danteblante Opublikowano 27 Września 2020 #1 Opublikowano 27 Września 2020 Witam Prosiłbym o pomoc w doborze sprzętu. W aktualnym mieszkaniu posiadam kocioł firmy buderus logamax plus gb012-25k oraz regulator salus 091flv2. Problem polega na grzaniu 0-1, tj. zadana temperatura 21st, gdy spadnie poniżej załącza kocioł, gdy przekroczy wyłącza. Jak dla mnie jest to niekomfortowe ponieważ jak wiadomo inny jest komfort, gdy jest temperatura w pomieszczeniu wynosi 21st i są ciepłe grzejniki, a inny gdy mamy 21w pomieszczeniu i zimne grzejniki. Zależy mi na tym, aby na grzejnikach w miarę utrzymywać ciepło. Czy w tym przypadku wymienić regulator czy może są jakieś inne rozwiązania tego problemu? Cytuj
WojtuNie Opublikowano 28 Września 2020 #2 Opublikowano 28 Września 2020 Należy tak dobrać temperaturę zasilania obiegu grzewczego żeby kocioł pracował cały czas i nie dochodziło do przegrzewania pomieszczeń. To tak w wielkim skrócie. Najlepszą do tego jest automatyka pogodowa, która utrzymuje temperaturę zasilania w zależności od temperatury zewnętrznej, są jeszcze bardziej rozbudowane, które biorą również pod uwagę temperaturę wewnątrz. Tylko najważniejsze w tym wszystkim jest odpowiednio minimalna moc kotła oraz układ grzewczy który jest w stanie odebrać tą moc. Sprawdź jaką moc minimalną ma Twój kocioł i co trzeba do niego zastosować żeby uruchomić sterowanie pogodowe. Tak na szybko spojrzałem, moc minimalna ok 8kW . Jak na mieszkanie to musisz zdemontować okna,wtedy będzie pracował cały czas. Wiem, jestem złośliwy,ale nie kieruję tego do Ciebie tylko do deweloperów bo jadą po taniości a potem ludzie muszą się z tym bujać latami. Taką moc to to mieszkanie nie będzie potrzebować pewnie nawet w największe mrozy. Zostaje przyzwyczaić się do takiego ogrzewania 0-1. Cytuj
Wello Opublikowano 28 Września 2020 #3 Opublikowano 28 Września 2020 Ja tak mam. Głowice otwarte na maksa, regulacja temp. w domu temperaturą wody za zaworem na podstawie temp. zewnętrznej. Wszystko działa bardzo fajnie bo jest stała temperatura w całym domu. Cytuj
Beczka Opublikowano 25 Października 2020 #4 Opublikowano 25 Października 2020 @danteblante i jak udało ci się jakoś rozwiązać problem ? Cytuj
mistalova Opublikowano 26 Października 2020 #5 Opublikowano 26 Października 2020 Jest sposób i to bardzo prosty. 1. zakładamy na grzejniki głowice termostatyczne. 2. wyrzucamy termostat i mostkujemy linię TA (termostatu). 3. jeśli mamy pogodówkę to ustawiamy z grubsza KG, jeśli jej nie mamy to najniższą temperaturę w obiegu, która zapewnia komfort - np. 55'C. I to wszystko. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi