Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Prosiłbym o pomoc w doborze sprzętu.

W aktualnym mieszkaniu posiadam kocioł firmy buderus logamax plus gb012-25k oraz regulator salus 091flv2.

Problem polega na grzaniu 0-1, tj. zadana temperatura 21st, gdy spadnie poniżej załącza kocioł, gdy przekroczy wyłącza. Jak dla mnie jest to niekomfortowe ponieważ jak wiadomo inny jest komfort, gdy jest temperatura w pomieszczeniu wynosi 21st i są ciepłe grzejniki, a inny gdy mamy 21w pomieszczeniu i zimne grzejniki. Zależy mi na tym, aby na grzejnikach w miarę utrzymywać ciepło.

Czy w tym przypadku wymienić regulator czy może są jakieś inne rozwiązania tego problemu?

Opublikowano

Należy tak dobrać temperaturę zasilania obiegu grzewczego żeby kocioł pracował cały czas i nie dochodziło do przegrzewania pomieszczeń. To tak w wielkim skrócie. Najlepszą do tego jest automatyka pogodowa, która utrzymuje temperaturę zasilania w zależności od temperatury zewnętrznej, są jeszcze bardziej rozbudowane, które biorą również pod uwagę temperaturę wewnątrz. Tylko najważniejsze w tym wszystkim jest odpowiednio minimalna moc kotła oraz układ grzewczy który jest w stanie odebrać tą moc.

Sprawdź jaką moc minimalną ma Twój kocioł i co trzeba do niego zastosować żeby uruchomić sterowanie pogodowe.

Tak na szybko spojrzałem, moc minimalna ok 8kW . Jak na mieszkanie to musisz zdemontować okna,wtedy będzie pracował cały czas. 

Wiem, jestem złośliwy,ale nie kieruję tego do Ciebie tylko do deweloperów bo jadą po taniości a potem ludzie muszą się z tym bujać latami.

Taką moc to to mieszkanie nie będzie potrzebować pewnie nawet w największe mrozy. Zostaje przyzwyczaić się do takiego ogrzewania 0-1.

Opublikowano

Ja tak mam. Głowice otwarte na maksa, regulacja temp. w domu temperaturą wody za zaworem na podstawie temp. zewnętrznej. Wszystko działa bardzo fajnie bo jest stała temperatura w całym domu.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jest sposób i to bardzo prosty.

1. zakładamy na grzejniki głowice termostatyczne.

2. wyrzucamy termostat i mostkujemy linię TA (termostatu).

3. jeśli mamy pogodówkę to ustawiamy z grubsza KG, jeśli jej nie mamy to najniższą temperaturę w obiegu, która zapewnia komfort - np. 55'C.

I to wszystko.