Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam kocioł Termet ecocondens gold plus 25 podłączony do układu mieszanego. Dol podłogowa, góra grzejniki (przewymiarowane). Do tego regulator on/off Salus. Podłogowa z pompą mieszająca i zaworem 3D.

I teraz tak, regulator ustawiony w salonie gdzie jest podłogowa, temperatura ustawiona na 21 stopni. Problem zaczyna się wtedy gdy osiągnie ta temperature i kocioł się wylacza. Taka temperatura w domu utrzymuje się przez kilka godzin. Gdy kocioł nie pracuje ,w sypialni gdzie są grzejniki również są zimne, a chciałbym żeby grzały. No i teraz chcąc aby one grzały podwyższamy temperature na regulatorze co skutkuje tym, że na górze jest ok ale na dole rano jest sauna.

Rozdzielacz do podlogowki jest na dole, a na piętrze rozdzielacz do grzejników

Jest jakiś sposób żeby to ogarnąć tzn. gdy zadana temperatura na dole się utrzymuje to podłogowa się nie włącza ale grzejniki grzeją?

Edytowane przez Rj193tsn
Opublikowano (edytowane)

Możesz zamontować czujnik zewnętrzny  . Ustawić krzywa na piecu pod grzejniki  oddzielić układy sprzęgłem i na podłogę zakupic zawór 3d z siłownikiem i sterownikiem np. techa który współpracuje z czujnikiem zewnętrznym. W ten sposób masz osobne temperatury dla grzejnika i podłogi.  Piec chodzi cały czas na minimum i pompka od podłogi też chodzi cały czas tak jak być powinno a  na termostatach w grzejnikach ustawkach temperaturę komfortowa dla ciebie. U mnie tak jest i nie przegrzewa domu ,a jest ciepło cały czas. Przy małych dzieciach jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie . Spalanie gazu waha się zależnie od temperatury 4-9m3 na dobę (razem z cyrkulacja cwu) . Dom 230 metrów piętrowy  . Mam ten sam piec i też ogrzewanie mieszane tak jak ty.

Edytowane przez gradziak
Opublikowano

A na jaką temperaturę ustawisz podłogówkę ??
Ja u siebie ustawiam temperaturę wody w podłodze np na 35C i nawet gdyby piec grzał cały czas temperatura na dole nigdy nie będzie bardzo wysoka.

Opublikowano (edytowane)

Gradziak napisał,,,,,, Spalanie gazu waha się zależnie od temperatury 4-9m3 na dobę (razem z cyrkulacja cwu) . Dom 230 metrów piętrowy   ,,,,    

Muszę przyznać ,ze to bardzo dobry wynik. Przy jakiej temp.na dworze podajesz te wyniki? Jakie masz ocieplenie domu i podłogi ?

Edytowane przez Pablos14
Blad
Opublikowano

Od 10 października do 10 listopada było zużycie 210 metrów. Podzielić przez 31 dni wychodzi wynik 6,77 na dobę średnia. Dach ocieplony 15 cm wełna , podwójne ściany a w pomiędzy nimi 10 cm styropianu . Podłoga 5 styropianu . 

Opublikowano

Witam ja na 120m   w domu ustawione 22 st + cwu 100l od 7 do 8 m3 na dobe  troche dużo ...co z tym zrobić

Opublikowano

To zależy jak jest dom zaizolowany termicznie. 

Jeden dom 120m2 będzie pasywny i wogóle nie będzie potrzebował ogrzewania, a inny "durszlak" będzie potrzebował i 10m3/24h. 

Opisz jak dom jest zaizolowany.

Opublikowano

Dom z cegły mur 50cm + 10 cm steropian ,sufity podwieszane 5 wełna i na podaszu 10 wełna na podłodze nowe okna aha i dom w połowie podpiwniczony 

Piec mam 20 kw 

Opublikowano (edytowane)

2 różne  obiegi  grzewcze i sterowanie  przez  kocioł  ,  jak  byś  nie  kombinował  temperaturą nic z tego  nie  będzie

Edytowane przez HolubPatryk
Opublikowano

U mnie są dwa niezależne obiegi grzewcze: parter podłogówka, poddasze grzejniki , oba kocioł widzi i można nimi niezależnie sterować, ustawić 2 różne krzywe  grzewcze i ja Np nie polecam grzania non stop 24h obiegiem grzejnikowym- ja przy takim grzaniu dla grzejnikow zszedłem do krzywej grzania 0,7, co dla 20 stopni temperatury zadanej i 0 stopni na dworze oznacza 35 stopni na zasilaniu i takie grzanie 24h oznaczało u mnie przegrzewanie pomieszczeń do jakiś nieludzkich temperatur, a grzejniki wcale przewymiarowane nie są, może to kwestia izolacji, ale jak już kiedyś pisałem, mój dom w dobie dzisiejszych standardów nie jest jakoś super docieplony. 

Natomiast w wypadku podłogówki, u mnie obieg chodzi 24h, o ile na dworzu jest powyżej 12 stopni, przy 0 stopni na dworze w podłogę zapodaje 29 stopni. 

Opublikowano

klecki  zgadzam  się  w  twoim przypadku  kocioł struje  instalacją a w   przypadku  Rj193tsn  steruje  regulator  pokojowy  podpięty  do  kotła ( na  podstawie  czujnika  temperatury wbudowanego w regulatorze)

Opublikowano (edytowane)

U mnie przy ogrzewaniu mieszanym dół podłoga + grzejniki , góra tylko grzejniki  pracuję aktualnie na krzywej 1.8 (Termet GOLD 25)  sterownik euroster Q7 Przepływy na podłogówce ok 0,8 -  1,0  l/min. Takie przepływy są optymalne - wg projektu wyliczone były na 0,6 l/min.

Grzejniki są przewymiarowane zarówno na parterze i na piętrze  przygotowane na 55/50

Edytowane przez Pablos14
błąd
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, również mam ogrzewanie mieszane podłoga i grzejniki. Domek parterowa pow. 150 m. Nie mam czujnika zewnętrznego. Sterownik Techa, sprzęgło, zawór z siłownikiem 3D, grzejniki z głowicami. Podobnie jak u przedmówców. Piecyk (pompa) utrzymuje tem. sprzęgła i zasobnik 160 litrów Biawar. Za sprzęgłem 2 pompy na podłogę i grzejniki. Jestem zadowolony spalanie tak jak dzisiaj przy -2 w dzień i - 3 w nocy wychodzi około 8 metrów gazu na dobę. Na sterowniku zadane mam 22 stopnie. Histeryza 1. Załączam kilka fotek. Pozdrawiam.

1607545736149887038190856530889.jpg

16075458575426817397087549443832.jpg

1607545983124620376454210651711.jpg

16075460953396524089893245047602.jpg

Opublikowano

Mógłbyś wysłać na priv jakiego polecasz. Aby dobrze z moją instalacją współpracował. Pozdrawiam.

Opublikowano

Hej jednak postanowiłem że w tym sezonie sterować będę za pomocą regulatora pokojowego bezprzewodowego bez czujnika zewnętrznego. Pozdrawiam.