwykła woda i 10lat nic wszytko wyglada ok  .

Co do sprzęgła choć kolega wyżej już napisał , lepiej poprowadzić z jednego kolektora zasilanie/powrót czy z osobna CO/podłoga/CWU ? Na załączniku widać przekrój sprzęgła w porównaniu do innych gdzie w środku pustka .

7FB2B6B7-718B-47B5-8397-35B20C013217.jpeg

DE31E965-717C-4E51-94F8-F58C9C11C66D.jpeg

Edytowane przez adamu
Opublikowano
19 godzin temu, sambor napisał:

U mnie w kotłowni jest kot

Legowisko przy kotle i może dogrzewać Ci powrót:-)

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Na poważnie to śpi na buforze , wytrzymuje do 80C w baniaku- czyli jak widać mam dobrą izolację baniaka.

Jedyny problem z tym kotem , a właściwie kotką to to że lubi się bawić w zrywanie izolacji z rur.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Niektóre potrafią czujniki powyciągać jak dobrze nie zabezpieczone.  

Opublikowano

Zrób 1 wejście i 1 wejście , tak się zawsze robiło, dopiero niedawno przyszedł pomysł na te wielowejściowe sprzęgła - one wymagają spełnienia kilku warunków o których nawet  producenci nie mówią głośno.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki , to mi wystarczy Afriso ma taki w ofercie . A próbować na sile obieg kocioł-sprzęgło robić na średnicy wyjścia z kotła czy to nie ma sensu bo i tak redukowane będzie na 1 cal do pompy kotlowej czy właśnie przy murów sprzęgła ?

Edytowane przez adamu
Opublikowano
12 godzin temu, sambor napisał:

wielowejściowe sprzęgła - one wymagają spełnienia kilku warunków o których nawet  producenci nie mówią głośno.

To się podziel tą wiedzą co to za warunki, bo na obecną chwilę obrazki z wielowejściowymi sprzęgłami to chleb powszedni-przeważnie sprzedawane są gotowce ze sprzęgłem uzbrojonym w zawory i pompy podłączone osobnymi wejściami. 

Opublikowano

Wiesz myślałem że po to jest to forum ale widzę że się pomyliłem. Uprzedzę Twoją odpowiedź - wiem że nie po to żeby podać wszytko na tacy. Przyzwyczaiłem się też (jak zapewne inni stali bywalcy forum) że jesteś humorzasty i spodziewałem się powyższej odpowiedzi. Nie jest też mi ta wiedza aż tak potrzebna żebym jej poszukiwał w necie bo nie mam u siebie sprzęgła choć jest w dalszych planach. Jeśli będę montował to na jednym wyjściu i wejściu ale dlatego żeby mieć wyższą temp zasilania obydwu mieszaczy - tłumacze to tym że wtedy będzie większy stopień otwarcia na podmieszaniu niż na zasilaniu ze sprzęgła, przez co będzie mniej "zamieszania" na sprzęgle a większy obrót wody w samej instalacji. Nie wiem czy to sensowne rozumowanie ale podłączenie będzie poprawne.

Opublikowano
9 minut temu, hajtaler428 napisał:

większy obrót wody w samej instalacji

Ten jak go nazywasz "Obrót" nie zależy od miejsca wpięcia do sprzęgła.

Co do pomocy to jak widzisz nie działa ona tak jak byście chcieli - np jeden z kolegów "na priv" miał pretensje że nie udostępniam swojej wiedzy w formie prelekcji czy wykładów np jak po kolei liczyć podłogówkę, instalację CO wraz z doborem grzejników itd.....

A to wszystko przecież jest w necie .

Wystarczy tylko trochę poszukać. 

Opublikowano
W dniu 18.11.2020 o 13:32, sambor napisał:

Ten jak go nazywasz "Obrót" nie zależy od miejsca wpięcia do sprzęgła.

"Ten" akurat jest constans ( pod warunkiem, że nie ma wycieku :)