Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zwracam się do Państwa z pytaniem i prośbą o pomoc z instalacją części wymiennych do pieca Ling Duo 25.

Korozja i uszkodzenia wymusiły wymianę rury podajnika oraz ślimaka podajnika. Według zaleceń złożyłem zamówienie na pasujące części. 

Po zainstalowaniu nowych części moje obserwacje to:
Ślimak podczas obrotu blokuje się. Ukosuje i obraca się dalej. 
Wydaje się że jest za długi. Bądź problem jest w osadzie w kolanie retortu. 

Załączam zdjęcia i film który powinien pokazać i wyjaśnić w czym problem. 
Rozważam cofnięcie ślimaka o 0,5cm bądź zeszlifowanie zęba ślimaka. 

Proszę o pomoc i wyjaśnienie czy położenie ślimaka jest poprawne.

https://www.youtube.com/watch?v=PVBJ8NXK968&feature=share

IMG_20201010_171737.jpg

IMG_20201010_171756.jpg

IMG_20201010_171759.jpg

Opublikowano (edytowane)

Sam sobie odpowiedziałeś co należy zrobić. Obtłuc nagar z dna kolana jeżeli jest i ewentualnie doszlifować końcówke i git. Co do nagaru. Jeżeli osadza się na dnie kolana tzn, że żar schodzi w głąb retorty. A to mocno niekorzystne zjawisko. Złe ustawienia palnika.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.10.2020 o 18:14, Outsider napisał:

Sam sobie odpowiedziałeś co należy zrobić. Obtłuc nagar z dna kolana jeżeli jest i ewentualnie doszlifować końcówke i git. Co do nagaru. Jeżeli osadza się na dnie kolana tzn, że żar schodzi w głąb retorty. A to mocno niekorzystne zjawisko. Złe ustawienia palnika.

Dzięki za szybką odpowiedź. 

Czyli przy użyciu palnika gazowego grzać i skrobać? Można użyć dłutka i z uczuciem jak własną siostrę mogę uderzać? 

Co do ustawień palenia to jest w ogóle niemozliwe. Domek mały zużycie duże więc piec się leni. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Niestety nie jest to nagar czy inne licho. Ślimak w tym miejscu opiera się o kolano podajnika. 

Teraz już nie wiem. Czy wykonać nowy nawiert na ślimaku na nową zawleczkę i cofnąć o 0,5cm czy ucinać śrubę ślimaka. 

Opublikowano

Witam. 

Dziękuję za rady. Odpowiedzi również udzielił mi serwisant doradca formy Klimosz. 

Ja jednak postawiłem na inny krok. Wepchnąłem ślimak głębiej w motoreduktor. Rykonalem znacznik na zawleczkę i nowy odwiert. Wyszło z gracją i bez szlifowania śruby ślimaka. Do tego kołnierz w podajniku nie wystaje jak na zdjęciu więc uważam że wilk syty i owca cała.

Piec działa, kopczyk równo się pojawia. W sobotę zobaczę osobiście. 

Dziękuję za rady i czujność. 

Pozdrawiam